Έλεγχοι από τη Δ.Ο.Υ. Πύργου αλλά και το Τμήμα Εμπορίου ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΠΟ ΤΗ Δ.Ο.Υ. ΠΥΡΓΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Πρόστιμα σε επιχειρήσεις της Ζακύνθου χωρίς POS
20-07-2018 12:23:20

Πρόστιμα που ξεκινούν από 400 ευρώ αλλά μπορεί να αγγίξουν και τις 2.000 ευρώ ανακοινώθηκαν από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που δε διαθέτουν τερματικό αποδοχής καρτών και οι επιχειρηματίες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι γίνονται έλεγχοι και από το Τμήμα Εμπορίου αλλά και από τη Δ.Ο.Υ.

Οι έλεγχοι που ανακοινώθηκαν αφορούσαν καταστήματα σε Πόλη Αργάσι και Πλάνο, ενώ σε μια από τις περιπτώσεις, βεβαιώθηκε ακόμη μια παράβαση που αφορούσε την έλλειψη καταλόγου στα Ελληνικά.

Σημειώνεται πως με τον νόμο 4446/2016, όπως ισχύει, θεσπίστηκε η υποχρέωση για συγκεκριμένες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών, ατομικών επιχειρήσεων και εταιριών και γενικά όλων όσων πωλούν αγαθά ή παρέχουν υπηρεσίες σε ιδιώτες – καταναλωτές, να εγκαταστήσουν τερματικά POS για την αποδοχή πληρωμών με κάρτα.

Αποδεκτά τερματικά αποδοχής καρτών πληρωμών και μέσων πληρωμής με κάρτα από το νόμο, είναι όλα εκείνα στα οποία ο καταναλωτής μπορεί να πληρώσει με κάρτα (πιστωτική, χρεωστική, προπληρωμένη) τόσο με φυσική παρουσία της κάρτας όσο και χωρίς φυσική πα-ρουσία κάρτας. Επομένως, τέτοιες συσκευές μπορεί να είναι ενσύρματα ή ασύρματα τερματικά POS, mobile POS καθώς επίσης και άλλες ηλεκτρονικές εφαρμογές (virtual POS) που προσφέρουν τέτοιες λύσεις για πληρωμή με κάρτα.

Οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις που υποχρεούνται σε εγκατάσταση POS θα πρέπει να ενημερώνουν τους καταναλωτές για την αποδοχή καρτών με σαφή τρόπο που δεν επιδέχεται παρερμηνείας. Οι πληροφορίες αυτές πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς στην είσοδο του κα-ταστήματος και στο ταμείο.

Αρμόδιες αρχές για τη διενέργεια ελέγχων, την επιβολή των προστίμων και τη βεβαίωση παραβάσεων είναι η Διεύθυνση Θεσμικών Ρυθμίσεων και Εποπτείας Αγοράς Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και οι Διευθύνσεις Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας. Οι υπηρεσίες της Ειδικής Γραμματείας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Ε.Γ.Σ.Δ.Ο.Ε) και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), αν μέσα στα πλαίσια των ελέγχων τους διαπιστώσουν παραβάσεις αναφορικά με την απόκτηση ή μη των τερματικών αποδοχής πληρωμών καρτών πληρωμών, υποχρεούνται στη σύνταξη πληροφοριακού δελτίου που αποστέλλεται στη Διεύθυνση Θεσμικών Ρυθμίσεων και Εποπτείας της Αγοράς Προϊόντων και Υπηρεσιών ή στις αρμόδιες Διευθύνσεις Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας
Comment