Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Ζακύνθου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης και διήρκεσε έως αργά το βράδυ με κύριο θέμα συζήτησης την διατύπωση απόψεων επί του περιεχομένου της νέας κανονιστικής του Δήμου για τις πλατείες, τα πεζοδρόμια και τους κοινόχρηστους χώρους της Πόλης.
Στη συνεδρίαση της επιτροπής έλαβαν μέρος 25 εκπρόσωποι τοπικών φορέων και προήδρευσε ο Δήμαρχος Παύλος Κολοκοτσάς ενώ την παρακολούθησαν πολλοί επιχειρηματίες καταστημάτων στο κέντρο της πόλης, ξενοδόχοι κλπ.
Τη συζήτηση άνοιξε ο Δήμαρχος Παύλος Κολοκοτσάς ο οποίος καυτηρίασε την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο της Πόλης με τις αθρόες καταλήψεις κοινοχρήστων χώρων και εξήγγειλε τον δραστικό περιορισμό τους και την επιβολή αυστηρών ποινών, σε όσες επιχειρήσεις παρανομούν.
Κατά την διάρκεια των συζητήσεων δεν έλειψαν οι εντάσεις όταν υπήρξαν αναφορές για την πρακτική συγκεκριμένων επιχειρήσεων ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες.
Ωστόσο από πλευράς πολλών μελών της επιτροπής διαβούλευσης τονίστηκε η ανάγκη να εφαρμοστούν τα όσα τελικά αποφασιστούν δίχως παρεκκλίσεις, εκπτώσεις και αναθεωρήσεις και οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου να σέβονται απόλυτα την υφιστάμενη νομοθεσία.
Το περιεχόμενο της κανονιστικής ανέγνωσε υπάλληλος της υπηρεσίας αλλά σε πολλά σημεία υπήρξαν παρεμβάσεις διορθωτικές και τροποποιητικές του περιεχομένου της. Ο Δήμαρχος ζήτησε από τον υπάλληλο να τροποποιηθεί το σημείο που αναφέρεται στην είσοδο της πλατείας Αγίου Μάρκου από την πλατεία Δημοκρατίας και να απελευθερωθεί πλήρως από τα τραπεζοκαθίσματα των γύρω καφέ.
Από την πλευρά των εκπροσώπων των τεχνικών φορέων ζητήθηκε να αποτυπωθούν οι ρυθμίσεις της κανονιστικής σε τοπογραφικό και ιδιαίτερα αυτές του κέντρου και παράλληλα να δημιουργηθεί μητρώο καταστημάτων στις πλατείες και στους πεζοδρόμους απ’ όπου ο κάθε επιχειρηματίας εκ των προτέρων θα γνωρίζει τις δυνατότητες πρόσβασης των δραστηριοτήτων στους εξωτερικούς χώρους του καταστήματος.
Μεγάλη συζήτηση υπήρξε για το νομικό καθεστώς της πλατείας Δημοκρατίας η οποία παρότι πλακοστρώθηκε το 2002 ουδέποτε τροποποιήθηκε το ρυμοτομικό της πόλης με αποτέλεσμα νομικά να παραμένει δρόμος με ότι αυτό συνεπάγεται.
Τέλος μεγάλη αντίδραση καταγράφηκε από μέλη της επιτροπής διαβούλευσης για την δημιουργία κλειστών κατασκευών στην πλατεία Δημοκρατίας και την πλατεία Σολωμού τα οποία, όπως καταγγέλθηκε, παραβιάζουν την πολεοδομική νομοθεσία, αποκόπτουν την κίνηση των πεζών και λειτουργούν ως αυθαίρετα οικοδομήματα σε βάρος της ποιότητας ζωής και της διάβασης των πεζών.
Οι κατασκευές αυτές εμφανίστηκαν ως πέργκολες αλλά όπως παραδέχθηκε ο εκπρόσωπος της πολεοδομίας δεν θα έχουν πράσινο αλλά θα είναι τελικά κλειστές και θα κρύβουν τις όψεις των κτιρίων κατά τρόπο που αντίκειται στη νομοθεσία.
Τέλος ιδιαίτερα αναφορά υπήρξε στην ανάγκη να προστατευθούν τα μνημεία στις πλατείες και ζητήθηκε να κατασκευαστεί ξανά ο κήπος που υπήρχε από πολύ παλιά, γύρω από το μνημείο των Ομήρων της κατοχής και να προστατευθεί το άλλο μνημείο για τους εκτελεσθέντες αντιστασιακούς της κατοχής, που βρίσκεται στη γωνία της πλατείας Αγίου Μάρκου και Δημοκρατίας.
Οι επιχειρηματίες που έλαβαν το λόγο εμφανίστηκαν συναινετικοί στις προτάσεις του Δήμου και πρότειναν κατασκευές και μέτρα που θα βελτιώσουν την αισθητική των επιχειρήσεων τους.
Ωστόσο κατήγγειλαν ότι ενώ συζητείται η νέα κανονιστική του Δήμου δεν εφαρμόζεται η προηγούμενη κανονιστική, ούτε κάποια από το παρελθόν με αποτέλεσμα να ανοίγουν κατά εντελώς παράνομο τρόπο επιχειρήσεις στο κέντρο οι οποίες καταλαμβάνουν κοινόχρηστους χώρους δίχως πληρώνουν καν τέλη.
Με πρόταση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου η συζήτηση διακόπηκε λόγω του προχωρημένου της ώρας και θα συνεχιστεί σύντομα ενώ ζητήθηκε να κατατεθούν γραπτές προτάσεις για την τροποποίηση της κανονιστικής.