Την ανάγκη οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να αποφύγουν διαφόρων ειδών κινδύνους που μπορεί να οδηγήσουν στην έναρξη πυρκαγιάς μέσα στα σπίτια τους, επεσήμανε μιλώντας στο ραδιόφωνο του –Ε- ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ζακύνθου Νίκος Ρουμελιώτης, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και σε περιστατικά έναρξης πυρκαγιάς από τζάκια, όπως έχει συμβεί πολλές φορές κατά το παρελθόν.
Μέχρι στιγμής, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχτεί κάποιες κλήσεις να παρέμβει σε περιπτώσεις που κάποια φωτιά ξεκίνησε από τζάκι, ωστόσο ο κ. Ρουμελιώτης διευκρίνισε πως δεν προέκυψε μέχρι στιγμής κάποιο σοβαρό συμβάν.
«Μέχρι στιγμής έχουμε ειδοποιήσεις για ενδείξεις πυρκαγιών από κάποια τζάκια και ευτυχώς αντιμετωπίστηκαν άμεσα είτε από τους ίδιους τους πολίτες, είτε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Οι πολίτες θα πρέπει να έχουν κάνει συντήρηση στα τζάκια τους πριν ξεκινήσουν να τα χρησιμοποιούν ενώ προσοχή και συντήρηση πρέπει να υπάρχει και σε εναλλακτικές μεθόδους θέρμανσης» τόνισε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μιλώντας στον –Ε-, συμπληρώνοντας ακόμη πως θα πρέπει να τηρείται απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον 1 μέτρου από καυστά υλικά, όπως κουρτίνες, ξύλινα έπιπλα, χαλιά, ξύλινους τοίχους κλπ και σε καμία περίπτωση να μην τοποθετούνται οι θερμάστρες πάνω σε χαλιά.
Ακόμη σημείωσε πως θα πρέπει να έχει επιλεγεί η κατάλληλη θέση για την τοποθέτηση του θερμαντικού σώματος ώστε να μην ελλοχεύει ο κίνδυνος ανατροπής και τόνισε πως δεν είναι σωστή η τοποθέτηση σε εισόδους-εξόδους κινδύνου και γενικά σε χώρους που δυσλειτουργία της συσκευής θα καταστήσει ανενεργή την έξοδο.
Τέλος, τόνισε πως θα πρέπει να φροντίζουμε για την διακοπή λειτουργίας ενός θερμαντικού σώματος και το σβήσιμο του τζακιού όταν φύγουμε από το σπίτι και ειδικά για τα τζάκια σημείωσε πως θα πρέπει να τοποθετούνται ειδικά προστατευτικά και σε καμία περίπτωση να μην επιχειρείται η ενίσχυση της φωτιάς με την χρήση εύφλεκτων υλικών όπως είναι βενζίνη ή οινόπνευμα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, με μια τέτοια απερίσκεπτη κίνηση έχουν κινδυνεύσει ανθρώπινες ζωές, ενώ έχουν προκληθεί σοβαρά εγκαύματα.
Αναφορά από τον κ. Ρουμελιώτη έγινε και στους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από τον στολισμό των ημερών αλλά και από τα κεριά που συνήθως ανάβουμε στα σπίτια μας αυτή την περίοδο.
Ειδικά για τα χριστουγεννιάτικα φωτιστικά ανέφερε πως επιβάλλεται να επιθεωρούνται μια φορά το χρόνο τα χριστουγεννιάτικα φωτιστικά για διαρροές, κοψίματα, ή καμένες λάμπες καθώς και το φις για καλή προσαρμογή με την πρίζα για την αποφυγή σπινθηρισμών. Να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή για την τοποθέτηση των φωτιστικών, καθώς κάποια είναι κατασκευασμένα για εσωτερική ή εξωτερική χρήση, αλλά όχι και για τα δύο..
Τέλος, ανέφερε πως τα φωτιστικά δεν πρέπει να ακουμπούν σε υλικά που πιάνουν εύκολα φωτιά όπως χαρτιά ή υφάσματα κ.α.
Για το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο, ανέφερε πως θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον ένα μέτρο από το τζάκι ή άλλες εστίες και να έχει και την απαιτούμενη ασφάλεια σε ότι αφορά την στήριξη του και να μην είναι σε επαφή με άλλα αντικείμενα του χώρου σας ή να φράσει εξόδους του σπιτιού. Σημείωσε δε πως πρέπει να αποσυνδέουμε πάντα τα φωτιστικά του χριστουγεννιάτικου δέντρου πριν φύγουμε από το σπίτι ή πριν πάμε για ύπνο.
Για τα κεριά σημείωσε πως πρέπει πάντα να τοποθετούνται σε σταθερές βάσεις (όχι πλαστικά ή άλλα εύφλεκτα υλικά), να είναι σε απόσταση από κουρτίνες και ποτέ να μην μένουν αναμμένα όταν απουσιάζουμε.
Δεν πρέπει να τοποθετούνται κάτω από ράφια ή άλλες επιφάνειες ενώ πρέπει να υπάρχει 10 cm τουλάχιστον απόσταση μεταξύ δύο κεριών.
Τέλος, σημείωσε πως ποτέ δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται αναμμένα κεριά για τη διακόσμηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου, και κάθε αναμμένο κερί στο χώρο πρέπει να είναι τοποθετημένο μακριά από τα κλαδιά του δέντρου.
Της Μαριλένας Παπαδάτου