ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΤΟΥ
“Ναυάγιο”: Σοκ και δέος από την παρ’ ολίγον τραγωδία (Φώτο)
14-09-2018 08:45:00

Το … «χρονικό» ενός προδιαγεγραμμένου… «εγκλήματος» παρακολουθήσαμε χθες στο Ναυάγιο καταγράφοντας τα όσα συνέβησαν στην δημοφιλέστερη παραλία του νησιού μας, αν όχι ολόκληρης της Χώρας και όποιος εκ των υστέρων ισχυριστεί ότι το να προκληθεί ένα σοβαρό ατύχημα  ένα τυχαίο γεγονός, ή ένα συμβάν που δεν μπορούσε να προβλεφθεί, μάλλον σκόπιμα ψεύδεται. Ο τραυματισμός συνολικά 8 τουριστών από τη χθεσινή κατολίσθηση, ευτυχώς όχι σοβαρός, είναι προφανώς η καλύτερη δυνατή εξέλιξη που θα μπορούσαμε να περιμένουμε μετά την σοβαρή κατολίσθηση που σημειώθηκε στο ανατολικό τμήμα της ακτής, λίγο μετά τις 11 χθες το πρωί, την ώρα που η παραλία ήταν κατάμεστη από κόσμο. Σύμφωνα με πληροφορίες οι τραυματίες είχαν θλαστικά τραύματα και μια εξ αυτών με πιο βαρύ τραυματισμό στον πνευμονοθώρακα, επρόκειτο να διακομιστεί εκτός Ζακύνθου.

Προφανώς και υπάρχει πάντα η ατομική ευθύνη σε όποιον επιλέξει να απολαύσει το μπάνιο του σε μια παραλία που απλώνεται κάτω από απόκρημνα  βράχια, ωστόσο ας μην ξεχνάμε πως μιλάμε για το Ναυάγιο, δηλαδή την παραλία  σήμα – κατατεθέν του νησιού, την τουριστική μας σημαία, το αξιοθέατο που καλούμε κόσμο από όλο τον πλανήτη,  να το επισκεφτεί, να κολυμπήσει στα καταγάλανα νερά και να φωτογραφήσει. Και αν μην τη άλλω αυτό τον κόσμο θα πρέπει υποτυπωδώς να προστατεύουμε, είτε κολυμπάει στην παραλία με τα δεκάδες σκάφη, τα επικίνδυνα ρεύματα και τους βράχους να «κρέμονται» πάνω από το κεφάλι του, είτε φωτογραφίζοντας την ακτή από ψηλά, σε μια εξέδρα που ουδείς μπορεί να εγγυηθεί για την ασφάλεια της.

Χωρίς να θέλουμε να μοιράσουμε αναθέματα και κατηγορίες, ας αναρωτηθούμε ο καθείς από τη θέση, το ρόλο και την αρμοδιότητα του, με ποιον τρόπο αυτός ο θησαυρός που έχουμε στα χέρια μας, θα παραμείνει πόλος έλξης για τους τουρίστες, ιεραρχώντας την ασφάλεια τους πάνω από τα κέρδη που μπορεί να αποκομίσουμε.

Το περιστατικό

Λίγο μετά τις 11 το πρωί άρχισαν να φτάνουν οι πρώτες πληροφορίες για κατολισθήσεις στην ακτή του Ναυαγίου και καθώς η παραλία ήταν γεμάτη από κόσμο, αναπτύχθηκε μια έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο να υπάρχουν σοβαρά τραυματισμένοι ή ακόμη και θύματα.

Τα πρώτα λεπτά της κατάρρευσης των βράχων επικράτησε πανικός  στους λουόμενους, μια που πολλοί από αυτούς ήταν οικογένειες με μικρά παιδιά ενώ  τα κύματα που σηκώθηκαν αναποδογύρισαν τρία βαρκάκια. Οι επαγγελματίες που μεταφέρουν εκεί με βάρκες και πλοιάρια τους επισκέπτες, έδειξαν σε πολλές περιπτώσεις άμεσα αντανακλαστικά συγκεντρώνοντας τον κόσμο πίσω στις βάρκες και προσπαθώντας να βοηθήσουν όσους ήταν μέσα στο νερό.

Παρουσία λιμενικού από το φυλάκιο του Αγίου Νικολάου Βολιμών ξεκίνησε η καταμέτρηση των επιβατών από τους υπεύθυνους και καπετάνιους των πλοίων και  ενώ αρχικά υπήρξε ανησυχία καθώς τρεις τουρίστες αγνοούνταν, διαπιστώθηκε πως τελικά είχαν επιβιβαστεί σε άλλα σκάφη.

Η παραλία εκκενώθηκε  μέσα σε λίγη ώρα και από το μεσημέρι ξεκίνησε μια επιχείρηση για τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών από το Δήμο και την Περιφέρεια, μέχρι το Λιμεναρχείο, την Πυροσβεστική και την ΕΜΑΚ, προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρχουν τραυματισμένοι ή ακόμη και θύματα, είτε μέσα στο νερό είτε κάτω από τους βράχους. Κλιμάκια της ΕΜΑΚ, άνδρες της Πυροσβεστικής και ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι άρχισαν να χτενίζουν την ακτή, ενώ έρευνα έγινε και μέσα στο νερό από δύτες του Λιμενικού Σώματος.

Μέχρι αργά χθες το απόγευμα δεν υπήρχε καμία πληροφορία για κάποιο εύρημα,  ενώ λίγο πριν τις 6 το απόγευμα ειδικά μηχανήματα, εκσκαφής μεταφέρθηκαν με  το πλοίο ΒΑΣΟΣ Κ. στην ακτή του Ναυαγίου. Στόχος ήταν να ξεκινήσει η μετακίνηση των βράχων για να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάτι από κάτω, ωστόσο η  εντολή για έναρξη αυτών των εργασιών έπρεπε να δοθεί, αφού διασφαλιστεί πως το φαινόμενο των κατολισθήσεων έχει σταματήσει.

