ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δημοσκόπηση: Σταθερό προβάδισμα για ΝΔ – “Τρέμουν” οι πολίτες μια νέα οικονομική κρίση
21-12-2018 08:30:00

Η δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ διενεργήθηκε μεταξύ 16 και 18 Δεκεμβρίου σε δείγμα 1.359 ενηλίκων πολιτών. Η Νέα Δημοκρατία αύξησε κατά μία μονάδα το προβάδισμά της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Πότε "βλέπουν" εκλογές οι πολίτες.

Σταθερό είναι το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ, που διενεργήθηκε μεταξύ 16 και 18 Δεκεμβρίου σε δείγμα 1.359 ενηλίκων πολιτών.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει προβάδισμα 9,5 ποσοστιαίων μονάδων συγκεντρώνοντας 31,5% (31% στη μέτρηση του Νοέμβρη) έναντι 22% (21%) του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή και το Κίνημα Αλλαγής με 6,5% αντίστοιχα (7,5% και 7% το Νοέμβρη), το ΚΚΕ με 5,5% (6%), η Ένωση Κεντρώων με 2% και η Ελληνική Λύση με 2% αντίστοιχα (1,5% και 1,5%), το Ποτάμι με 1,5% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (1%) και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1% (χωρίς καταγραφή στην προηγούμενη μέτρηση). Άλλο κόμμα, ψηφίζει το 4%, στο 16,5% η αδιευκρίνιστη ψήφος [αναποφάσιστοι και λευκό/άκυρο – στο 18,5% το Νοέμβρη).

Στην αναγωγή επί των εγκύρων η ΝΔ λαμβάνει το 33,5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί 10,5 μονάδες πιο πίσω, με 23%. Στην τρίτη θέση ισοδυναμούν η Χρυσή Αυγή και το Κίνημα Αλλαγής, αποσπώντας το 7%. Πέμπτη δύναμη είναι το ΚΚΕ με 6%.

Η στήριξη για τους Ανεξάρτητους Έλληνες και για Το Ποτάμι μετρήθηκε στο 1,5%. Πιο κοντά στο όριο του 3% βρίσκονται η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και η Ένωση Κεντρώων, που αποσπούν το 2%.

Παράσταση νίκης

Η ΝΔ επικρατεί και στην παράσταση νίκης με διαφορά 32 μονάδων – 57% έναντι 25% για τον ΣΥΡΙΖΑ. Το προβάδισμά της όμως έχει «ψαλιδιστεί» κατά τρεις μονάδες σε διάστημα ενός μηνός, κατά τον οποίο η κυβέρνηση διασφάλισε την μη περικοπή των συντάξεων το 2019.

Σημειώνεται πως η Νέα Δημοκρατία βλέπει τη συσπείρωσή της να αγγίζει το 83%, ενώ η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ φτάνει το 53%.

Την ίδια στιγμή, οι περισσότεροι εξ’ όσων δηλώνουν αναποφάσιστοι είτε απείχαν, είτε έριξαν λευκό στις προηγούμενες εκλογές, ενώ το 29% προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το υπόλοιπο 6% προέρχεται από τη ΝΔ, το 5% από τους ΑΝΕΛ, το 4% από τη Χρυσή Αυγή και την Ένωση Κεντρώων.

Στο μέτωπο της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί αμετάβλητο προβάδισμα 11 μονάδων σε βάρος του Αλέξη Τσίπρα με αμφότερους τους αρχηγούς να βελτιώνουν την στήριξή τους κατά μία μονάδα έκαστος.

Πότε “βλέπουν” εκλογές

Σχεδόν οι μισοί πολίτες (46%) κρίνουν πως πρώτη προτεραιότητα για την επόμενη κυβέρνηση πρέπει να είναι η οικονομία. Αντίθετα, ένας στους πέντε θεωρεί ότι πρώτο μέλημα πρέπει να είναι τα «εθνικά θέματα». Έπεται η Παιδεία με 11%.

Ενδεικτικό είναι ότι ελαφρά περισσότεροι από τους μισούς (53%) εκτιμούν ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν αφότου κατατεθεί προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών με τα Σκόπια. Στον αντίποδα το 28% πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα πέσει προτού το ονοματολογικό φτάσει το κοινοβούλιο.

Την ίδια στιγμή το 45% δηλώνει πως φοβάται «πολύ» ή «αρκετά» πως το 2019 θα συνοδευτεί από καινούργια οικονομική κρίση ή προβλήματα. Ακόμα 18% διατύπωσε «μέτριο» φόβο για πολύ δυσάρεστες οικονομικές εξελίξεις.

Οι ανησυχίες για την οικονομία αντανακλούν ευρύτερη απαισιοδοξία των πολιτών για την πορεία της χώρας. Το 63% απάντησε πως τα πράγματα κινούνται «σίγουρα» ή «μάλλον» σε λάθος κατεύθυνση, ποσοστό αυξημένο κατά τέσσερις μονάδες συγκριτικά με τον Νοέμβριο.

