Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ
Αν. Καλημέρης: Μέχρι και σήμερα η κακοκαιρία με δυνατούς ανέμους και καταιγίδες
10-01-2019 12:47:50

Πολύτιμες πληροφορίες για τα έντονα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τη Ζάκυνθο τα τελευταία 24ωρα έδωσε μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του –Ε- ο Καθηγητής Μετεωρολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου Αν. Καλημέρης, τονίζοντας πως οι έντονες βροχοπτώσεις και οι δυνατοί άνεμοι θα συνεχιστούν μέχρι και σήμερα το μεσημέρι.

Ο ίδιος προέβλεψε ανέμους κατά τη διάρκεια της ημέρας που θα είναι πιο σφοδροί σε σχέση με χθες και αναμένεται να προκαλέσουν νέα προβλήματα με την ακτοπλοϊκή συγκοινωνία.

Αυτό ωστόσο που τονίζει από την πλευρά του ο Καθηγητής και είναι σημαντικό να καταγραφεί ειδικά αυτή την περίοδο είναι πως λαμβάνοντας υπόψη τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή μας τα τελευταία χρόνια, κατά τους μήνες του φθινοπώρου και του χειμώνα, τα αντιπλημμυρικά έργα στο νησί μας, πρέπει να αποτελούν άμεση προτεραιότητα!

«Δεν μπορεί να θεωρηθεί πως ό,τι συμβαίνει αυτή την περίοδο είναι κάτι ασυνήθιστο αφού εντάσσεται στο πλαίσιο της χειμερινής δραστηριότητας. Το κλίμα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου χαρακτηρίζεται από μεταβλητότητα και ένα βασικό θέμα που απασχολεί τις τελευταίες δεκαετίες την επιστημονική κοινότητα, είναι τι ποσοστό της μεταβλητότητας οφείλεται σε φυσικά αίτια και σε τι ποσοστό σε ανθρωπογενή. Το ζήτημα αυτό όμως είναι αντικείμενο πολυετούς έρευνας» τόνισε ο Καθηγητής και δίνοντας στοιχεία για την κακοκαιρία που από χθες το πρωί πλήττει το νησί έκανε γνωστό πως οφείλεται σε ένα βαθύ και ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό που δημιουργήθηκε στην Νότια Ιταλία, όπως κατά κανόνα συμβαίνει κατά τη διάρκεια του Χειμώνα.

Η ανάπτυξη καταιγίδων ξεκίνησε από νωρίς το πρωί της Τετάρτης και το σύστημα θα επιδρά στην ζώνη των Επτανήσων μέχρι και σήμερα το μεσημέρι.

Κατά διαστήματα θα υπάρχουν σφοδρές καταιγίδες, ενώ μέχρι και σήμερα αναμένεται να υπάρξουν έντονες καταιγίδες που προς το μεσημέρι θα εξασθενούν.

Σήμερα όμως αναμένεται να συνεχιστούν οι ισχυροί άνεμοι, που μάλιστα θα είναι ακόμη πιο ισχυροί σε σχέση με χθες , προκαλώντας νέα προβλήματα στην ναυσιπλοΐα.

Σύμφωνα με τον κ. Καλημέρη, μέχρι την Παρασκευή τα έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να εξασθενίσουν, ωστόσο αναμένονται βαρομετρικά χαμηλά αυτή την φορά από την περιοχής της Λιβύης που ενδέχεται να προκαλέσουν έντονη κακοκαιρία μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Ο ίδιος επανέλαβε πάντως πως τα φαινόμενα που βιώνουμε τα τελευταία 24ωρα δεν είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που βιώνουμε κάθε χειμώνα.

«Η κλιματική τάση που διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια στην κεντρική μεσόγειο, επομένως και στην περιοχή του Ιονίου ενέχει την ενίσχυση των καταιγιδοφόρων βροχοπτώσεων κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα, Με απλά λόγια όσο η θερμοκρασία της Μεσογείου μεγαλώνει, οι καταιγίδες συγκεντρώνονται σε μικρότερο χρονικό διάστημα και με ,μεγαλύτερη ένταση. Αυτό σημαίνει πως ειδικά στο νησί μας, τα αντιπλημμυρικά έργα πρέπει να μπουν σε προτεραιότητα» σημείωσε.

Τις επισημάνσεις του Καθηγητή εκτός από τους τοπικούς άρχοντες και την Πολιτεία οφείλουν να τα λάβουν υπόψη τους και οι κάτοικοι του νησιού μας, αναλαμβάνοντας την ευθύνη που πρέπει να έχουν σε σχέση με την παρέμβαση σε ρέματα και τάφρους, σε γεφύρια και στην ανεξέλεγκτη ρήψη απορριμμάτων στην ύπαιθρο..

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας
Comment