Χθες το απόγευμα επρόκειτο να γίνει μια πρώτη αυτοψία από μηχανικούς του Δήμου και της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου οι οποίου κλήθηκαν να συνδράμουν στην επιχείρηση.

Κλειστή η παραλία μέχρι νεοτέρας

Σημειώνεται πως η παραλία θα μείνει κλειστή μέχρι να διασφαλιστεί πως δεν υπάρχει κίνδυνος για τους επισκέπτες, οι οποίοι ομολογουμένως είναι χιλιάδες κάθε χρόνο.

Τεράστια δημοσιότητα

Στο συμβάν δόθηκε τεράστια δημοσιότητα, λόγω και της δημοφιλίας της συγκεκριμένης παραλίας, ενώ υπήρξε τεράστιο ενδιαφέρον και από πρεσβείες ξένων κρατών για το ενδεχόμενο να υπάρχουν αλλοδαποί τραυματίες.

«Γεωδυναμικό φαινόμενο σε μία τεκτονικά ενεργή ζώνη»

Για το φαινόμενο που σημειώθηκε μίλησε ο καθηγητής γεωλογίας και καλός γνώστης της μορφολογίας του εδάφους στη Ζάκυνθο Ευθ. Λέκκας.  Πιο συγκεκριμένα, όπως επισήμανε στο news247.gr η κατολίσθηση στην περιοχή Ναυάγιο της Ζακύνθου αποτελεί ένα ακόμα γεωδυναμικό φαινόμενο σε μία τεκτονικά ενεργή ζώνη, όπως και η έντονη σεισμικότητα που εκδηλώνεται τοπικά και στην ευρύτερη περιοχή των Ιονίων Νήσων.

Όπως εξηγεί, η κατολίσθηση έχει τη μορφή κατάρρευσης βραχομάζας και κατάπτωσης βράχων όγκου περίπου 5000 κυβικών μέτρων και εκδηλώθηκε στα απότομα πρανή της περιοχής, τα οποία δομούνται από λευκούς ασβεστόλιθους, έντονα κατακερματισμένους.

“Έχουμε ήδη επισημάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης κατολισθήσεων - καταπτώσεων σε ανάλογες περιοχές των Ιονίων Νήσων και του ελληνικού χώρου", τονίζει ο καθηγητής.

"Σχετικά με τη συγκεκριμένη περιοχή, μετά από πρόταση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και την πρόσφατη ένταξή της στο ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων από τον Περιφερειάρχη κ. Θεόδωρο Γιαλιατσάτο, έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διερεύνηση όλων των παραμέτρων που συνθέτουν το φαινόμενο με στόχο την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων και την αποφυγή ανθρώπινων απωλειών", καταλήγει ο κ. Λέκκας.

Η Κανονιστική 

Αξίζει να παραθέσουμε την Κανονιστική που ισχύει για την ακτή του Ναυαγίου και έχει δημοσιευτεί σε ΦΕΚ. 

Η  Κανονιστική προβλέπει μεταξύ άλλων πως στην  αριστερή των εισερχομένων σκαφών από τα βράχια του όρμου «Ναυάγιο» πλευρά και για σαράντα (40) μέτρα περίπου, θα απαγορεύεται η απο/επιβίβαση λουομένων αλλά και η αγκυροβολιά σκαφών λόγω κινδύνου κατολισθήσεων, πως επιτρέπεται η ταυτόχρονη παραμονή δύο (02) Ε/Γ -Τ/Ρ πλοίων (ημερόπλοια) τα οποία μεταφέρουν περισσότερους από εκατό (100) επιβάτες, κατά τους μήνες Ιούλιο - Αύγουστο και τρία (03) κατά τους μήνες Μάιο-Ιούνιο - Σεπτέμβριο - Οκτώβριο, τα οποία θα προσδένουν στην αριστερή των εισερχομένων σκαφών πλευρά του όρμου σε περιοχή τριάντα (30) μέτρων περίπου και μετά από τα πρώτα σαράντα και πως η σειρά πρόσδεσης των Ε/Γ - Τ/Ρ σκαφών θα πραγματοποιείται από την αριστερή προς την δεξιά πλευρά του όρμου. 

Ακόμη προβλέπει πως στη δεξιά πλευρά του όρμου θα πραγματοποιείται μόνο από/επιβίβαση επιβατών από τα Ε/Γ - Τ/Ρ σκάφη που μεταφέρουν λιγότερους από εκατό (100) επιβάτες, χωρίς αυτά να παραμένουν στην ακτή. Στον ίδιο χώρο θα προσδένουν και τα ιδιωτικά πλοία (αναψυχής) και επισημαίνεται ότι στην ανωτέρω περιοχή απαγορεύεται η ταυτόχρονη παραμονή περισσότερων των πέντε (05) σκαφών. Ο υπόλοιπος χώρος, θα είναι διαθέσιμος για τους λουόμενους και δεν θα επιτρέπεται σε καμία περίπτωση η προσέγγιση πλοίων - σκαφών..

Στην κανονιστική απαγορεύεται η πρόσδεση των κάβων των παραπάνω πλοίων από το ναυάγιο του πλοίου επί της ακτής, με σκοπό την ασφάλεια των λουομένων και την αποφυγή καταστροφής του ναυαγίου που αποτελεί ιδιαίτερο αξιοθέατο για τη νήσο Ζάκυνθο, ενώ τονίζεται πως η παραμονή στην περιοχή δε θα ξεπερνά τη μια ώρα.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας
Comment