Κλιμάκιο 13 μηχανικών από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ζακύνθου, ταξίδεψε στην πληγείσα Κεφαλονιά την περασμένη Τετάρτη με σκοπό να συνδράμει στο έργο της αποτίμησης και καταγραφής των ζημιών από τους πρόσφατους σεισμούς.
Η επίσκεψη κράτησε μια ημέρα κατά τη διάρκεια της οποίας οι μηχανικοί της Ζακύνθου συμμετείχαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πανεπιστημιακούς καθηγητές αλλά και τεχνικούς του γειτονικού μας νησιού για προβλήματα που αφορούσαν πτώσεις πρανών και τοιχίων αντιστήριξης στο οδικό δίκτυο και στη συνέχεια, με όχημα που παραχωρήθηκε από την Περιφέρεια, περιηγήθηκαν στα χωριά που χτυπήθηκαν από το σεισμό.
Πέρα όμως από τη βοήθεια που παρείχαν στους κεφαλλονίτες, οι μηχανικοί από τη Ζάκυνθο αποκόμισαν μια σημαντική εμπειρία σε ότι αφορά την ποιότητα των κατασκευών και την συμπεριφορά των κτηρίων, σε μια περίοδο που το ζήτημα της ασφαλούς οικοδομής αναδεικνύεται ως πρώτο και σημαντικότερο για την ασφάλεια των πολιτών.
Επιστρέφοντας από το γειτονικό μας νησί ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΤΕΕ Δημήτρης Λιβάνης, μιλώντας στον –Ε-, υπογράμμισε πως τα συμπεράσματα που έβγαλαν ειδικά οι πολιτικοί μηχανικοί ήταν πολύτιμα καθώς διαπίστωσαν στην πράξη όσα διδάχτηκαν στην θεωρία. Ο ίδιος επανέλαβε πως τα κτήρια συμπεριφέρθηκαν άψογα, τονίζοντας για ακόμη μια φορά πως οι σημαντικότερες ζημιές εντοπίζονται σε κτήρια με κατασκευαστικά λάθη ή κτήρια που έγιναν χωρίς μελέτη.
Ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΤΕΕ παρατήρησε ακόμη πως ο σεισμός επηρέασε τις κατασκευές εδάφους όπως οι δρόμοι, τα κράσπεδα κτλ ενώ ερωτηθείς για το αν επιβάλλεται αναθεώρηση του Αντισεισμικού Κανονισμού, απάντησε πως αλλαγές και βελτιώσεις πρέπει να ενσωματώνονται συνεχώς με βάση τα νέα επιστημονικά δεδομένα.
«Θέλαμε να δούμε από κοντά την εικόνα των ζημιών. Επισκεφτήκαμε τα χωριά και τα σπίτια με τις μεγάλες ζημιές. Οι ζημιές οφείλονται σε ιδιαιτερότητες που είχαν τα ίδια τα κτήρια και λόγω κατασκευής και λόγω κακοτεχνιών. Προβλήθηκαν κάποια κτήρια και τα διπλανά τους δεν είχαν ζημιές. Ο σεισμός έβλαψε το έδαφος και τις κατασκευές εδάφους» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Λιβάνης και αναφερόμενος ειδικά στην συνοικία των εργατικών κατοικιών στον Άγιο Δημήτριο τόνισε πως το πρόβλημα εντοπίστηκε στο κομμάτι της κατασκευής που είχε γίνει με βάση τον αντισεισμικό κανονισμό που ίσχυε πριν από τη δεκαετία του 1980 ενώ είχε πληγεί με το σεισμό του 1983 χωρίς να αποκατασταθεί πλήρως.
«Τα κτήρια συμπεριφέρθηκαν άψογα, ακόμη και αυτά που κατασκευάστηκαν πριν από τον αντισεισμικό κανονισμό του ‘ 80. Η αναθεώρηση του αντισεισμικού κανονισμού δεν γίνεται επειδή σημειώθηκε κάποιος σεισμός ή επειδή το λέμε εμείς, αλλά γίνεται κάθε φορά που χρειάζεται με βάση τα επιστημονικά δεδομένα» δήλωσε.
Να σημειωθεί πως η μετακίνηση των μηχανικών από και προς την Κεφαλονιά έγινε δωρεάν από την Κοινοπραξία Ionian Ferries
Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΤΕΕ της Ζακύνθου παρέδωσε στο ΤΕΕ Κεφαλονιάς κατάλογο με ονόματα δέκα μηχανικών προκειμένου να συνδράμουν σε μελλοντικές ανάγκες που θα προκύψουν στο νησί.