ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Ο χαμένος παράδεισος της επικοινωνίας!
26-04-2018 07:45:00

Άλλοτε οι γονείς ανησυχούσαν για το παράνομο τσιγάρο του παιδιού τους ή για το ραντεβουδάκι τους. 

Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Οι κίνδυνοι έχουν πολλαπλασιαστεί ή μάλλον έχουν γίνει υπαρκτοί.

Μήπως ο πατέρας και η μητέρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, πρέπει να προσφέρουν τη σιγουριά;

Εποχή ανακατατάξεων και αναθεώρησης όλων των παραδοσιακών ιδεών αυτή που ζούμε και κάπου οι άνθρωποι έχουν μπερδευτεί.

Τα όσα φόβιζαν παλιότερα τους γονείς, μοιάζουν αστεία σήμερα.

Ο τρόπος ζωής, με επακόλουθο τις τόσες «μάστιγες» τις εποχής εξαγοράζουν την εφηβική αθωότητα των αγοριών και των κοριτσιών με τρόπο, όχι, σπάνια, βίαιο.

Τι φοβούνται σήμερα οι γονείς για τα παιδιά τους; Και πόσο τελικά καταφέρνουν να φτιάξουν μια υποτυπώδη σχέση επικοινωνίας με τα παιδιά τους, χαμένοι μέσα στην παραζάλη καινούργιων πραγμάτων, αξιών, που καθημερινά ανατρέπονται.

Η  ρίζα όλων των προβλημάτων, εκείνο που τρομάζει περισσότερο από κάθε τι τους γονείς, είναι ο διάλογος που μπορεί να έχουν με τα παιδιά τους.

Η αλλαγή που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια δεν αφορά τόσο τις παραδοσιακές ιδανικές αξίες της ελευθερίας ή της ειλικρίνειας. Εκείνο που πράγματι έχει αλλάξει και έχει χτυπηθεί από παντού, αφορά την ίδια την οικογένεια.

Για παράδειγμα, στις μέρες μας αμφισβητείται έντονα η αξία της εκπαίδευσης από τα ίδια τα παιδιά.

Το ίδιο ισχύει και για την παιδεία μέσα στην οικογένεια. Μια παιδεία που μπορεί να αφορά τα σπορ, τη μουσική, τα βιβλία.

Το μεγάλο πρόβλημα των γονέων σήμερα είναι πως δεν εκμεταλλεύονται τα χιλιάδες ερεθίσματα που προσφέρει η εποχή μας και καταφεύγουν σε αναμνήσεις και παρελθοντολογίες, ρίχνοντας τα πάντα στον κοινωνικό περίγυρο και το σύστημα.

Δεν μπορούν, λοιπόν, να μιλήσουν για τις εμπειρίες τους, να συζητήσουν για τα όσα βλέπουν και καταλαβαίνουν γύρω τους, να ανταλλάξουν γνώμες για υπαρκτά σημερινά προβλήματα. Δεν κάνουν καμιά αξιολόγηση. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε ανώριμους γονείς, με μία πρωτοφανέρωτη σύγχυση που περνάει στα παιδιά. Και εκείνα με τη σειρά τους έχουν ανώριμα άτομα απέναντί τους που δεν μπορούν να βασιστούν επάνω τους για κάποιες λύσεις.

Μια μικρή διαπίστωση για τα παιδιά που φτάνουν στα άκρα και γίνονται πρωτοσέλιδα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αποδεικνύει πως δεν υπάρχει ούτε ένα που να μη νιώθει απογοητευμένο και ανίκανο να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες.

Σήμερα που η κοινωνία έχει γίνει πολυάνθρωπη και πολύπλοκη, είναι πιο εύκολο να συσπειρωθούμε μέσα σ’ αυτήν και να βρούμε τρόπους να επικοινωνήσουμε. Όμως θα πρέπει να γίνει συνείδηση στους γονείς πως εκείνοι καθοδηγούν τα παιδιά τους και να μη φοβούνται να τους παραχωρήσουν την ισοτιμία μέσα στη μικρή κοινωνία της οικογένειας, ούτε να την μπερδεύουν με την ισότητα.

Η εποχή μας, παρά τα όσα της καταμαρτυρούν, έχει πάρα πολύ ωραία πράγματα να μας δώσει.

Καθημερινά καινούργια ερεθίσματα ανοίγονται μπροστά μας και πρέπει να μάθουμε να τα αξιολογούμε και όχι να γκρινιάζουμε συνέχεια για το σύστημα, για την αδυναμία μας , ή για την ομορφιά του παρελθόντος .

Το Α και το Ω στη σωστή σχέση και επομένως στη σωστή αντίδραση των παιδιών στις απογοητεύσεις που έρχονται, είναι να κατανοήσουν τη συμπεριφορά τους οι ενήλικες και να πάψουν να φοβούνται. 

Ο φόβος προβάλλεται πάντα στο παιδί και το αποπροσανατολίζει.

Αντίθετα ο γονέας που αισθάνεται ασφαλής και ώριμος δεν έχει κανένα πρόβλημα με τον εαυτό του και επομένως με τα παιδιά του.

Ο «χαμένος παράδεισος» της επικοινωνίας. Τελικά μάλλον κάπου εκεί θα πρέπει να βρίσκεται η λύση όλων των προβλημάτων μας. Σε μια κοινή γλώσσα, σε μια αίσθηση ασφάλειας που δεν την έχουμε πια.

Ίσως γιατί δεν προσπαθούμε όσο πρέπει…

Του Γιάννη Πομόνη

 


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας
Comment