ΣΤΟ ΠΟΛΥΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ
Αίτημα του Δήμου να σταματήσει η “αφαίμαξη” των ΚΑΠ για το δάνειο της Πειραιώς
11-01-2019 12:19:11

Σε περίπου δύο μήνες αναμένεται η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ζακύνθου σχετικά με την αίτηση μεταβολής κατάστασης που κατέθεσε ο Δήμος Ζακύνθου προκειμένου να σταματήσει η «οικονομική αφαίμαξη» του, με την παρακράτηση των ΚΑΠ και των δημοτικών τελών για την αποπληρωμή του δανείου της Τράπεζας Πειραιώς.

Αξίζει να θυμίσουμε πως σε ετήσια βάση, ο Δήμος χάνει από τα ταμεία του ένα ποσό που αγγίζει το 1.000.000 Ευρώ από ΚΑΠ που παρακρατούνται από τη Δ.Ο.Υ ως «ενέχυρο» της δανειακής σύμβασης που είχε συνάψει το 2007 ο Μητροπολιτικός Δήμος Ζακυνθίων αλλά και από δημοτικά τέλη που καταβάλλονται σε ειδικό λογαριασμό του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων μέχρι την έκδοση τελεσίδικης απόφασης για την νομιμότητα του δανείου.

Η συζήτηση έγινε νωρίς προχθές το πρωί στο δικαστικό μέγαρο και το Δήμο Ζακύνθου εκπροσώπησε ο δικηγόρος Π. Ζυγούρης ο οποίος είχε αναλάβει να χειριστεί την υπόθεση μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Όπως εξήγησε ο ίδιος η αίτηση έπρεπε να συζητηθεί στο Πολυμελές ως αρμόδιο Δικαστήριο, καθώς το 2008 το ίδιο δικαστήριο είχε αναλάβει την εκδίκαση των αγωγών που είχε καταθέσει η Τράπεζα κατά του Δήμου, αλλά και ο Δήμος κατά της Τράπεζας σε σχέση με την νομιμότητα της δανειακής σύμβασης.

«Υποβάλαμε αίτηση για μεταβολή κατάστασης καθώς πληρείται η προϋπόθεση της μεταβολής των συνθηκών. Αφενός υπάρχει η απόφαση 553/2017 του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που αναγνωρίζει πως όντως πλαστογραφήθηκε η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την σύναψη δανείου αλλά και ότι έγινε υπεξαγωγή εγγράφου – απόφαση που δεν υπήρχε όταν εκδόθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα - αφετέρου οι συστάσεις ενεχύρου, έχουν υπερκαλύψει κατά 100% την «οφειλή» ανέφερε ο δικηγόρος του Δήμου Π. Ζυγούρης, υπογραμμίζοντας πως το σύνολο των παρακρατηθέντων χρημάτων ανέρχεται στα 9.000.000 ευρώ, όπως προκύπτει από βεβαιώσεις της Δ.Ο.Υ. του Ταμείου Παρακαταθηκών αλλά και έγγραφο από την ίδια την Τράπεζα Πειραιώς.

«Δεν είναι νοητό να συνεχίσουν να παρακρατούνται τα χρήματα αυτά και να συνεχίζεται η αφαίμαξη του Δήμου» ανέφερε ο κ. Ζυγούρης.

Ένα ακόμη ζήτημα που κλήθηκε να αποδείξει ο Δήμος Ζακυνθίων κατά τη χθεσινή συζήτηση είναι και το κατεπείγον του αιτήματος για άρσης των παρακρατήσεων .

Ο νομικός εκπρόσωπος του Δήμου, επικαλέστηκε την αύξηση των δημοτικών τελών κατά 30% που κλήθηκε να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες οικονομικές ανάγκες αλλά και στο γεγονός ότι το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων έχει αυξηθεί σε σχέση με το παρελθόν κατά ένα εκατομμύριο ευρώ.

Τις επόμενες ημέρες ο κ. Ζυγούρης θα υποβάλει συμπληρωματικό υπόμνημα στο Δικαστήριο με μια σειρά από έγγραφα και στοιχεία και η κρίσιμη για το μέλλον του Δήμου απόφαση αναμένεται να εκδοθεί, όπως προαναφέρθηκε, μέσα στο επόμενο δίμηνο.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας
Comment