ΕΛΛΑΔΑ
Πανελλαδικές 2018: Το... γκρέμισμα των βάσεων
02-07-2018 08:00:00

Τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων για μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έδωσε η ανάρτηση των βάσεων από το υπουργείο παιδείας την περασμένη Παρασκευή το μεσημέρι.

Στις 13:00 αναρτήθηκαν οι βαθμολογίες των μαθητών στις Πανελλήνιες εξετάσεις 2018.

Πτώση των βάσεων στα περισσότερα τμήματα των ΑΕΙ αλλά και σε πολλά από τα περιζήτητα (ιατρικές, πολυτεχνικές σχολές) δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία με τις επιδόσεις των υποψηφίων στις Πανελλαδικές εξετάσεις, με εξαίρεση τις σχολές του 1ου Πεδίου, όπου οι βάσεις θα πάρουν την ανιούσα, αναφέρει σήμερα (30/06), η εφημερίδα «Έθνος».

Οι χειρότερες επιδόσεις των μαθητών φαίνεται ότι θα προκαλέσουν σίγουρα πτώση των βάσεων στο 2ο και 3ο Επιστημονικό Πεδίο. Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, οι υψηλόβαθμες σχολές και κυρίως οι Νομικές φαίνεται ότι θα έχουν άνοδο στα μόρια, έστω και οριακή. Στο 4ο Πεδίο η εικόνα είναι κάπως θολή και όπως δείχνουν τα πράγματα τα μόρια θα έχουν μια τάση ανόδου, αλλά αυτό δεν θα ισχύσει για όλα τα τμήματα του Πεδίου. Πάντως όσον αφορά τις

Παιδαγωγικές σχολές τα «προγνωστικά» μιλούν για εκτίναξη των βάσεων που μπορεί να φτάσει και τα 2.000 μόρια.

Από τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας προκύπτει ότι θα έχουμε πτώση των βάσεων στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο ακόμη και στις Πολυτεχνικές σχολές, κάτι που θα συμβεί και στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο ακόμη και στις Ιατρικές. Ειδικά στις Ιατρικές η πτώση φαίνεται να είναι σίγουρη, αν και οριακή, καθώς φέτος μειώθηκαν εντυπωσιακά οι υποψήφιοι που είχαν άριστες βαθμολογίες στο μάθημα Βιολογίας, το οποίο αποτελεί το βασικό μάθημα για το Πεδίο αυτό. Και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο τα στατιστικά δείχνουν μια κατάσταση «κάπως θολή», και οι ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι κατά πάσα πιθανότητα θα έχουν μια έστω και οριακή άνοδο των βάσεων, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν θα συμπαρασύρει «προς τα πάνω όλες τις σχολές.

ΠΑΝΩΛΕΘΡΙΑ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

Όσον αφορά στα μαθήματα, αν εξαιρέσουμε την πανωλεθρία στα Μαθηματικά, όπου το 70% έγραψε κάτω από τη βάση, η εικόνα έχει σε γενικές γραμμές ως εξής:

• Νεοελληνική Γλώσσα: Οι περισσότεροι υποψήφιοι έγραψαν πάνω από τη βάση, αλλά άριστες επιδόσεις είχε μόνο ένα ποσοστό της τάξης του 0,85% Κάτω από τη βάση έγραψε το 15,90%.

• Βιολογία Γενικής Παιδείας: Εδώ οι υποψήφιοι, στην κυριολεξία πάτωσαν, αφού το 61,39% έγραψε κάτω από τη βάση. Λίγοι ήταν και οι άριστοι σε ποσοστό που έφτασε το 8,23%.

• Αρχαίο Ελληνικά: Στο μάθημα αυτό το 63,41% έγραψε πάνω από τη βάση και οι άριστοι κατέκτησαν ποσοστό κοντά στο 4,67%.

• Ιστορία: Οι επιδόσεις των υποψηφίων είναι κάπως μοιρασμένες. Δηλαδή κάτω από τη βάση έγραψε περίπου το 46% και πάνω από τη βάση το 53%.

• Βιολογία: Όπως ήταν αναμενόμενο, στο μάθημα αυτό οι αριστούχοι είναι αρκετοί και έφτασαν σε ποσοστό το 15,38%, ενώ πάνω από τη βάση έγραψε το 68,57% των υποψηφίων.

