Για μια ακόμη φορά ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου επαναφέρει το αίτημα για λειτουργία γραφείου της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών στη Ζάκυνθο και μιλώντας στο ραδιόφωνο του –Ε- , κάνει γνωστό πως το ΦΕΚ της Υπουργικής Απόφασης που θα δίνει λεπτομέρειες για Προθεσμίες και Διαδικασίες αναμένεται να δημοσιευτεί τις επόμενες εβδομάδες.
Εν τω μεταξύ, με έγγραφο της η ΔΑΕΦΚ σε Δήμο αλλά και Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου ζητά φωτοαντίγραφα όλων των αιτήσεων που έγιναν πριν τις 21 Δεκεμβρίου και ενημερώνει πως για όσες έγιναν μεταγενέστερα, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να απευθυνθούν στην ΔΑΕΦΚ
Το έγγραφο αναφέρει:
Α) Θα επανελεγχθούν όλα τα κτήρια τα οποία στον Α΄βάθμιο έλεγχο χαρακτηρίστηκαν από την υπηρεσία μας ως «μη κατοικίσιμα».
Β) θα ελεγχθούν όλα τα κτήρια για τα οποία έχουν υποβληθεί αιτήσεις στο Δήμο σας για έλεγχό τους μέχρι και τις 20.12.2018. Για τα κτήρια αυτά παρακαλούμε όπως διαβιβάσετε στην υπηρεσία μας φωτοαντίγραφα των σχετικών αιτήσεων
Γ) Δε θα ελεγχθούν τα κτήρια για τα οποία έχουν υποβληθεί αιτήσεις στο Δήμο σας για έλεγχό τους από τις 21. Δεκεμβρίου και μετά.
Για τα κτήρια αυτά θα πρέπει να ενημερώσετε τους ιδιοκτήτες/ιδιοκτήτριες τους ότι προκειμένου να ελεγχθούν θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στη Διεύθυνση Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών – Κεντρικής Ελλάδας, εντός προθεσμίας (6) μηνών από τη δημοσίευση του ΦΕΚ, ήτοι μέχρι και τις 20 Ιουνίου του 2019. Η αίτηση αυτή θα συνοδεύεται από τίτλους ιδιοκτησίας, οδοιπορικό σκαρίφημα και φωτογραφίες του πληγέντος κτηρίου, οι οποίες θα φέρουν το όνομα και την υπογραφή του ιδιοκτήτη, ιδιοκτήτριας.
Εν αναμονή ενός ακόμη ΦΕΚ
Αναφερόμενος στα μέχρι τώρα δεδομένα που αφορούν τους σεισμόπληκτους, αλλά και το τελευταίο ΦΕΚ που οριοθετεί το νησί της Ζακύνθου ως σεισμόπληκτη περιοχή ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΤΕΕ Πάνος Λιβέρης, σημειώνει πως εκκρεμεί μια υπουργική απόφαση που θα αποσαφηνίζει τις προθεσμίες αλλά και τον τρόπο υποβολής φακέλων.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο ίδιος, ο οποίος ήρθε σε επικοινωνία και με στελέχη της ΔΑΕΦΚ, εκκρεμεί η υπογραφεί το Υπουργού Υποδομών για να «Το ΦΕΚ περιγράφει πως η διαδικασία και ο έλεγχος θα γίνεται από την υπηρεσία με έδρα την Αθήνα. Με βάση την
εμπειρία που έχουμε από τους σεισμούς του 1997 και του 2006, καταλαβαίνουμε πως χρειάζεται επικοινωνία από τους μηχανικούς, συχνές αυτοψίες, επισκέψεις στα έργα που θα κατασκευαστούν, υποβολή συμπληρωματικών στοιχείων κτλ. Απαιτούμε επανασύσταση του ΤΑΣ στη Ζάκυνθο, με τους μηχανικούς που γνωρίζουν τις διαδικασίες, όπως έγινε και στην Κεφαλονιά. Ας μην ξεχνάμε πως οι μηχανικοί της ΔΑΕΦΚ έχουν επιφορτιστεί με όλες τις συνέπειες φυσικών καταστροφών ανά την Ελλάδα, μεταξύ αυτών και το Μάτι» ανέφερε ο κ. Λιβέρης, επαναλαμβάνοντας πως ειδικά όσοι θέλουν να κάνουν επισκευές πριν το καλοκαίρι, θα πρέπει να καταλάβουν πως αυτός ο χρονικός ορίζοντας δεν είναι ρεαλιστικός.
ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