ΝΕΑ ΔΙΑΡΡΟΗ ΛΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΦΡΕΑΤΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΧΘΕΣ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΟ
Μας “πολιορκούν” λύματα και σκουπίδια!
14-06-2018 12:48:57

Τα χειρότερα σενάρια σε σχέση με τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων στον Πλάνο, επιβεβαιώνονται τα τελευταία 24ωρα: Εκτός από την διαρροή λυμάτων από τα φρεάτια  στο δίκτυο της αποχέτευσης, που πλέον αποτελεί καθημερινό φαινόμενο στην περιοχή, χθες εξαιτίας μιας πολύ μεγάλης διαρροής σε αντλιοστάσιο που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της περιοχής, τα λύματα έπεσαν στο ρέμα που βρίσκεται εκεί και έφτασαν μέχρι τη θάλασσα.

Στην περιοχή πραγματοποιήθηκε αυτοψία από  το Τμήμα Υγιεινής, το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας, αλλά και το Λιμεναρχείο και την Αστυνομία, κατά τη διάρκεια της οποίας διαπιστώθηκε η υπερχείλιση των λυμάτων και η κατάληξη τους στη θάλασσα!

Το κλιμάκιο των Υπηρεσιών που πραγματοποίησε τον έλεγχο, πήρε δείγμα από το σκούρο νερό που βρέθηκε μέσα στο ρέμα. Για αρκετή ώρα υπήρξε έντονη αναστάτωση, ενώ σημείο της διαρροής  βρέθηκαν εκτός από τον Πρόεδρο της Κοινότητας Πλάνου κ. Π. Μπάστα και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων της περιοχής Θ. Κολπονδίνος.

Μέχρι και χθες το απόγευμα πάντως οι εμπλεκόμενοι υπηρεσιακοί παράγοντες πραγματοποιούσαν καταθέσεις στο Λιμεναρχείο και το αυτό που εξετάστηκε είναι το ενδεχόμενο για αυτή την κατάσταση να ευθύνεται συγκεκριμένη  ξενοδοχειακή μονάδα, Σε περίπτωση που αυτό το ενδεχόμενο διαπιστωθεί από τις καταθέσεις είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να κινηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου, με εντολής της εισαγγελικής αρχής.

Οι πληροφορίες που έφτασαν στην Σύνταξη του -Ε- από κατοίκους και επιχειρηματίες του Πλάνου, κάνουν λόγο για μια έντονη δυσοσμία που υπάρχει ειδικά κάποιες συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, ενώ σε σχέση με τα υπερχειλισμένα φρεάτια, σημειώνουν πως δυστυχώς το φαινόμενο είναι γνωστό και από πέρυσι.

“Παγώνει” το έργο για το παράλληλο δίκτυο 

Την ίδια στιγμή, σε εκκρεμότητα παραμένει το έργο που σχεδιάζεται εδώ και μήνες για την κατασκευή του παράλληλου αγωγού στο δίκτυο του Πλάνου: Μέχρι και σήμερα, η σύμβαση που θα πρέπει να συναφθεί  ανάμεσα στη ΔΕΥΑΖ και το Σύλλογο Ξενοδόχων της Δημοτικής Ενότητας Πλάνου για την κατασκευή του πολυσυζητημένου έργου, ακόμη δεν έχει συναφθεί και ελέγχεται από νομικούς για  τους όρους και τις προϋποθέσεις που περιλαμβάνει. Άλλωστε πρόκειται για ένα έργο που κατασκευάζεται υπό ένα εξαιρετικά ιδιότυπο καθεστώς. Πρόκειται για την κατασκευή δικτύου κοινής ωφέλειας, σε δημόσιο δρόμο, που όπως κατασκευάζεται από ιδιώτες που το χρηματοδοτούν και το ανέθεσαν σε εργολάβο.

Συνδρομή του ΤΕΕ για τον Βιολογικό: Συνδρομή του Γ. Ζαρκάδη στην επίβλεψη των εγκαταστάσεων 

Σε ότι αφορά τέλος το αδιέξοδο με το Βιολογικό Καθαρισμό και την προβληματική λειτουργία των εγκαταστάσεων, το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΖ αποφάσισε να απευθυνθεί στο Τεχνικό Επιμελητήριο, ζητώντας την συνδρομή των μηχανικών. Σημειώνεται πως ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Π. Λιβέρης είναι και μέλος της διοίκησης της ΔΕΥΑΖ.

Με απόφαση του ΤΕΕ ο χημικός μηχανικός και πρώην Διευθυντής της ΔΕΥΑΖ Γ. Ζαρκάδης ανέλαβε να συνδράμει στην επίβλεψη της λειτουργίας του Βιολογικού που παραμένει προβληματική, μια που οι εγκαταστάσεις δέχονται ήδη ποσότητες πολύ πιο αυξημένες σε σχέση με τις δυνατότητες τους

Προκαταρκτική Εξέταση ζήτησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Για τα θέματα που έχουν αναδειχθεί όλο το προηγούμενο διάστημα σε σχέση με τα λύματα αλλά και τα απορρίμματα, κινητοποιήθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου που δόθηκε χθες αργά στη δημοσιότητα: “Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής και Βουλευτής Ζακύνθου παρήγγειλε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ζακύνθου τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προς διερεύνηση της βασιμότητας καταγγελιών περί ρύπανσης του περιβάλλοντος και παραβάσεων υγειονομικών διατάξεων, που απειλούν άμεσα τη δημόσια υγεία.

Με την έγγραφη παραγγελία του ο κ. Κοντονής διαβίβασε στον Εισαγγελέα και σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου, στα οποία καταγράφονται σοβαρά προβλήματα τόσο με την αποκομιδή των σκουπιδιών όσο και με την υπερχείλιση του βιολογικού καθαρισμού με καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον”.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας
Comment