ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δακοκτονία: Αγώνας δρόμου για να μην χαθεί το πρόγραμμα!
14-06-2018 11:49:00

Με ιδιαίτερη αγωνία αναμένονται από την πλευρά του αγροτικού κόσμου του νησιού, οι εξελίξεις που αφορούν εφαρμογή προγράμματος δακοκτονίας στη Ζάκυνθο, καθώς αν και ο σχετικός διαγωνισμός προκηρύχθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, κηρύχθηκε άγονος καθώς κανείς δεν υπέβαλε προσφορά.

Αν ο διαγωνισμός δεν επαναληφθεί άμεσα και δεν υπάρξει δυνατότητα ανάθεσης, ο κίνδυνος το πολύ-αναμενόμενο πρόγραμμα να μην εφαρμοστεί ούτε και φέτος- παρά το γεγονός ότι εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση, είναι ορατός.

Θυμίζουμε πως οι σχετικοί διαγωνισμοί που προκήρυξε η ΠΙΝ προέβλεπαν αφενός την ανάθεση του έργου: «Ανάδειξη εργολάβων για τον από εδάφους δολωµατικό ψεκασµό ελαιοδέντρων στα πλαίσια του Προγράµµατος Συλλογικής Καταπολέµησης του ∆άκου της Ελιάς στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων – Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου για το έτος 2018» με προϋπολογισμό  305.637,88€ (με το Φ.Π.Α.) που έγινε  την Παρασκευή 1η Ιουνίου αφετέρου την  παροχή υπηρεσιών για τον έλεγχο των δακοπληθυσµών µε τη µέθοδο της παγιδοθεσίας µε παγίδες τύπου McPhail στους ελαιώνες στα πλαίσια του Προγράµµατος Συλλογικής Καταπολέµησης του ∆άκου της Ελιάς έτους 2018 στην Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου», με προϋπολογισμό  31.806,00€ (με το Φ.Π.Α.) με διαγωνισμό έγινε την  Τετάρτη 30η Μαΐου.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του –Ε- ο περιφερειακός σύμβουλος και αγροτοσυνεταιριστής Τζ. Σιγούρος αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις, αποδίδοντας την έλλειψη ενδιαφέροντος στο γεγονός ότι δεν υπάρχει στο νησί ένας έτοιμος  «μηχανισμός» για να αναλάβει ένα έργο σαν το συγκεκριμένο.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην συνεργασία που προωθείται μέσω του ΕΑΣΖ προκειμένου να αναλάβει ο Συνεταιρισμός αυτή τη διαδικασία. 

«Πρωτοστατήσαμε για να εφαρμοστεί η οργανωμένη δακοκοτονία και εξασφαλίσαμε ουσιαστική χρηματοδότηση για να καλυφθεί το πρόγραμμα. Προκηρύξαμε πρώτοι στην Περιφέρεια το διαγωνισμό αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε ανταπόκριση. Δυστυχώς δεν ήταν έτοιμοι οι εργολάβοι να αναλάβουν ένα τέτοιο έργο και προσπαθούμε να συνεννοηθούμε με τον ΕΑΣΖ ώστε να καταθέσει πρόταση» ανέφερε ο κ. Σιγούρος συμπληρώνοντας για παράδειγμα πως υπήρχε ζήτημα με τα τιμολόγια που έπρεπε να κοπούν για την χρήση αγροτικών μηχανημάτων.

Ο κ. Σιγούρος ανέφερε πως θα ακολουθήσει σύσκεψη με τον ΕΑΣΖ για να βρεθεί τρόπος να αναλάβει αυτό το έργο, λαμβάνοντας μέρος στο διαγωνισμό, που θα επαναπροκηρυχθεί σύντομα.

«Ελπίζω πως με τα βήματα που θα κάνουμε θα πετύχουμε. Πρέπει όμως να τονίσω πως ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος, γιατί το πρόγραμμα εφαρμόζεται προληπτικά και θα πρέπει άμεσα να γίνει το πρώτο ράντισμα. Υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες και αισιοδοξούμε να τις ξεπεράσουμε» υπογράμμισε, συμπληρώνοντας πως ακριβώς επειδή πρόκειται για την πρώτη εφαρμογή του προγράμματος, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μην στεφθεί με επιτυχία, καθώς κάτι τέτοιο θέτει σε κίνδυνο την συνέχισή του.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

 


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας
Comment