Μεταξύ των κτηρίων που επλήγησαν από το πρόσφατο ισχυρό «χτύπημα» του Εγκέλαδου ήταν δυστυχώς και το κτήριο του παλιού Νοσοκομείου, εξέλιξη που έρχεται να επιδεινώσει την ήδη τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το συγκεκριμένο ακίνητο.
Σύμφωνα με πληροφορίες το κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (Δ.Α.Φ. Ε.Κ) του Υπουργείου Υποδομών επισκέφτηκε το κτήριο πριν από περίπου δέκα μέρες, πραγματοποιώντας έναν πρώτο έλεγχο και εντοπίζοντας προβλήματα τα οποία φαίνεται να καθιστούν τους χώρους του παλιού Νοσοκομείου ακατάλληλους για χρήση μέχρι να γίνουν απαραίτητες εργασίες και επισκευές που αφορούν την στατική του επάρκεια. Αυτό σημαίνει πως στις ήδη υπάρχουσες και αυξημένες ανάγκες που έχει το παλιό Νοσοκομείο προκειμένου να γίνει και πάλι λειτουργικό, χρειάζεται να γίνουν παρεμβάσεις και για την στατική ενίσχυση του.
Η κήρυξη του νησιού μας ως σεισμόπληκτου ωστόσο, θα μπορούσε να αποτελέσει μια πολύ καλή αφορμή για να επισπευστούν οι εργασίες που χρειάζεται στο κτήριο, με τις ευνοϊκές και ίσως πιο άμεσες διαδικασίες που ορίζονται από το ειδικό αυτό καθεστώς πριν να είναι πολύ αργά .
Ο δευτεροβάθμιος έλεγχος που θα γίνει τις επόμενες ημέρες από το κλιμάκιο των μηχανικών της Δ.Α.Φ. Ε.Κ σίγουρα θα οδηγήσει σε μια καλύτερη και πιο πλήρη εικόνα για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κτήριο.
Μια νέα πρόσφατη επίσκεψη μας όμως στους χώρους του παλιού Νοσοκομείου δημιουργεί και πάλι συναισθήματα οργής αλλά και έντονης απογοήτευσης για την κατάντια των χώρων που για δεκαετίες παρείχαν πολύτιμες υπηρεσίες στους Ζακυνθινούς και έχουν συνδεθεί με αμέτρητες στιγμές, υπομονής, αγωνίας, λύπης και χαράς: Σπασμένα γραφεία, ράφια, πόρτες παράθυρα και κρεβάτια, πεταμένα στρώματα, εξαθλιωμένος και εγκαταλειμμένος μηχανολογικός εξοπλισμός είναι οι εικόνες που αντικρίζει κανείς μέσα στους χώρους του Νοσοκομείου, αφού πρώτα έχει ξεπεράσει το πρώτο «σοκ» βαδίζοντας στο προαύλιο: Σωροί από παλιά έπιπλα και ογκώδη σκουπίδια, σπασμένα τζάμια από τα παράθυρα του ισογείου και του πρώτου ορόφου και φυσικά βανδαλισμένοι εξωτερικοί τοίχοι που ενισχύουν την εικόνα εγκατάλειψης.
Ας σημειωθεί πως μέσα στο κτήριο βρήκαμε και στοίβες από αλουμινένια παράθυρα τα οποία σίγουρα θα πρέπει να τοποθετηθούν κάπου όπου υπάρχει ανάγκη, πριν κάνουν φτερά.
Η μεταβίβαση του κτηρίου από το Υπουργείο Υγείας και την 6η Υγειονομική Περιφέρεια στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων παρά το γεγονός ότι χρειάστηκε μήνες ολόκληρους μέχρι να ολοκληρωθεί και τυπικά, προκάλεσε αισιοδοξία την οποία όμως διαδέχεται η ανησυχία του χρόνου που περνά αναξιοποίητος.
Θυμίζουμε πως η δωρεάν παραχώρηση κατά χρήση στην Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου γίνεται για τα επόμενα 49 χρόνια, και αφορά το σύνολο των κτιρίων του παλαιού Νοσοκομείου με εξαίρεση την πρώην παθολογική κλινική) το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για ιδία χρήση του Νοσοκομείου (φιλοξενία του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ζακύνθου).
Παρά το γεγονός όμως ότι ήδη έχουν περάσει αρκετοί μήνες από τις τελικές υπογραφές, η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου είναι σε θέση να αξιοποιήσει άμεσα μόνο τις αίθουσες των παλιών γραφείων της διοίκησης (ένα λυόμενο που είχε προστεθεί στο προαύλιο του Νοσοκομείου) προκειμένου να μεταφέρει εκεί αρχεία υπηρεσιών που σήμερα στεγάζονται σε κτήρια που νοικιάζονται από ιδιώτες και κοστίζουν χρήματα για την ΠΙΝ.
ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