Πολύ σύντομα το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων θα κληθεί να πάρει αποφάσεις για τον νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό της Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων την στιγμή που το πρόβλημα των απορριμμάτων στη Ζάκυνθο γίνεται όλο και πιο πιεστικό.
Για το θέμα αυτό, μίλησε στο ραδιόφωνο του -Ε- ο νέος Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θοδωρής Γαλιατσάτος ο οποίος υποστήριξε πως η κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η νέα διοίκηση της ΠΙΝ, είναι τελείως διαφορετική από αυτήν που σήμερα ακολουθείται, τονίζοντας την ανάγκη επέκτασης των προγραμμάτων ανακύκλωσης κτλ, ώστε να περιοριστούν οι ποσότητες των απορριμμάτων που παράγονται στο νησί.
Αξίζει να αναφέρουμε πως το περασμένο Σαββατοκύριακο, με αφορμή την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι νέοι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες, ανάμεσα τους και ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Λευτέρης Νιοτόπουλος ταξίδεψαν στην Λευκάδα, παρακολούθησαν την συνεδρίαση του Συμβουλίου και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν από κοντά μια σειρά από ζητήματα που θα αντιμετωπίσουν ως νέα διοίκηση από την 1η Σεπτέμβρη, όπως για παράδειγμα οι σχολικές μεταφορές αλλά και τα μέτρα αντιπυρικής προστασίας.
Μεταξύ των θεμάτων για τα οποία είναι ενήμερος ο νέος Περιφερειάρχης είναι και αυτό των εργασιών στη γέφυρα του Αγίου Χαραλάμπη. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στην εφημερίδα μας, αν και έγιναν πολλά λάθη στόχος είναι πλέον να επισπευτούν όσο το δυνατόν οι εργασίες που έχουν ξεκινήσει και η γέφυρα να παραδοθεί στην κυκλοφορία.
«Είναι φανερό πως αυτή η ιστορία θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί καλύτερα, ώστε να μην προκύψουν προβλήματα σε μια περίοδο όπου θα έπρεπε να ελαχιστοποιούνται οι δυσκολίες για την πρόσβαση κατοίκων αλλά και επισκεπτών. Τώρα πια χρειάζεται να επισπευτούν οι εργασίες και να υλοποιηθεί η δέσμευση ότι μέσα Ιουλίου η γέφυρα θα παραδοθεί» σημείωσε σχετικά.
Ειδικότερα το ζήτημα των απορριμμάτων, σημείωσε πως σύντομα αναμένεται να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο το θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και εξέφρασε την ελπίδα να γίνει η συζήτηση με την νέα σύνθεση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
«Πρόκειται για μια από τις προϋποθέσεις που θέτει η προώθηση του νέου ΕΣΠΑ και θα συζητηθεί όπως φαίνεται μέσα στον Σεπτέμβρη από τη νέα εκλεγμένη αρχή. Είναι γεγονός πως σε πρώτο βαθμό, τόσο η Κέρκυρα όσο η Ζάκυνθο αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα με τη διαχείριση των απορριμμάτων που χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση. Εμείς έχουμε μια τελείως διαφορετική αντίληψη για τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων και θα μπολιάσουμε με αυτή την αντίληψη την νέα πορεία που θα ακολουθήσει η ΠΙΝ! Κυρίως θα στραφούμε στην μείωση των απορριμμάτων που καταλήγουν στην ταφή και αυτό μέχρι σήμερα δεν υπήρχε. Φαντάζομαι πως θα συναντήσουμε την καλή διάθεση των τοπικών κοινωνιών και θα προστρέξουμε σύντομα σε αυτές τις διαδικασίες που θα μειώσουν τον όγκο των απορριμμάτων» δήλωσε ενώ για τα προβλήματα που αφορούν ειδικά τη Ζάκυνθο και έχουν να κάνουν κυρίως με το ΧΥΤΥ στο Λίβα, σχολίασε:
«Και ο Φορέας Διαχείρισης και όλοι οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε μια καλύτερη διάγνωση της κατάστασης στη Ζάκυνθο και να καταλήξουμε σε τελικές αποφάσεις που δε θα προκαλούν αυτές τις κοινωνικές αναταράξεις. Ασφαλώς, αυτές οι αναταράξεις δεν έγιναν χωρίς λόγο, αφού υπήρχε θέμα με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και τις αποφάσεις για την χωροταξική κατανομή. Εμείς έχουμε μια άλλη λογική και θέλουμε αποφάσεις στη βάση των επιστημονικών δεδομένων αλλά λαμβάνοντας υπόψη και την αποδοχή των τοπικών κοινωνιών. Δε θέλουμε να προκαλέσουμε νέο κύκλο αντιδράσεων αλλά έχοντας την προηγούμενη εμπειρία αλλά γνωρίζοντας την άποψη των ζακυνθινών πρέπει να βρούμε οριστική λύση»