• Μαθηματικά: Εδώ οι υποψήφιοι τα έκαναν θάλασσα. Σχεδόν το 70% έγραψε κάτω από τη βάση ενώ οι αριστούχοι δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το 2,79%.

• Φυσική: Ευτυχώς στη Φυσική η εικόνα είναι πολύ καλύτερη, καθώς πάνω από τη βάση έγραψε περίπου το 40% αλλά και οι άριστοι ήταν αρκετοί και έφτασαν το 16,60%.

• Χημεία: Και στη Χημεία η εικόνα των γραπτών είναι καλή, με δεδομένο ότι κάτω από τη βάση έγραψε το 26,25%, ενώ οι άριστοι έφτασαν στο 23%.

• Ανάπτυξη Εφαρμογών: Οι υποψήφιοι χωρίστηκαν στη μέση όσον αφορά στο πάνω και κάτω από τη βάση. Οι αριστούχοι έφτασαν στο 9,87%.

• Αρχές Οικονομικής Θεωρίας: Οι άριστοι πολλοί (21,82%), ενώ πάνω από τη βάση έγραψε το 64,63% των υποψηφίων.

Τα γραπτά ανά Επιστημονικό Πεδίο

• 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικές, Κοινωνικές και Νομικές Επιστήμες): Το πλέον ανταγωνιστικό πεδίο με μεγάλη αναντιστοιχία ζήτησης-εισακτέων. Οι υποψήφιοι έχουν φέτος καλύτερες επιδόσεις στα Λατινικά και στα Αρχαία. Οι εκτιμήσεις κυρίως όσον αφορά στις Νομικές σχολές δείχνουν άνοδο των βάσεων.

• 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες): Φέτος οι υποψήφιοι που έγραψαν Βιολογία δεν κατάφεραν να έχουν τις ίδιες υψηλές επιδόσεις συγκριτικά με την περσινή χρονιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι βαθμούς από 19-20 κατέκτησε μόνο το 7,10% των υποψηφίων ενώ πέρυσι το ποσοστό αυτό έφτανε στο 9,67%. Το ίδιο ισχύει και για τη Χημεία, όπου άριστους βαθμούς πήρε μόνο το 10,82% των υποψηφίων, ενώ πέρυσι είχε πάρει το 12,52%. Πολύ χειρότερη είναι η εικόνα στη Φυσική, όπου οι άριστες επιδόσεις των υποψηφίων έπιασαν πάτο συγκριτικά με πέρυσι αφού μόνο το 9,16% των υποψηφίων κατάφερε, να τις κατακτήσει συγκριτικά με πέρυσι που το ποσοστό αυτό είχε εκτοξευθεί στο 16,86%.

• 3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστημών Υγείας): Οι επιδόσεις στη Χημεία είναι χαμηλότερες και κυρίως στις άριστες βαθμολογίες. Τα ίδια ισχύουν τόσο για τη Χημεία όσο και για τη Φυσική. Αυτό σημαίνει τουλάχιστον γιατί κεντρικές Ιατρικές σχολές πτώση των βάσεων μικρή και μεγαλύτερη στα τμήματα της περιφέρειας.

• 4ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής): Στο Πεδίο αυτό οι διαφοροποιήσεις όσον αφορά στις επιδόσεις των υποψηφίων δεν είναι έντονες. Στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας οι υποψήφιοι τα πήγαν καλύτερα όσον αφορά στις άριστες βαθμολογίες. Δηλαδή φέτος οι μαθητές που πήραν βαθμούς μεταξύ 19-20 έφτασαν το 12,07%, ενώ πέρυσι ήταν 5,7%. Η διαφορά αυτή είναι πάρα πολύ εντυπωσιακή. Δεν έγινε όμως το ίδιο και στο μάθημα Ανάπτυξη Εφαρμογών, όπου άριστους βαθμούς πήρε ένα ποσοστό της τάξης 4,18%, ενώ πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 7,08%. Στις Παιδαγωγικές η άνοδος των βάσεων δείχνει ν' αποτελεί μονόδρομο.

