Η κατάσταση στην περιοχή του Λαγανά, που επιλέγουν για τις διακοπές τους χιλιάδες νεαροί τουρίστες από την Βρετανία κάθε Καλοκαίρι, το πρόβλημα με τα αδέσποτα στο οποίο οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού με βρετανική υπηκοότητα δείχνουν ιδιαίτερη ευαισθησία, είναι κάποια από τα θέματα που συζήτησε ο Δήμαρχος Ζακύνθου με τον Βρετανό Πρέσβη, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν χθες στο Δημαρχείο, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του κ. John Kittmer στη Ζάκυνθο.
Αξίζει να αναφέρουμε πως ο Βρετανός Πρέσβης ήταν στη Ζάκυνθο από το βράδυ της περασμένης Τρίτης και πέρασε κάποιες ώρες στην περιοχή του Λαγανά για να διαπιστώσει ο ίδιος την κατάσταση που επικρατεί εκεί.
Στην συνάντηση που είχε με το Δήμαρχο, και στην οποία συμμετείχαν ακόμη η Πρόξενος Μπέβερλι Λιούις και ο Υποπρόξενος Ματ Ντιλάπ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αστυνόμευση στο Λαγανά, κάνοντας μια σύγκριση με την περιοχή του Κάβου στην Κέρκυρα, ενώ με θετικά λόγια μίλησε και για την καθαριότητα.
Άλλα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν την συμμετοχή της Βρετανικής Πρεσβείας στη διοργάνωση συνεδρίου για την αποτίμηση του έργου των Βρετανών στην Ζάκυνθο κατά την Ενετοκρατία σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα, ενώ ο Δήμαρχος ενημέρωσε τον Πρέσβη για την ανακήρυξη του μοναδικού επιζόντα Άγγλου Πεζοναύτη – Διασώστη της σεισμοπυρκαγιάς του 1953 Frank David Crompton, σε επίτιμο δημότη Ζακύνθου, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος ζήτησε την συνδρομή του κ. Kittmer για την αποκατάσταση του Βρετανικού Νεκροταφείου ώστε να λειτουργήσει ως επισκέψιμος χώρος θέμα για το οποίο κατά το παρελθόν, είχε δεσμευτεί να διαθέσει και προσωπικό που θα διατηρεί τον χώρο ανοιχτό και προσβάσιμο για το κοινό.
Στον Αντιπεριφερειάρχη
Την συνάντηση με το Δήμαρχο ακολούθησε η επίσκεψη του Βρετανού Πρέσβη στο Διοικητήριο και η συνάντησή του με τον Αντιπεριφερειάρχη Διονύση Μυλωνά, όπου και πάλι τέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης τα προβλήματα στην περιοχή του Λαγανά αλλά και γενικότερα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις της Ελλάδας με την Βρετανία, σε μια περίοδο κρίσης όπως αυτή που διανύουμε.
Ο κ. Μυλωνάς, μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε μετά την συνάντηση με τον Πρέσβη της Βρετανίας, έκανε γνωστό πως υπηρεσίες της Περιφέρειας που έχουν αρμοδιότητα για τον έλεγχο, όπως είναι το Υγειονομικό και το Τμήμα Εμπορίου πραγματοποίησαν αυτοψίες στο Λαγανά και σε άλλες τουριστικές περιοχές και πως δείγματα των ποτών που συλλέχθηκαν θα μεταφερθούν για χημικό έλεγχο στην Κέρκυρα, για την οποία αποχωρούν το πρωί της Παρασκευής οι Ζακυνθινοί Περιφερειακοί Σύμβουλοι. Ο Αντιπεριφερειάρχης, ανέφερε ακόμη πως οι Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας αναγκάστηκε να επιβάλει πρόστιμα σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που παραβίαζαν την Νομοθεσία.
«Ο κ. Πρέσβης που μετέφερε μια θετική εικόνα που αποκόμισε από μια επίσκεψη στο Λαγανά και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το έργο της Αστυνομίας» ανέφερε ο κ. Μυλωνάς, συμπληρώνοντας πως από την πλευρά του ενημέρωσε τον κ. Kittmer για την οικονομική κατάσταση των Ελλήνων.
«Του ζήτησα να μεταφέρει στην Βρετανική Κυβέρνηση την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και τον τρόπο με τον οποίο ανέχονται το παιχνίδι των μεγάλων δυνάμεων άνθρωποι που έχουν χάσει το μεροκάματό τους. Οι ελληνοαγγλικές σχέσεις υπάρχουν πολλά χρόνια. Φτάνουν όμως πλέον οι κατοχές!» σχολίασε χαρακτηριστικά.
Τι δήλωσε ο πρέσβης στο ραδιόφωνο του -Ε-
Ο κ. Kittmer επισκέφτηκε χθες αργά το μεσημέρι και τις εγκαταστάσεις του Ερμή, ως καλεσμένος του ραδιοφωνικού παραγωγού DJ Ginge, σε μια εκπομπή που απευθύνεται κυρίως στους Βρετανούς που μένουν μόνιμα στο νησί μας.
Ο Βρετανός Πρέσβης, χαρακτήρισε θετική την εικόνα που αποκόμισε από τον Λαγανά, δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από την ατμόσφαιρα, τα φώτα κτλ. ενώ ευχαρίστησε δημόσια την Αστυνομία για την παρουσία της στην περιοχή.
«Θέλουμε να υπάρχει ένα περιβάλλον όπου θα υπάρχει έλεγχος και ταυτόχρονα θα μπορούν να διασκεδάζουν και οι νεαροί τουρίστες» σχολίασε σχετικά.
Μεταξύ άλλων ανέφερε πως φέτος καταγράφηκε μια μικρή μείωση των βρετανών τουριστών που αναζήτησαν την βοήθεια των κατά τόπους προξενείων σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο επεσήμανε πως το ποσοστό παραμένει μικρό αν κάποιος δει τα εκατομμύρια των τουριστών που κάθε Καλοκαίρι κάνουν διακοπές στην Ελλάδα.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως μπορεί η αύξηση του τουρισμού στην Χώρα μας να οφείλεται εν μέρει και στην κατάσταση που υπάρχει στην Τουρκία και τη Βόρεια Ευρώπη, ωστόσο τόνισε πως βασικός πόλος έλξης είναι η ομορφιά της Χώρας, οι καλές τιμές, η φιλοξενία κτλ.
Τέλος, σχολιάζοντας την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα, ανέφερε πως οι βρετανικές εταιρείες στον τομέα της επικοινωνίας και της φαρμακευτικής διατηρούν την δραστηριότητά τους στην χώρα παρά την κρίση, ενώ μίλησε και για νέες προοπτικές επενδύσεων από βρετανούς στον τομέα της ενέργειας αλλά και στον τουριστικό τομέα.