ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκδηλώσεις Ναυμαχίας Ναυπάκτου: Η Κεφαλονιά ήταν φέτος το τιμώμενο νησί (Φώτο)
09-10-2018 10:30:00

Το Σαββατοκύριακο έγιναν οι εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης για την Ναυμαχία της Ναυπάκτου (LEPANTO 1571), οι οποίες είχαν αναβληθεί την περασμένη εβδομάδα λόγω της κακοκαιρίας.

Το Σάββατο 6 Οκτωβρίου στις 12.30 το μεσημέρι στην αίθουσα του Πνευματικού κέντρου έγινε πανηγυρική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στη διάρκεια της οποίας έγινε υποδοχή των επίσημων προσκεκλημένων του Μιλάνειου Ναυτικού Μουσείου και ακολούθως ο Δήμαρχος και οι καλεσμένοι υπέγραψαν στο βιβλίο του Δήμου.

Την έναρξη της πανηγυρικής συνεδρίασης κήρυξε ο Πρόεδρος Νίκος Τσίπηρας ο οποίος καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και είπε ότι οι εκδηλώσεις γίνονται για να τιμηθεί η ηρωική συμμετοχή των Ζακυνθινών στη Ναυμαχία, όπου μαζί με τους Κρήτες συνέβαλαν στην ηρωική έκβασή της.

Η εκδήλωση έγινε για 15η χρονιά και φέτος συμπληρώθηκαν 447 χρόνια από τη Ναυμαχία.

Στην αίθουσα του Πνευματικού κέντρου ήταν ο μαέστρος της Φιλαρμονικής Αργοστολίου Βασίλης Περλικίδης, ο Πρόεδρος του παραδοσιακού συλλόγου Φραγκάτων Κεφαλλονιάς «Ο Μέρμηγκας» Αποστόλης Κουταβάς, η Πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Κρητών Ζακύνθου Μαρία νεονάκη, ο Πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Μαχαιράδου Ανδρέας Καλαμαράς και ο εκπρόσωπος της ομάδας ελληνικού παραδοσικαού χορού «Ο Σύρτης».

Ακολούθως χαιρέτισε ο Δήμαρχος ο οποίος εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του για την παρουσία των αντιπροσωπειών. Συνεχάρη θερμά την οικογένεια Μιλάνου για την πολυετή διατήρηση του ομώνυμου Μουσείου για τους οποίους είπε ότι κρατούν ζωντανή την παράδοση και προσφέρουν με το έργο τους. Χαρακτήρισε καθοριστικής σημασίας για την Ευρώπη και το Χριστιανισμό τη ναυμαχία της Ναυπάκτου και είπε πως οι Ζακυνθινοί πρέπει να είμαστε περήφανοι για τη συμβολή μας στον εθνικο-απελευθερωτικό αγώνα. Ακόμα ο κ. Κολοκοτσάς ευχαρίστησε την ΠΕΔΙΝ που χρηματοδότησε τις εκδηλώσεις.

Θερμές ευχαριστίες απηύθυναν όλοι στην υπεύθυνη του Γραφείου Πολιτισμού του Δήμου κ. Πηγή Γράμψα για τη μεγάλη βοήθεια που προσέφερε στην υλοποίηση των εκδηλώσεων.

Η εκπρόσωπος του Μιλάνειου Μουσείου Σταματία Γασπαράτου Μιλάνου στην ομιλία της είπε πως φέτος τιμώμενο νησί είναι η Κεφαλονιά και αφού ανακοίνωσε όλους τους συμμετέχοντες, είπε ότι φέτος έγινε αυτό που επέτρεψαν οι συνθήκες, αφού είναι γνωστό ότι το πέρασμα της κακοκαιρίας και του κυκλώνα μία εβδομάδα πιο πριν ανέβαλε την άφιξη των καλεσμένων.

Για το ιστορικό γεγονός της Ναυμαχίας μίλησε ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιάννης Ανδρεώλας ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του από τον 8ο Π.Χ. αιώνα που ιδρύθηκε η Ναύπακτος.

Το βράδυ της ίδιας μέρας έγινε η εκδήλωση με τις συναυλίες των Φιλαρμονικών και τα χορευτικά Κεφαλονιάς, Ζακύνθου και Κρήτης ενώ την Κυριακή 7 Οκτωβρίου έγινε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των ναυμάχων στο εκκλησάκι «Τρεις Μάρτυρες» Ακρωτηρίου Μπόχαλης.

Τις εκδηλώσεις συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Ζακύνθου, το Μιλάνειο Ναυτικό Μουσείο, η ΠΕΔΙΝ και το Λιμεναρχείο.

Α.Ξ.


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας
Comment