Πηγή: Εφημερίδα «Έθνος»

Βάσεις 2018

Ανάλυση των αποτελεσμάτων ανά μάθημα

«Μοιραία» αποδείχτηκαν τα μαθήματα της Φυσικής, της Ιστορίας και της Χημείας για τη φετινή πορεία των βάσεων, αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος». Τα μαθήματα με τον μικρότερο συντελεστή βαρύτητας (0,7) ήταν αυτά που καθόρισαν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις του 2018, το μέσο όρο των μαθητών και οδηγούν σε πτώση τις βάσεις δημοφιλών σχολών όπως οι ιατρικές και οι πολυτεχνικές.

Σταθερές αναμένεται να παραμείνουν, οι νομικές σχολές, ενώ οι υπόλοιπες δημοφιλείς σχολές του 1ου επιστημονικού πεδίου θα παρουσιάσουν οριακές αυξομειώσεις. Παρόμοια αναμένεται η πορεία των βάσεων και στις οικονομικές σχολές με μικρές αυξομειώσεις. Στην πτωτική πορεία των περισσότερων βάσεων σε σχολές και τμήματα τρανή εξαίρεση αποτελούν τα παιδαγωγικά, τα οποία όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσουν και φέτος την ανοδική τους πορεία, με τα περιφερειακά τμήματα να καταγράφουν άνοδο ακόμα και 2.000 με 3.000 μόρια.

Δείτε τα στατιστικά των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο και πώς οι επιδόσεις τους θα επηρεάσουν τις φετινές βάσεις.

1ο επιστημονικό πεδίο - Ανθρωπιστικές Σπουδές

Θεαματικά χαμηλότερες ήταν οι επιδόσεις των υποψηφίων του 1ου επιστημονικού πεδίου στην Ιστορία. Από 18 και πάνω έγραψαν 2.524 υποψήφιοι ενώ πέρσι ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 3.737. Χαμηλότερες ήταν, οι επιδόσεις και στη Νεοελληνική Έκθεση. Αντίθετα, το μάθημα των Αρχαίων ανέδειξε αρκετούς υποψήφιους με καλύτερες βαθμολογίες σε σχέση με πέρσι με 2.949 άτομα να γράφουν από 17 και πάνω, ενώ πέρσι ο αντίστοιχος αριθμός έφτανε τα 2.016 άτομα.

Τα Λατινικά αποτέλεσαν ακόμα μία ευχάριστη έκπληξη για τους υποψηφίους, με το 1 /3 εξ αυτών να γράφει πάνω από 18, όταν πέρσι μόλις το 175 ήταν στην ίδια κατηγορία. «Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έχουμε 1.000 υποψήφιους λιγότερους σε σχέση με πέρσι στο εν λόγω πεδίο, 5% περισσότερες θέσεις αλλά και την επάνοδο των παιδαγωγικών τα οποία θα διεκδικήσουν κυρίως οι υποψήφιοι του 1ου επιστημονικού πεδίου, διαμορφώνουν συνθήκες σταθερότητας των βάσεων με οριακές αυξομειώσεις, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν θα είναι εντυπωσιακές. Η μόνη αναμενόμενη αύξηση θα είναι στα παιδαγωγικά τμήματα της περιφέρειας όπου δεν θα ήταν καθόλου περίεργο να δούμε ακόμα και 2.000 με 3.000 μόρια αυξημένες τις βάσεις», αναφέρει ο κ. Χατζητέγας.

Σημειώνεται ότι το 1 ο επιστημονικό πεδίο αποτελεί το πεδίο με το μεγαλύτερο ποσοστό αποτυχίας, λόγω της υψηλής ζήτησης που είναι αντιστρόφως ανάλογη με τον μικρό αριθμό θέσεων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

2ο επιστημονικό πεδίο - Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες

Το μάθημα της Φυσικής είναι αυτό που θα συμπαρασύρει φέτος τις βάσεις προς τα κάτω. Ενδεικτικά, οι υποψήφιοι που έγραψαν φέτος 19-20 είναι 2.902, όταν πέρσι ήταν 4.81 7. Αντίστοιχα, υψηλό ήταν σε σχέση με πέρσι και το ποσοστό των υποψηφίων που έγραψαν κάτω από τη βάση; ανεβασμένο κατά 12 μονάδες. Ειδικότερα, το '39,78% φέτος έγραψε κάτω από τη βάση όταν πέρσι ήταν το 27,9%.

Στα Μαθηματικά οι αριστούχοι κινήθηκαν σχεδόν στα ίδια επίπεδα με πέρσι με μικρές αυξομειώσεις στους βαθμούς 18-19 και 19-20. Όσον αφορά τα ποσοστά κάτω από τη βάση, κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα με πέρσι, στο 56%.

