Τον άδικο τρόπο υπολογισμού του φόρου ακίνητης περιουσίας για τις επιχειρήσεις τους καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων, υπογραμμίζοντας πως ο φόρος που θα πληρώσουν είναι αυξημένος έως και 2000% σε σχέση με τον αντίστοιχο φόρο των ξενοδοχειακών καταλυμάτων!
Πιο συγκεκριμένα, το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών βασίζεται σε μια υπουργική απόφαση του 1996, βάση της οποίας τα ενοικιαζόμενα δωμάτια δεν υπάγονται στην κατηγορία των «ειδικών κτηρίων» αν δεν έχουν οικοδομική άδεια που έχει εκδοθεί αποκλειστικά για ξενοδοχειακή χρήση.
Ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Ελλάδος Κ. Μπρεντάνος, μίλησε στο ραδιόφωνο του –Ε- για το πρόβλημα της τεράστιου φόρου ακινήτων που θα βαρύνει χιλιάδες επιχειρήσεις του κλάδου και τόνισε την υποχρέωση του αρμόδιου Υπουργού να καταργήσει την απόφαση που εξαιρεί τα ενοικιαζόμενα δωμάτια από τα «ειδικά κτήρια» με βάση την οικοδομική άδεια και όχι με βάση το σήμα λειτουργίας.
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της αδικίας στον υπολογισμό του φόρου στα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα σε σχέση με τα ξενοδοχεία, ο Πρόεδρος της ΣΕΕΔΔΕ έφερε αυτό ενός ξενοδοχείου 1.100 τετραγωνικών μέτρων που καλείται να πληρώσει 465,00 Ευρώ ΦΑΠ, τη στιγμή που ένα τουριστικό κατάλυμα αντίστοιχων τετραγωνικών μέτρων καλείται να πληρώσει το εξωφρενικό ποσό των 7.645,00 Ευρώ!
«Αν αυτό λέγεται δημοκρατική δικαιοσύνη και ίση κατανομή φορολογικών βαρών ας μας το πει ο Υπουργός Οικονομικών δημόσια» δήλωσε ο Πρόεδρος της ΣΕΕΔΔΕ στον –Ε- συμπληρώνοντας πως πολλοί επιχειρηματίες του κλάδου έχουν δωμάτια σε διαφορετικά κτήρια, ενώ σημείωσε πως ακόμη και μια επιχείρηση 300 τετραγωνικών μέτρων θα πληρώσει περίπου 2.500 ευρώ, την στιγμή που ένα ξενοδοχείο ανάλογης έκτασης θα πληρώσει 150 ευρώ!
«Από που προκύπτει αυτή η επιβολή φόρου; Ο Νόμος που ψηφίστηκε είναι σωστός και θα μπορούσε να μας καλύπτει, αν το Υπουργείο Οικονομικών δεν είχε ξεθάψει μια υπουργική απόφαση του 1996, βάση της οποίας για να υπαχθεί στο ειδικό καθεστώς της φορολογίας, θα πρέπει η οικονομική άδεια να έχει εκδοθεί για ξενοδοχειακή χρήση. Στις περιπτώσεις των ενοικιαζόμενων δωματίων, πολλές άδειες έχουν εκδοθεί πριν από 35 με 40 χρόνια αλλά όλα αυτά τα χρόνια λειτουργούν αποκλειστικά για τουριστική εκμετάλλευση. Αν δεν υπήρχε σκοπιμότητα το Υπουργείο θα έπρεπε να λάβει υπόψη τη χρήση του κτηρίου, με βάση του λειτουργικού σήματος και όχι με βάση την άδεια» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μπρεντάνος.
Η κατηγοριοποίηση των διαμερισμάτων
Αναφορά από τον κ. Μπρεντάνο έγινε και στα όσα προβλέπονται στο νέο Νόμο για τον τουρισμό σχετικά με την κατηγοριοποίηση των ενοικιαζόμενων δωματίων σε «κλειδιά» από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, το οποίο θα αναλάβει αυτή τη διαδικασία με αμοιβή.
Σύμφωνα με όσα είχαν αναφερθεί και σε προηγούμενα δημοσιεύματα του –Ε- η προοπτική κατηγοριοποίησης των καταλυμάτων από το ΞΕΕ έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων στους κόλπους της ΣΕΕΔΔΕ και ο κ. Μπρεντάνος τόνισε πως η διαδικασία αυτή θα έπρεπε να γίνεται από τις Ομοσπονδίες Δωματίων αλλά και την Συνομοσπονδία που διαθέτει την τεχνογνωσία αλλά και τις απαιτούμενες πληροφορίες.
Για το ζήτημα αυτό η Συνομοσπονδία προτίθεται να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας σε περίπτωση που η συγκεκριμένη ρύθμιση ψηφιστεί από τη Βουλή.
«Δεν είμαστε μέλη του ΞΕΕ και δεν μας δέχονται σαν ισότιμα μέλη. Πως μπορούν λοιπόν να διαχειρίζονται τις υποθέσεις μας; Ας μάθει η κ. Υπουργός πως θα πρέπει να υπάρχει ισονομία και όχι να υπάρχουν ρυθμίσεις μόνο για να βγάζει χρήματα το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο» τόνισε ο Πρόεδρος της ΣΕΕΔΕΕ θυμίζοντας πως πριν από πέντε χρόνια, ανατέθηκε σε ιδιωτική εταιρεία η κατηγοριοποίηση των καταλυμάτων και πληρώθηκε με το ποσό των 13 εκατομμυρίων ευρώ. Όμως, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η κατηγοριοποίηση δεν έγινε ποτέ και ουδείς ζήτησε να επιστραφούν τα χρήματα πίσω!
Αύξηση μόνο για τα all inclusive…
Την φετινή τουριστική περίοδο σχολίασε μιλώντας στο ραδιόφωνο του –Ε- ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Συνομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Ελλάδος Κ. Μπρεντάνος ο οποίος συνηγόρησε στην άποψη ότι η αύξηση στις αφίξεις δεν αποτυπώνεται σε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις αλλά μόνο στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που προσφέρουν πακέτα all inclusive.
«Τα στοιχεία δείχνουν αύξηση στις αφίξεις αλλά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν καρπώνονται αυτή την αύξηση λόγω της επέκτασης του all inclusive. Από αυτά τα προγράμματα δεν κερδίζει κανένας μικρομεσαίος!» σχολίασε, συμπληρώνοντας πως συγκρατημένη είναι η ζήτηση και από τους Έλληνες.