ΠΗΓΗ: ΣΚΑΪ


29 days ago

Elias Makris/Ηλίας Μακρής

29 days ago
Αν και η δημοσκόπηση έγινε για λογαριασμό του ΣΚΑΙ φαίνεται τελικά ότι αποτελεί συντριβή για τη ΝΔ. Όταν η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι 20,5% (γιατί το άλλο κόμμα), δεν είναι διευκρινισμένη ψήφος, τότε μπορείς να βγάλεις ότι διαφορά θέλεις ανάμεσα στα 2 πρώτα κόμματα χωρίς να διακινδυνεύεις να σε πουν αναξιόπιστο, αφού οι εταιρείες στατιστική κάνουν και όχι μαντικές προβλέψεις. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο της έρευνας είναι η μεγάλη συσπείρωση που παρουσιάζει η ΝΔ σε σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ. Διαφορά γύρω στο 30%. Αυτό είναι κατά της ΝΔ, αρκεί βέβαια μέχρι τις εκλογές να καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να το αξιοποιήσει... Πάντως μια και εκεί στον ΕΡΜΗ είστε φίλοι, παρά τις πολιτικές μας διαφορές, κρατείστε και το δικό μου σκεπτικό. Δείτε το ως το σκεπτικό ενός ανθρώπου που κάτι ξέρει από Στατιστική, κυρίως δε, παρακολουθούσε με θρησκευτική ευλάβεια τις αναλύσεις του συχωρεμένου Παρασκευά Αυγερινού, πάνω σε τέτοια ζητήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ΦΛΕΡΤΑΡΕΙ με την ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ (όχι πως κατ' ανάγκη θα την πάρει, απλά αν την πάρει δεν θα είναι έκπληξη), ΥΠΟ ΜΙΑ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ όμως, που είναι ο δραστικός περιορισμός της...

Elias Makris/Ηλίας Μακρής

29 days ago
Jump to comment! Elias Makris/Ηλίας ΜακρήςΑν και η δημοσκόπηση έγινε για λογαριασμό του ΣΚΑΙ φαίνεται τελικά ότι αποτελεί συντριβή για τη ΝΔ. Όταν η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι 20,5% (γιατί το άλλο κόμμα), δεν είναι διευκρινισμένη ψήφος, τότε μπορείς να βγάλεις ότι διαφορά θέλεις ανάμεσα στα 2 πρώτα κόμματα χωρίς να διακινδυνεύεις να σε πουν αναξιόπιστο, αφού οι εταιρείες στατιστική κάνουν και όχι μαντικές προβλέψεις. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο της έρευνας είναι η μεγάλη συσπείρωση που παρουσιάζει η ΝΔ σε σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ. Διαφορά γύρω στο 30%. Αυτό είναι κατά της ΝΔ, αρκεί βέβαια μέχρι τις εκλογές να καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να το αξιοποιήσει... Πάντως μια και εκεί στον ΕΡΜΗ είστε φίλοι, παρά τις πολιτικές μας διαφορές, κρατείστε και το δικό μου σκεπτικό. Δείτε το ως το σκεπτικό ενός ανθρώπου που κάτι ξέρει από Στατιστική, κυρίως δε, παρακολουθούσε με θρησκευτική ευλάβεια τις αναλύσεις του συχωρεμένου Παρασκευά Αυγερινού, πάνω σε τέτοια ζητήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ΦΛΕΡΤΑΡΕΙ με την ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ (όχι πως κατ' ανάγκη θα την πάρει, απλά αν την πάρει δεν θα είναι έκπληξη), ΥΠΟ ΜΙΑ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ όμως, που είναι ο δραστικός περιορισμός της...

Elias Makris/Ηλίας Μακρής

29 days ago
[ συνέχεια...
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ΦΛΕΡΤΑΡΕΙ με την ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ (όχι πως κατ' ανάγκη θα την πάρει, απλά αν την πάρει δεν θα είναι έκπληξη), ΥΠΟ ΜΙΑ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ όμως, που είναι ο δραστικός περιορισμός της αποχής! Αν η αποχή (αδιευκρίνιστη ψήφος), εκτιναχθεί στα ύψη τότε μπορεί να έλθει και δεύτερο κόμμα και με μικρότερο ποσοστό απο αυτό που δίνει το γκάλοπ. Όσο για τις Ευρωεκλογές εκεί πιθανολογώ ότι θα έχει πτώση,ακόμη κι αν δεν υπάρχει αποχή, εφόσον αυτές θα αποτελέσουν τη βαλβίδα εκτόνωσης των δυσαρεστημένων του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που όμως δε θα συμβεί στις Βουλευτικές...

Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας
Comment