Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Ν.Ε. ΤΟΥ ΤΕΕ ΓΙΑ ΤΑ ΚΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ
Π. Λιβέρης: «Ο Εγκέλαδος ανέδειξε όλες τις «αμαρτίες» του παρελθόντος σε ότι αφορά τα κτήρια και τις υποδομές»
09-11-2018 11:48:03

Την αποτίμηση των ζημιών που προκάλεσε στις κατασκευές του νησιού ο πρόσφατος δυνατός σεισμός έκανε ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Παναγιώτης Λιβέρης που μιλώντας στο ραδιόφωνο του –Ε- έκανε ειδικά αναφορά και στα προβλήματα που παρουσίασαν οι λιμενικές εγκαταστάσεις στην Πόλη.

Ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής υπενθύμισε τους περιορισμούς που υπάρχουν σε οικοδομικές εργασίες για όσο διάστημα διαρκούν οι σεισμοί, ειδικότερα για εργασίες σκυροδέτησης σημειώνοντας πως όλοι θα πρέπει να δείξουν επαγγελματισμό.

Να σημειωθεί πως τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν μαρτυρίες για οικοδομικές εργασίες που βρίσκονταν σε εξέλιξη αμέσως μετά τον μεγάλο σεισμό.

«Πιστεύω πως έχουμε ωριμάσει πολύ σαν κοινωνία και υπήρξε μια πρωτοφανής και άμεση κινητοποίηση από μηχανισμούς και υπηρεσίες μέσα στα πρώτα 24ωρα για να ελεγχθούν τα πρώτα κτήρια. Οι ιδιώτες μηχανικοί μέσω του ΤΕΕ αλλά και του Συλλόγου βοήθησαν σε συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες Δήμου και Περιφέρειας» ανέφερε ο κ. Λιβέρης, υποστηρίζοντας πως το «δυνατό» χτύπημα του Εγκέλαδου ανέδειξε όλες τις «αμαρτίες» του παρελθόντος σε ότι αφορά τα κτήρια και τις υποδομές.

«Αναδείχθηκαν ζημιές που προϋπήρχαν και δεν επισκευάστηκαν ενώ μικρές  ρηγματώσεις που είχαν δημιουργηθεί, επιδεινώθηκαν με την σεισμική ακολουθία και τους καθημερινούς σεισμούς των 4 και 5 Ρίχτερ. Οι ιδιοκτήτες πρέπει να παρακολουθούν τα κτήρια τους και να ζητούν την βοήθεια των μηχανικών. Μόλις σταματήσει αυτή η διαδικασία, οφείλουμε να δούμε τις κατασκευές με πιο σοβαρό μάτι, γιατί ειδικά στην Πόλη της Ζακύνθου αρχίζουν να γερνούν…» ανέφερε ο κ. Λιβέρης, επαναλαμβάνοντας πως αυτό το διάστημα θα πρέπει να ανασταλούν οι οικοδομικές εργασίες.

«Αν ο σεισμός βρει μια οικοδομή που έχει σκυροδετηθεί, από τις 3 μέχρι και τις 6 ώρες μετά την σκυροδέτηση, αρχίζουν τα προβλήματα. Αυτά είναι ζητήματα που γνωρίζουν οι μηχανικοί, όπως και το ότι υπάρχει κίνδυνος αν ένας εργάτης βρίσκεται στην σκαλωσιά ενός ορόφου και γίνεται ο μετασεισμός. Δώσαμε οδηγίες, κάπου τηρήθηκαν και κάπου δεν τηρήθηκαν αλλά ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του» τόνισε ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής.

Στο λιμάνι

Ειδική αναφορά έγινε από τον Πρόεδρο της Νομαρχιακής Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου και στις ζημιές που εμφάνισαν οι λιμενικές εγκαταστάσεις του νησιού μας, καθώς το γεγονός ότι επρόκειτο για ζημιές σε νέες εγκαταστάσεις προκάλεσε έντονο προβληματισμό. 

«Στο λιμάνι έχουν γίνει αναμενόμενες ζημιές και αστοχίες. Τα λιμενικά έργα κατά τη διάρκεια μεγάλων σεισμικών γεγονότων συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο καθώς πρόκειται για μονολιθικές και ογκώδεις κατασκευές. Η υποχώρηση και η μετακίνηση του πυθμένα που είναι ασταθής, δημιουργεί καθιζήσεις και θραύσεις» ανέφερε ο κ. Λιβέρης συμπληρώνοντας πως κατά τη γνώμη του οι επισκευές δεν θα είναι πολύπλοκες.

Τέλος ερωτηθείς για το  αν είναι αναμενόμενη η χρήση μπαζοχάλικου για την αποκατάσταση του τραπεζοειδή, απάντησε πως αυτού του είδους κατασκευές γίνονται με αυτόν τον τρόπο για να μην υπάρχει μεγάλο κόστος.

«Η αποκατάσταση μπορεί να γίνει άμεσα και γρήγορα και χωρίς μεγάλο κόστος».

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας
Comment