Να απομακρύνουν άμεσα από τα ελαιόδεντρα τους καρπούς που έχουν προσβληθεί από τo δάκο προτρέπει τους παραγωγούς ο γεωπόνος της ΕΑΣΖ Γιώργος Κεφαλληνός μιλώντας στον –Ε- για το πολύ σοβαρό πρόβλημα της δακοπροσβολής των ελαιοκαλλιεργειών που εκτός από τη Ζάκυνθο, έπληξε και άλλες περιοχές ανά την Ελλάδα.
Ο κ. Κεφαλληνός κάλεσε τους παραγωγούς να είναι πολύ προσεκτικοί και κατά την νέα περίοδο ανάπτυξης του δάκου, στις αρχές του επόμενου καλοκαιριού, αναγνωρίζοντας πως η αντιμετώπιση θα ήταν περισσότερο αποτελεσματική, αν οι ψεκασμοί γίνονταν ταυτόχρονα και έγκαιρα σε όλο το νησί, με ένα οργανωμένο πρόγραμμα δακοκτονίας.
«Το πρόβλημα της δακοπροσβολής ήταν έντονο στην ελαιοπαραγωγή στο νησί της Ζακύνθου αλλά και σε ολόκληρη την επικράτεια μια που οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ευνόησαν την ανάπτυξη του δάκου. Αποτέλεσμα ήταν να υποβαθμιστεί η παραγωγή του ελαιολάδου, με αυξημένη οξύτητα και δυστυχώς να υπάρχουν σήμερα αυτά τα αποτελέσματα σε σχέση με το προϊόν» σημείωσε αρχικά, τονίζοντας πως η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η πρόληψη, όταν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πρέπει να γίνουν οι προληπτικοί ψεκασμοί.
«Από την στιγμή που δεν έγινε η σωστή αντιμετώπιση και ο πληθυσμός ήταν μεγάλος είχαμε αυτή την προσβολή. Τώρα που έχει τελειώσει η συγκομιδή, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε στις ελιές που έχουν προσβληθεί, είναι να γίνει μια διαχείριση ώστε να μειώσουμε τον πληθυσμό του δάκου που θα διαχειμάσει και θα αποτελεί εστία προσβολής για την επόμενη χρονιά. Σε καμία περίπτωση δεν αφήνουμε προσβεβλημένο καρπό πάνω στο δέντρο, ενώ οι καρποί που βρίσκονται πάνω στο έδαφος και έχουν πέσει από τα δέντρα οπωσδήποτε πρέπει να διαλυθούν με μηχανική κατεργασία του εδάφους» ανέφερε μιλώντας στον –Ε- ο γεωπόνος της ΕΑΣΖ Γιώργος Κεφαλληνός, εφιστώντας την προσοχή των αγροτών και στην περίοδο που θα κάνει και πάλι την εμφάνισή του ο πληθυσμός περί τα τέλη Μαΐου.
Το πρόγραμμα δακοκτονίας σε όλο το νησί δυστυχώς δεν προχώρησε φέτος και ο ίδιος εξέφρασε επιφυλάξεις για το κατά πόσο οι ίδιες αντικειμενικές δυσκολίες που αφορούν τα συνεργεία ψεκασμών θα ξεπεραστούν , ώστε το πρόγραμμα να εφαρμοστεί την επόμενη χρονιά.
«Οι δυσκολίες έχουν να κάνουν με το κόστος των ψεκασμών, την πιστοποίηση των μηχανημάτων και τα παραστατικά. Ελπίζω να βρεθεί λύση γιατί η επιστημονική αντιμετώπιση του δάκου έχει να κάνει με το πόσο αποτελεσματικά γίνεται. Πρέπει να γίνεται συνολικά και με το σωστό τρόπο, ειδικά τις χρονιές που ο πληθυσμός είναι μεγάλος» σημείωσε και κατέληξε λέγοντας πως δυστυχώς ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει την προσβολή από ασθένειες, θεωρώντας πως το πρόβλημα οφείλεται στη διαχείριση των παραγωγών.
«Σε περιπτώσεις όμως όπως φέτος, που η ζημιά είναι εκτεταμένη και ο πληθυσμός μη διαχειρίσιμος, θα έπρεπε να υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις» ανέφερε.
ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