ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΥΝΕΤΟΣ
Η προστασία της ιστορικής μας κληρονομιάς και τα οφέλη στην οικονομία 11-04-2016 15:14:06

Οταν από τα μέσα της δεκαετίας του 60 το όχι και τόσo προοδευτικό,  ελληνικό κράτος καθιστούσε προστατευόμενες αρχιτεκτονικά και χωροταξικά περιοχές, τα νησιά του Αργοσαρωνικού (Υδρας, Σπέτσες κλπ),  τη Μύκονο, την Κέρκυρα, τη Ρόδο, τη Σαντορίνη και πολλές άλλες περιοχές της πατρίδας μας, υπήρξαν αντιδράσεις μεταξύ των κατοίκων.  Ομως μερικές δεκαετίες αργότερα αυτές οι περιοχές μεταβλήθηκαν σε διεθνείς τουριστικούς προορισμούς και εξαργύρωσαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την προστασία της πολιτιστικής τους κληρονομιάς και τον σεβασμό στις παραδόσεις τους.

Το θέμα του σεβασμού της αρχιτεκτονικής παράδοσης με την καθιέρωση ιστορικών οικισμών στην πόλη και τα χωριά μας, το έχουν θέσει πολλοί κατά καιρούς αλλά το χαμηλό μορφωτικό και πνευματικό επίπεδο των περισσότερων αιρετών μας στο παρελθόν, σε συνδυασμό με τις γνωστές πελατειακές σχέσεις με διάφορα τοπικά συμφέροντα, δεν επέτρεψαν να γίνουν, ούτε τα ελάχιστα από τα βήματα  αυτά.

Για παράδειγμα υπό προστασία ανάλογη με αυτή που υπάρχει στη Κέρκυρα, τη Ρόδο, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη θα έπρεπε να είναι η μεγάλα τμήματα της πόλης που ξεκινούν από τη συνοικία του ΄Αμμου και την Φανερωμένη, την παραλιακή λεωφόρο και το παλιό λιμάνι, τις κεντρικές πλατείες Σολωμού, Δημοκρατίας και Αγίου Μάρκου την Κυρία των Αγγέλων, την Διονυσίου Ρώμα, την Παλιά βρύση και την Ιουστινιάνεια οδό, (αλήθεια πόσοι αιρετοί μας άρχοντες γνωρίζουν για ποια oδό μιλάμε;) έως την Μπόχαλη και τα παλιά Καμίνια. Αν αυτές οι περιοχές είχαν τεθεί υπό προστασία θα είχαμε σήμερα μια τελείως διαφορετική εικόνα στην πόλη μας  και τα οφέλη απ’ αυτή την εξέλιξη θα ήταν τόσο σημαντικά που θα είχαν δημιουργήσει μια δυναμική επέκτασης αυτού του καθεστώτος και στις υπόλοιπες, μη ιστορικές, περιοχές του νησιού μας.

Αντί να έχουμε λοιπόν κι εμείς το δικό μας δρόμο στον διεθνή αυτό κανόνα, αφού εκτός από τη Φύση και η ιστορία μας “προίκισε” σημαντικά, κινηθήκαμε στην αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση. Σε αυτήν δηλαδή  που επιδιώκει ο καθένας ατομικά να επωφεληθεί τα μέγιστα με διάφορες ασχήμιες και υπερβολές σε βάρος του συνολικού δημοσίου συμφέροντος, με μια δημόσια διοίκηση, η οποία έδειχνε τα προηγούμενα χρόνια ότι ενθαρρύνει στην παρανομία, αντί να την αποτρέπει.

Το χειρότερο από όλα είναι ότι η ανθηρή επιχειρηματική - τουριστική τάξη του νησιού, εθισμένη στο παραπάνω καθεστώς έχασε εδώ και χρόνια την ευκαιρία να διαλέξει το δρόμο του ποιοτικού τουρισμού, όπως συμβαίνει με τα πιο γνωστά ελληνικά νησιά και στράφηκε στη “φάμπρικα” του μαζικού τουρισμού, χτίζοντας αυθαίρετα χιλιάδες δωμάτια και εκποιώντας αβασάνιστα, με αυτό τον τρόπο, ότι πολυτιμότερο μας προσέφερε η φύση, αντί πινακίου φακής.

Παρόλα αυτά υπάρχει στις μέρες μας μια ισχυρή τάση στις νέες γενιές της τοπικής κοινωνίας να γίνει κάτι έστω και με μεγάλη καθυστέρηση.

Το ευτύχημα είναι ότι υπάρχουν  οι επιστήμονες και οι πνευματικοί άνθρωποι σε αυτό το νησί που με τη συμβολή τους μπορούν να βοηθήσουν την Περιφέρεια και τον Δήμο να κινηθούν στη σωστή κατεύθυνση. Αρκεί οι δύο τελευταίοι να αδράξουν την ευκαιρία  και να βάλλουν διαφορετικούς κανόνες για την πορεία του τόπου μας, απο δω και στο εξής. Αλλά για να συμβεί αυτό επιμένουμε ότι χρειάζονται ανθρώποι με γνώσεις, παιδεία και όραμα.


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας