ΙΟΝΙΟ
Η πορεία των έργων του ΕΣΠΑ στο Περιφερειακό Συμβούλιο
06-10-2018 10:15:00

Ερώτηση για την πορεία των έργων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ κατέθεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο που συνεδριάζει σήμερα και αύριο στην Κεφαλονιά, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Σπύρος Σπύρου.

Ο κ. Σπύρου κατέθεσε εγγράφως τα εξής για να δοθούν απαντήσεις:

Η εκτίμησή μας για την πορεία του ΕΣΠΑ 2014 -2020 δεν είναι καλή σύμφωνα και με τα στοιχεία που αποτυπώνονται στο σύστημα. Το χρηματικό ποσόν του προγράμματος ανέρχεται στα 231,095 εκ. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 65% εντάξεις και 35% συμβάσεις ενώ οι πληρωμές δεν ξεπερνούν το 18%. Ανοικτές δε, παραμένουν πολλές προσκλήσεις δεκάδων εκατομμυρίων.

Θα θέλαμε να μας ενημερώσετε ποια είναι η πρόβλεψή σας για τις 31- 12-2018 καθότι σύμφωνα με την απόδοση αυτού του έτους θα κριθεί εάν θα συμμετάσχουμε στη διάθεση των αποθεματικών του 6%, απόδοσης που ανέρχεται σε 14 εκ. περίπου για την Περιφέρειά μας, ποσό κατά τη γνώμη μας καθόλου ευκαταφρόνητο.

Επειδή είναι γνωστό ότι σε όλα τα προγράμματα που προηγήθηκαν για πολλούς λόγους χάθηκαν χρήματα, δεν αρκεί το πλασματικό ποσοστό απορρόφησης που ενίοτε ξεπερνάει το 100% αλλά το πραγματικό χρηματικό ποσό που αξιοποιήθηκε. Για παράδειγμα, το πρόγραμμα που έκλεισε το 2015, με ποσοστό 106% όπως επανειλημμένως έχετε αναφέρει, αντιστοιχεί σε πολύ μειωμένο χρηματικό ποσό από το αρχικό το οποίο ήταν 281 εκ., και αξιοποιήθηκαν τελικά τα 206.

Γι’ αυτό, ρωτάμε εγκαίρως να ενημερώσετε το Περιφερειακό Συμβούλιο και τους πολίτες των Ιόνιων Νησιών για την πορεία του προγράμματος.

Επίσης, ζητάμε να μας ενημερώσετε σε ποιους άξονες έχουμε την μεγαλύτερη καθυστέρηση αξιοποίησης των χρηματοδοτήσεων. Αληθεύει ότι στον άξονα 1 που αφορά τις ιδιωτικές επενδύσεις και στον άξονα 5 που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για την απασχόληση και για την κατάρτιση οι ρυθμοί είναι απογοητευτικοί;

Όταν αναλάβατε την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και μαζί το Πρόγραμμα 2014-2020 το οποίο εμείς είχαμε συντάξει, δεν το υπογράψατε διότι είχατε φαίνεται έντονα μέσα σας τις αριστερές σας καταβολές. Είχατε μάλιστα δηλώσει ότι θα το τροποποιήσετε με την πρώτη αναθεώρηση, στην κατεύθυνση κοινωνικών δράσεων. Τι έγινε με το θέμα αυτό; Από ό,τι γνωρίζω, τίποτα.


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας
Comment