ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΠΟΥ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΑΔΙΚΙΑ
Αντικειμενικές αξίες: Αυξήσεις για τα ακίνητα εντός οικισμών σε όλο το νησί και μειώσεις στην παραλιακή ζώνη της Πόλης
15-06-2018 08:43:10

Αύξηση στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε όλο το νησί, με εξαίρεση τις περιοχές του Κρυονερίου, της Διονυσίου Ρώμα και της Αγίας Τριάδας που είχαν τις υψηλότερες τιμές ζώνης, προβλέπει η εγκύκλιος που εξέδωσε αργά το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης το Υπουργείο  Οικονομικών και αφορά τις νέες αντικειμενικές αξίες σε όλο το νησί. Η νέα αυτή απόφαση, που μεταφράζεται σε μια κατακόρυφη αύξηση όχι μόνο του ΕΝΦΙΑ, αλλά και των υπόλοιπων φόρων που συνδέονται άμεσα με τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων , αναδεικνύει ένα σοβαρό και γνωστό πρόβλημα για το νησί μας: Οι αντικειμενικές αξίες έχουν προσδιοριστεί μόνο για την Πόλη της Ζακύνθου και αυτό σημαίνει πως οι νέες αυξημένες τιμές για την οδό Αναπαύσεως ( που είναι η χαμηλότερη τιμή ζώνης για την Πόλη) συμπαρασύρουν τις τιμές για όλα τα ακίνητα εντός οικισμών.

Πολύτιμες πληροφορίες για τις νέες αντικειμενικές αξίες αλλά και το….καυτό λογαριασμό που περιμένει τους ιδιοκτήτες για τον ΕΝΦΙΑ, έδωσε μιλώντας στο ραδιόφωνο του –Ε- ο λογιστής και οικονομικός επόπτης του Επιμελητηρίου Δημήτρης Πέττας.

Μεταξύ άλλων ο κ. Πέττας επεσήμανε πως με βάση τα δεδομένα, οι φορείς του νησιού θα πρέπει να αναλάβουν  πρωτοβουλίες αφενός για να ισχύσουν αντικειμενικές τιμές ανά Δημοτική Ενότητα και όχι για το σύνολο του Δήμου, αφετέρου να εξαιρεθούν από τις αυξημένες τιμές τα αγροτεμάχια, τα οποία βρίσκονται εντός οικισμών.

Την πρωτοβουλία αυτή αναμένεται να πάρει το Επιμελητήριο, σε μια από τις προσεχείς συνεδριάσεις του, οπότε και θα συζητηθεί το θέμα των αντικειμενικών αξιών.

«Στη Ζάκυνθο υπάρχει το γνωστό πρόβλημα, όπου το οικόπεδο στα βουνά φορολογείται μα βάση τις τιμές στην οδό Αναπαύσεως. Οι αντικειμενικές αξίες  που ανακοίνωσε το Υπουργείο ακολουθούν και στη Ζάκυνθο  την ίδια λογική. Το Υπουργείο Οικονομικών βεβαιώνει μεγαλύτερα έσοδα για να εισπράξει αυτά που υπολογίζει» ανέφερε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Πέττας, για ένα μεγάλο κομμάτι της παραθαλάσσιας ζώνης της Πόλης, δηλαδή τη Διονυσίου Ρώμα, τη Κρυονερίου, την Αγία Τριάδα οι αντικειμενικές  τιμές μειώνονται. Για παράδειγμα για την οδό Διονυσίου Ρώμα από 1750 ευρώ το τετραγωνικό μειώνεται στα 1.500 ευρώ , στην Κρυονερίου από 1.550 ευρώ στα 1.400 ευρώ. Το αντίθετο όμως συμβαίνει  σε λαϊκές περιοχές όπως οι Κήποι όπου  έχουμε αυξήσεις:  Στους Κήπους από 800 ευρώ το τετραγωνικό, η αντικειμενική αξία ανεβαίνει στα 1.100 ευρώ και  στην Αγίου Λαζάρου  από 850 ευρώ στα  900 ευρώ

«Η περιοχή που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα είναι ο οδός Αναπαύσεως βάση της οποίας γίνεται και ο καθορισμός των τιμών στα ακίνητα εντός οικισμού σε όλη τη Ζάκυνθο.  Εκεί θα έχουμε μια αύξηση  από  185.500 ευρώ ανά στρέμμα στις 229.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως με τον ίδιο τρόπο θα αντιμετωπίζονται «φορολογικά» και τα υπόλοιπα ακίνητα εντός οικισμών» τόνισε ο κ. Πέττας, υπογραμμίζοντας πως οι τιμές θα πρέπει να υπολογίζονται ανά Δημοτικό Διαμέρισμα και όχι για όλο το νησί, μια που υπάρχει η σοβαρή αδικία παραλιακά οικόπεδα να φορολογούνται όσο τα ..ορεινά.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας
Comment