Ενώ περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και το Γεωλογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών για τα ευρήματα στην υποθαλάσσια περιοχή του Αλυκανά, αποκλειστικές πληροφορίες του –Ε- αναφέρουν ότι από την τελευταία έρευνα που έκαναν δύτες εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι σχηματισμοί δεν είναι αρχαίος οικισμός αλλά σχήματα που προκλήθηκαν με το πέρασμα του χρόνου από την έκλυση αερίων υψηλής θερμοκρασίας που έλιωσαν πετρώματα και λάσπη.
Τα νέα δεδομένα έρχονται να ανατρέψουν τις αρχικές πληροφορίες και ανακοινώσεις σύμφωνα με τις οποίες σε μια έκταση 30 στρεμμάτων βρέθηκε πλακόστρωτο, βάσεις κιόνων και διάσπαρτο δομικό υλικό. Οι σχηματισμοί υπάρχουν όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, αλλά δεν είναι δομικό υλικό. Τα σχήματα αυτά δημιουργήθηκαν από καυτό αέρα που προήλθε από τα βάθη της γης όταν έφτασε στον πυθμένα της θάλασσας και έλειωσε τη λάσπη. Με το πέρασμα των χρόνων το υλικό στην επιφάνειά του έγινε πιο σκληρό αλλά δεν πρόκειται για πέτρωμα ή για κίονες αφού οι δύτες που το πλησίασαν είδαν ότι πρόκειται για κάτι μαλακό.
Η άφιξη του καθηγητή Μιχάλη Σταματάκη από το Γεωλογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών είχε αυτό ακριβώς το νόημα, δηλαδή ειδικοί να γνωματεύσουν για το είδος των υλικών που βρέθηκαν στον πυθμένα της θάλασσας του Αλυκανά και σε απόσταση όχι πολύ μακρινή από την ξηρά.
Η ομάδα των δυτών και των γεωλόγων αναχώρησε την περασμένη εβδομάδα αλλά όλα έγιναν με απόλυτη μυστικότητα και δεν διέρρευσε καμία πληροφορία για το είδος των ευρημάτων. Δείγματα με υλικό από τον πυθμένα ελήφθησαν για να μελετηθούν στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου Αθηνών που θα γνωματεύσει για το περί τίνος πρόκειται.
Ωστόσο οι νέες πληροφορίες έχουν κι αυτές την αξία τους καθώς το αποτέλεσμα της εργασίας των γεωλόγων θα φέρει στο φως άλλου είδους στοιχεία, χρήσιμα για την έρευνα σε άλλο τομέα.
Σε παλιότερο ταξίδι του στο νησί μας, ο καθηγητής γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας χαρακτήρισε τη Ζάκυνθο φυσικό εργαστήρι που λόγω των πετρωμάτων της προσέφερεται στους μελετητές για τα ερευνήσουν πολλά θέματα, όπως αυτά που αφορούν τους σεισμούς.
Σε κάθε περίπτωση όμως η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Δήμος Ζακυνθίων οφείλουν να ενημερώσουν επίσημα για τα τεκταινόμενα στον Αλυκανά.