Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΟΠΕΚΕΠΕ ΣΤΟΝ -Ε-
Μέσω Υπουργείου Οικονομικών η λύση για το ακατάσχετο των λογαριασμών των επιδοτήσεων
29-11-2018 11:53:07

Το διάστημα από 15 μέχρι 21 Δεκεμβρίου αναμένεται να γίνουν οι πληρωμές για το υπόλοιπο της βασικής ενίσχυσης προς τους δικαιούχους παραγωγούς, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά σε επικοινωνία που είχε ο Ερμής με την Αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Γ. Κέντρου χθες το πρωί, λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη που δέχτηκε από εκπροσώπους του Ενιαίου Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζακύνθου. Στόχος του Οργανισμού είναι να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί, προκειμένου να μην υπάρξουν οι ολιγοήμερες έστω καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στην καταβολή των προκαταβολών στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου.


Το ζήτημα όμως που προβάλει ως εξόχως πιεστικό, ειδικά για τη Ζάκυνθο όπου οι αγρότες δοκιμάστηκαν όχι μόνο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά και από τους σεισμούς, είναι αυτό των κατασχέσεων των επιδοτήσεων για χρέη προς το Δημόσιο ή και τις ίδιες τις Τράπεζες όπου τηρούνται οι λογαριασμοί των αγροτών. Όπως ανέφερε ο Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ το αίτημα του ακατάσχετου των λογαριασμών στους οποίους θα γίνουν οι πληρωμές ήταν ένα από αυτά που έθεσαν οι εκπρόσωποι του Συνεταιρισμού, ωστόσο διευκρίνισε πως αρμοδιότητα για το ζήτημα έχει το Υπουργείο Οικονομικών και όχι ο ΟΠΕΚΕΠΕ ο οποίος προχωρεί κανονικά τις πληρωμές. Θυμίζουμε πως ο Βουλευτής Ζακύνθου Στ. Κοντονής, κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων και εξαγγελιών που είχε κάνει για τα μέτρα ενίσχυσης των κατοίκων του νησιού είχε αναφερθεί και στο ακατάσχετο των πληρωμών που θα γίνουν από εδώ και στο εξής στους αγρότες, καθώς δυστυχώς οι προκαταβολές δεν «γλύτωσαν» από τις κατασχέσεις και πολλοί δικαιούχοι είδαν τα χρήματα τους «δεσμευμένα». Ο ίδιος προανήγγειλε και νομοθετική ρύθμιση από την πλευρά της Κυβέρνησης για το ακατάσχετο των ενισχύσεων μέχρι 15.000 ευρώ για όλους τους αγρότες.

Το ζήτημα πάντως εξακολουθεί να προκαλεί σύγχυση και αγωνία στους αγρότες και αυτό που αναμένεται να αποσαφηνιστεί είναι το κατά πόσο θα υπάρξει ένα ευνοϊκό καθεστώς, τουλάχιστον για τους ζακυνθινούς παραγωγούς, λόγω της κήρυξης του νησιού μας ως σεισμόπληκτου.

Ο Συνήγορος του Πολίτη:

Να σημειωθεί πως για το θέμα των κατασχέσεων ενημερώθηκε και ο Συνήγορος του Πολίτη που έγινε αποδέκτης αναφορών με αντικείμενο την κατάσχεση της Βασικής Ενίσχυσης και σε ανακοίνωσή του ασκεί κριτική στους χειρισμούς της διοίκησης του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.

Ο Συνήγορος του Πολίτη επισήμανε στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ότι οι προκαταβολές και οι ενδιάμεσες πληρωμές των δικαιούχων του Ε.Σ.Π.Α. και του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν κατάσχονται, δεν υπόκεινται σε κανενός είδους παρακράτηση και δεν συμψηφίζονται με τυχόν οφειλές του δικαιούχου προς το Ελληνικό Δημόσιο ή τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Επίσης, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αναφέρει ότι «…Σε περίπτωση επιβολής από το Δημόσιο κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς εις χείρας Τραπεζών ως τρίτων, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και ποσά Κοινοτικών Επιδοτήσεων ή χρηματοδοτήσεων, ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε, οφείλει να ενημερώνει τις Τράπεζες για το ακατάσχετο αυτών καθώς και για το νομοθετικό πλαίσιο που ρητά το προβλέπει… »

Συμπέρασμα :

Οι Αγροτικές Επιδοτήσεις, παρά την κατηγορηματική διαβεβαίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι καταβάλλονται στο ακέραιο στους δικαιούχους, καταλήγουν σε πλείστες περιπτώσεις να μην φθάνουν στα χέρια των Αγροκτηνοτρόφων οφειλετών του Δημοσίου, λόγω μη θέσπισης ρητής διάταξης περί ακατασχέτου στην Ελληνική νομοθεσία, και διχογνωμίας και μετάθεσης ευθύνης μεταξύ των Φορέων, ως προς την διαβεβαίωση περί του ακατασχέτου.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας
Comment