Με την παρουσία πλήθους αγροτών έγινε χθες το βράδυ της περασμένης Τετάρτης η εκδήλωση που οργάνωσε η Gaia Επιχειρείν και ο Ενιαίος Συνεταιρισμός Ζακύνθου για τη νέα ΚΑΠ και τις επιδοτήσεις, καθώς και για τον τρόπο που θα προσδιορίζονται πλέον τα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης.
Η αίθουσα ήταν κατάμεστη στο Μουσικό και εκεί δόθηκε η δυνατότητα ενημέρωσης για τα νέα δεδομένα που προκύπτουν και τίθενται σε ισχύ μέχρι και το 2020.
Την ενημέρωση έκανε εκ μέρους της Gaia Επιχειρείν ο κ. Βασίλης Παπαγιαννόπουλος ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του με το τρίπτυχο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που είναι 1) η βιώσιμη παραγωγή προϊόντων διατροφής, 2) η προστασία του περιβάλλοντος και 3) η περιφερειακή ανάπτυξη.
Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, στην επόμενη πενταετία οι τιμές θα συγκλίνουν μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και μεταξύ των παραγωγών της ίδιας χώρας. Σημαντικό θα είναι τα επόμενα χρόνια να υπάρχουν ομάδες παραγωγών.
«Η νέα ΚΑΠ εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και χρειάστηκαν 3 χρόνια για να ετοιμαστεί. «Σήμερα δεν έχουμε δικαιώματα και θα τα αποκτήσουμε όταν τελειώσει η διαδικασία καταχώρησης της αίτησης, γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες και τον Οκτώβριο θα τα αποκτήσουμε. Τα νέα δικαιώματα είναι εκτατικά και αφορούν τα στρέμματα και τη γη που καλλιεργούμε. Από εδώ και στο εξής θα μιλάμε με εκτάρια και το κάθε εκτάριο είναι 10 στρέμματα. Αυτοί είναι όροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε ο κ. Παπαγιαννόπουλος.
Ο ομιλητής έκανε επίσης γνωστά τα εξής:
Υπάρχει μία ευελιξία στις χώρες που επιλέγουν με τι τρόπο θα μοιράσουν τις Περιφέρειες και πως θα γίνει η χρηματοδότηση των άμεσων ενισχύσεων.
Οι καλλιέργειες θα είναι δενδρώδεις, αροτραίες και βοσκότοποι. Στη Ζάκυνθο οι περισσότερες καλλιέργειες, δηλαδή ελιές και αμπέλια, είναι δενδρώδεις.
Το έτος 2015 θα μοιραστούν 5 δις σε άμεσες ενισχύσεις.
Μία βασική έννοια στη νέα ΚΑΠ θα είναι ο ενεργός γεωργός και όχι ο κατά κύριο επάγγελμα, που λέγαμε παλιά. Όσοι γεωργοί λαμβάνουν επιδότηση κάτω από 5.000 € θεωρούνται εν δυνάμει ενεργοί.
Ο αγρότης πρέπει να καλλιεργεί το 50% των εκτάσεων που έχει.
Δικαιώματα για το 2015 θα λάβουν όσοι παραγωγοί έκαναν δήλωση το 2013 για να δούμε τα στρέμματα που δήλωσαν και όσοι πήραν ενίσχυση το 2014 για να δούμε τι ποσό έλαβαν. Επίσης θα λάβουν δικαιώματα όσοι μπορούν με παραστατικά να αποδείξουν ότι είχαν αγροτική δραστηριότητα, ακόμα κι αν δεν έλαβαν επιδότηση.
Μεταξύ άλλων επισημάνθηκε ότι δεν μπορούμε να δηλώνουμε τα πουρνάρια για ελιές, γι’ αυτό και θα γίνει έλεγχος και ταυτοποίηση των εκτάσεων καθώς επίσης ότι δεν θα λάβουν επιδότηση όσοι είχαν τεράστιες εκτάσεις και καλλιεργούσαν τριφύλλι.
Της Αγγελικής Ξενόφου