ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΥΝΕΤΟΣ
Αλήθειες και ψέματα για την έξοδο από τα μνημόνια 22-08-2018 13:08:30

Γερός καβγάς, κατά τα ελληνικά “ήθη”, ξέσπασε για την περίφημη “έξοδο” της χώρας από τα μνημόνια και όπως συμβαίνει συνήθως περισσεύουν τα λόγια και απουσιάζουν οι σωστές προσεγγίσεις.

Είναι αλήθεια ότι τελείωσε και τυπικά η τρίτη δανειακή σύμβαση και η χώρα καλείται από τώρα και στο εξής να τα βγάλει πέρα μόνη της, όσες ανάγκες κι αν της προκύψουν.

Είναι ψέμα ότι πρόκειται για καθαρή έξοδο αφού οι μνημονιακές δεσμεύσεις και υποχρεώσεις θα μας ακολουθούν για πάρα πολλά χρόνια.

Είναι αλήθεια ότι το χρέος παραμένει περίπου το ίδιο, όπως το 2010 όταν η Ελλάδα μπήκε στα προγράμματα.

Είναι ψέμα ότι οι αγορές είναι έτοιμες να υποδεχθούν την Ελλάδα αφού το κόστος δανεισμού για την περίπτωση μας κρίνεται ακόμα πολύ υψηλό.

Είναι αλήθεια πως το δημοσιονομικό κενό καλείται να υπηρετήσει ένα μαξιλάρι 25 δις ευρώ που έχει για το σκοπό αυτό δημιουργηθεί.

Είναι τελικά πολλές οι αλήθειες που πρέπει να μάθει ο ελληνικός λαός και πολλά τα ψέματα που λέγονται σχεδόν αβασάνιστα.

Στην ουσία πρόκειται για μισή έξοδο αφού ανά πάσα στιγμή και σε κάθε “τρικυμία” που μπορεί να προκύψει, γύρω ή μέσα στη χώρα, όλα μπορούν να ανατραπούν και να επανέλθουμε εκεί, απ’ όπου ξεκινήσαμε το 2010.

Δεν συνέβη το ίδιο με την Ιρλανδία, την Κύπρο και την Πορτογαλία. Αυτές οι χώρες, όταν μετά δύο ή τρία χρόνια ολοκλήρωσαν τα προγράμματά τους, επιχείρησαν την καθαρή έξοδο και οι αγορές τις υποδέχθησαν με όρους συμβατούς με τα διεθνώς κρατούντα. Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, όταν θα γίνει, θα αποτελέσει ένα πολύ γερό τεστ αξιοπιστίας το οποίο θα πρέπει να το αναμένουμε πριν πούμε περισσότερα για το θέμα.

Φ.Σ.


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας