Την προσοχή των κυνηγών για την ασθένεια της λύσσας που επανεμφανίστηκε σε άγρια ζώα και πιο συγκεκριμένα αλεπούδες στη Βόρεια Ελλάδα ζήτησε η Νομοκτηνίατρος Μάριον Όππελ, μιλώντας στο ραδιόφωνο του –Ε-.
Η κ. Όππελ, δεδομένης της έναρξης της νέας κυνηγετικής περιόδου, συνέστησε στους κυνηγούς του νησιού να αποφύγουν τα ταξίδια στη Βόρεια Ελλάδα., που γίνονται συχνά το Φθινόπωρο από τους ντόπιους για να επιδοθούν στην αγαπημένη τους δραστηριότητα, υπογραμμίζοντας πως δε θα πρέπει να θέσουν σε κίνδυνο την ζωή των ίδιων αλλά και των κυνηγόσκυλών τους.
«Καταρχήν είναι πολύ σημαντικό όλοι οι ιδιοκτήτες να έχουν εμβολιάσει τα σκυλιά τους για την ασθένεια της λύσσας και αυτή η διαδικασία γίνεται επαναληπτικά κάθε χρόνο. Μαζί τους θα πρέπει να έχουν πάντα το βιβλιάριο υγείας του σκυλιού που πιστοποιεί πως έχει γίνει ο εμβολιασμός. Εγώ πάντως θα συνιστούσα στους κυνηγούς να μην πάνε για κυνήγι σε μια περιοχή όπου έχουν εμφανιστεί κρούσματα λύσσας» ανέφερε αρχικά η Νομοκτηνίατρος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του –Ε-.
Η ίδια επεσήμανε πως ευτυχώς στη Ζάκυνθο δεν έχει διαπιστωθεί κανένα κρούσμα της ασθένειας, ωστόσο η ίδια χρειάστηκε να εξετάσει δύο με τρεις περιπτώσεις σκυλιών που είχαν τραυματισμούς και δαγκωματιές. Όπως προέκυψε όμως από τους διαδοχικούς ελέγχους, τα συγκεκριμένα ζώα δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα.
Η κ. Όππελ σχολίασε πως τα σκυλιά που νοσούν από την συγκεκριμένη ασθένεια παρουσιάζουν αρχικά μια περίεργη συμπεριφορά και τα συμπτώματα αργούν πολύ να εμφανιστούν. Αυτό καθιστά ακόμη μεγαλύτερο τον κίνδυνο, ένα σκυλί να έχει νοσήσει επειδή ήρθε σε επαφή με ένα λυσσασμένο άγριο ζώο, αλλά ο ιδιοκτήτης του να μην το αντιληφθεί αμέσως!
«Το ζώο μπορεί να κολλήσει και να επιστρέψει στη Ζάκυνθο, χωρίς να γίνει αντιληπτό. Οι κυνηγοί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί γιατί η ασθένεια μπορεί να είναι θανατηφόρα για τα ζώα αλλά και για τον άνθρωπο» ανέφερε η Νομοκτηνίατρος, συμπληρώνοντας πως και στη Ζάκυνθο, με δεδομένη την επανεμφάνιση της ασθένειας στη Χώρα μας, ο Δήμος οφείλει να έχει μια πλήρη εικόνα για τα αδέσποτα ζώα του νησιού και την κατάσταση στην οποία αυτά βρίσκονται.
«Ο Δήμος θα πρέπει να φροντίσει ώστε και τα αδέσποτα ζώα να έχουν εμβολιαστεί για την λύσσα αλλά και για να υπάρχει ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος, όπου αν χρειαστεί ένα ζώο θα παραμείνει σε καραντίνα» δήλωσε ακόμη.