Την ανάγκη να καταστεί βιώσιμο το ΤΕΙ της Ζακύνθου επεσήμανε η ευρωβουλευτής Ρόδη Κράτσα η οποία στις αρχές της εβδομάδας συνάντησε τον υπουργό παιδείας στην Αθήνα μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Δ. Μυλωνά και συζήτησαν το θέμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στα νησιά μας. Από την πλευρά του ο κ. Διονύσης Μυλωνάς έθιξε το θέμα των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων και υποδομών στην Παναγούλα και ζήτησε από τον Υπουργό να έλθει στη Ζάκυνθο το καλοκαίρι και να τα δει από κοντά.
Σε δηλώσεις της στον –Ε- η κ. Κράτσα επεσήμανε: «Την περασμένη Δευτέρα έγινε η συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο για να συζητηθούν τα θέματα της Ζακύνθου. Ο Αντιπεριφερειάρχης σε όλη τη διάρκεια της προσπάθειας να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τα ΤΕΙ έχει δείξει ενδιαφέρον όπως και οι άλλοι τοπικοί παράγοντες. Το θέμα είναι το ΤΕΙ να είναι βιώσιμο για να κρατηθεί στο μέλλον, καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί αναβάθμιση της ανώτατης παιδείας και όχι το κλείσιμο Σχολών».
Για τα επιχειρήματα που κατατίθενται αναφορικά με τα ΤΕΙ η κ. Κράτσα επεσήμανε: «Εμείς από την πρώτη στιγμή απαιτήσαμε να αντιμετωπιστούν στα νησιά με ιδιαίτερη προσοχή και ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης. Αυτό δεν σημαίνει ότι το ΤΕΙ πρέπει να μείνει πάση θυσία. Εδώ η πολιτεία πρέπει να μεριμνήσει για τον αριθμό των εισακτέων, για την ποιότητα των μαθημάτων, για τα επαγγελματικά δικαιώματα κλπ. Ο πρώτος στόχος είναι να μείνουν οι δύο κατευθύνσεις του ΤΕΙ στη Ζάκυνθο. Είναι σημαντικό γιατί έχουμε επενδύσει σε έκταση και σε τεχνογνωσία. Από την άλλη μεριά θα έχουν μέλλον οι κατευθύνσεις αν προικιστούν με τα κατάλληλα μέσα. Δηλαδή πρέπει το περιεχόμενο σπουδών να έχει αντίκρυσμα στην επαγγελματική ζωή. Η δική μου παρέμβαση ήταν και θα συνεχίσει να είναι ότι θα πρέπει οι δύο κατευθύνσεις να γίνουν γερές για να κερδίσει και η Ζάκυνθος και η ανώτατη παιδεία. Ας μην επαναπαυθούμε στις δάφνες ότι πετύχαμε να μείνουν οι δύο κατευθύνσεις στη Ζάκυνθο αλλά χρειάζεται να είμαστε απαιτητικοί σε κάθε κατεύθυνση για την αναβάθμιση και κατοχύρωση του ΤΕΙ».
Ένα ζήτημα που έθεσε η κ. Κράτσα είναι η αξιοποίηση του ΤΕΙ σε επίπεδο αλληλοσυνεργασίας στις τοπικές κοινωνίες και σημείωσε: «Εγώ θέλω να δω αν η τοπική κοινωνία αξιοποιεί τις μελέτες των Σχολών για θέματα ανάπτυξης του τόπου, κάτι που συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη και προωθείται. Είναι εστίες έρευνας και συμβολής σε στρατηγική κατεύθυνση οι Σχολές που υπάρχουν σε ένα τόπο. Εμείς ζητήσαμε από τον υπουργό να έλθει στη Ζάκυνθο και να δει τι γίνεται και ποιες υποδομές υπάρχουν. Του το είπαμε μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη και τον καλέσαμε να έλθει εδώ για να δει τις κτιριακές εγκαταστάσεις».
Τα προβλήματα της Ζακύνθου έχουν προοπτικές λύσεων, κατέληξε η κ. Κράτσα.