ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΞΙΕΣ
Έρχεται ο ΕΝΦΙΑ στα Αγροτεμάχια
20-09-2018 08:50:44

Συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια από το 2019, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες και σχετικά δημοσιεύματα στην Αθήνα που δεν διαψεύστηκαν αρμοδίως.

Μέσα στις επόμενες ημέρες εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων και αγροτεμαχίων θα λάβουν το... λογαριασμό του νέου ΕΝΦΙΑ. Ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένο φόρο σε σχέση με πέρσι, ενώ για ορισμένους εξ αυτών οι επιβαρύνσεις ξεπερνούν τα 200 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι για το 2018 τα αγροτεμάχια εξαιρέθηκαν από την επιβολή του συμπληρωματικού φόρου, ωστόσο το 2019 και με βάση τα τωρινά δεδομένα, αυτό δεν πρόκειται να ισχύσει με αποτέλεσμα νέα βάρη για τους αγρότες.

Τον... λογαριασμό των αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν φέτος (ΕΝΦΙΑ 2018) κυρίως οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα σε περιοχές όπου οι τιμές ζώνης έκαναν άλμα κατά 100, 200, 300 ή και 500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Μάλιστα η εξόφληση του φόρου ακινήτων θα πρέπει να γίνει σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως και τον Ιανουάριο του 2019.

Σημειωτέον ότι ειδικά για την εκκαθάριση του φόρου αγροτεμαχίων λαμβάνεται υπόψη αν η γεωγραφική θέση του χωραφιού προσδιορίζεται μόνο από το Νομό, καθώς λαμβάνεται η μεγαλύτερη Αρχική Βασική Αξία (ΑΒΑ) του νομού για τον κύριο φόρο φυσικών και νομικών προσώπων και, κατά περίπτωση, η μεγαλύτερη ΑΒΑ ή Ειδική Βασική Αξία (ΕΒΑ) για τον συμπληρωματικό φόρο των φυσικών και των νομικών προσώπων.

Σε περίπτωση κατά την οποία η γεωγραφική θέση του αγροτεμαχίου προσδιορίζεται μόνο από Νομό και Δήμο, λαμβάνεται κατά περίπτωση η μεγαλύτερη ΑΒΑ ή ΕΒΑ του δήμου για τον συμπληρωματικό φόρο των φυσικών και των νομικών προσώπων.

Σε περίπτωση κατά την οποία η γεωγραφική θέση του αγροτεμαχίου προσδιορίζεται μόνο από τον νομό, λαμβάνεται η μεγαλύτερη το αρχικό του νομού και εάν η γεωγραφική θέση του αγροτεμαχίου προσδιορίζεται μόνο από τον νομό και δήμο, λαμβάνεται η μεγαλύτερη το αρχικό του δήμου για τον συμπληρωματικό φόρο των φυσικών και των νομικών προσώπων.

Προκειμένου για περιπτώσεις κτισμάτων εντός αγροτεμαχίου, σε περίπτωση κατά την οποία έχει συμπληρωθεί η στήλη της συνολικής επιφάνειας κτισμάτων που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο αλλά δεν έχει συμπληρωθεί η κατηγορία του ακινήτου, θεωρείται ότι επί του αγροτεμαχίου βρίσκεται κατοικία.

Εάν, τέλος, δεν έχουν συμπληρωθεί τα στοιχεία πρόσοψης του αγροτεμαχίου ή έχουν συμπληρωθεί λανθασμένα, για τον συμπληρωματικό φόρο των φυσικών και των νομικών προσώπων, θεωρείται ότι η έκταση έχει πρόσοψη σε εθνική ή επαρχιακή οδό.


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας
Comment