«Οι βάσεις θα κινηθούν προς τα κάτω, αλλά πρόκειται για ένα επιστημονικό πεδίο που έχει πολλά τμήματα, πολλές θέσεις για τους υποψηφίους. Στο 2ο επιστημονικό πεδίο έχουμε συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης καθώς οι θέσεις που διατίθενται είναι οριακά αυξημένες σε σχέση με τον αριθμό των υποψηφίων», συνεχίζει ο κ. Χατζητέγας, σημειώνοντας ότι ειδικά στα περιφερειακά ΤΕΙ θα καταγραφούν και φέτος πολύ χαμηλές βάσεις εισαγωγής.

3ο επιστημονικό πεδίο - Επιστήμες Υγείας

Λιγότεροι ήταν οι άριστοι σε Βιολογία, Χημεία και Φυσική, γεγονός που δείχνει ότι οι βάσεις θα πιεστούν προς τα κάτω στις ιατρικές σχολές. «Στα κεντρικά Ιδρύματα αναμένεται οριακή πτώση, ενώ στην περιφέρεια μεγαλύτερη, με την Ιατρική Αλεξανδρούπολης να πέφτει ακόμα και 300 μόρια», αναφέρει ο κ. Χατζητέγας.

Στη Βιολογία από 19 και πάνω έγραψαν 1.132 υποψήφιοι ενώ πέρσι 1.439, ενώ στη Χημεία 3.424 υποψήφιοι έναντι 3.758. Στα ίδια επίπεδα παρέμειναν τα ποσοστά κάτω από τη βάση με 31% στη Βιολογία και 26% στη Χημεία.

4ο επιστημονικό πεδίο - Οικονομικών Σπουδών και Πληροφορικής

Θεαματικά καλύτερες βαθμολογίες είχε το μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας σε σχέση με πέρσι. Τα στατιστικά είναι ενδεικτικά, καθώς φέτος το 12,07% έγραψε από 19 και πάνω ενώ πέρσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 5,4%.

«Στον αντίποδα τα μαθήματα ΑΕΠΠ και Νεοελληνική Γλώσσα παρουσίασαν χειρότερες επιδόσεις σε σχέση με πέρσι, με αποτέλεσμα να αναμένονται οριακές αυξομειώσεις. Ίσως βέβαια στα οικονομικά τμήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης να παρατηρήσουμε αυξήσεις, καθώς μπαίνει στο παιχνίδι του μηχανογραφικού δελτίου και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής».

Όπως και πέρσι, τα Μαθηματικά στο εν λόγω επιστημονικό πεδίο αποδείχθηκαν βατερλώ. Το 83,17% έγραψε κάτω από τη βάση, ενώ οι αριστούχοι ήταν μόλις 39 υποψήφιοι σε ποσοστό 0,17% και όσοι έγραψαν από 18 έως 19 έφτασαν τους 92 υποψηφίους, ελαφρώς αυξημένοι σε σχέση με πέρσι.

Οι ανατροπές

Μεγάλοι χαμένοι φέτος είναι οι υποψήφιοι των ανθρωπιστικών σπουδών και των οικονομικών και πληροφορικής που αναζητούσαν μια θέση στα παραϊατρικά τμήματα του 3ου επιστημονικού πεδίου. Στο 1 ο επιστημονικό πεδίο το 59% έγραψε κάτω από τη βάση ενώ στο 4ο επιστημονικό πεδίο το 68,88% έγραψε κάτω από τη βάση. Ήδη οι υποψήφιοι αυτοί δέχονται ποινή μορίων, η οποία σε συνδυασμό με τις χαμηλές επιδόσεις κρατάει την πόρτα των παραϊατρικών τμημάτων κλειστή για αυτούς. Στην πτωτική πορεία των βάσεων, τρανή εξαίρεση αποτελούν τα παιδαγωγικά τμήματα, τα οποία πλέον έχουν ανοίξει από όλα τα επιστημονικά πεδία με αποτέλεσμα να είναι υψηλός πια ο ανταγωνισμός. Αντίστοιχα, υψηλή ζήτηση αναμένεται και στο νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, σε τμήματα που ήταν ήδη δημοφιλή στα δύο καταργημένα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά όπως τα παραϊατρικά.

Πηγή: Εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας
Comment