Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΙΝΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ
Α. Κασσιμάτης: “Η έννοια της ανταποδοτικής υπηρεσίας έχει αποδομηθεί από τη δημοτική αρχή”
13-06-2018 08:41:10

Την απόφαση της δημοτικής αρχής να προχωρήσει σε αύξηση των Δημοτικών Τελών επικρίνει ο επικεφαλής της Ζακυνθινής Αναγέννησης Αντώνης Κασσιμάτης, υπογραμμίζοντας αφενός ότι είναι αδιανόητο να αυξάνονται τα τέλη σε ένα νησί που δεν υπάρχει καθαριότητα, αφετέρου ότι η αύξηση των τελών θα μπορούσε να αποφευχθεί αν υπήρχε στοιχειώδες νοικοκύρεμα. 

Ο ίδιος χαρακτηρίζει τον Φορέα Διαχείρισης ως μια «μαύρη τρύπα» στην οποία πέφτουν συνεχώς χρήματα και επαναλαμβάνει το αίτημα για κατάργηση του ΦοΔΣΑ, που προβλέπεται και από το νέο Νομοσχέδιο της Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης».

«Ήταν αυτονόητο πως η παράταξη μας δεν ψήφισε αυτή την αύξηση. Tα τέλη καθαριότητας είναι ανταποδοτικά και αφορούν τις υπηρεσίες καθαριότητας που «απολαμβάνουν» οι πολίτες από το Δήμο. Για ποιες υπηρεσίες καθαριότητας μιλάμε στη Ζάκυνθο; Πρόκειται για σύντομο ανέκδοτο. Η έννοια της ανταποδοτικής υπηρεσίας έχει αποδομηθεί από τη δημοτική αρχή και φυσικά τον ΦοΔΣΑ. Δεν παρέχονται υπηρεσίες με κυριότερη αυτή της αποκομιδής» ανέφερε ο επικεφαλής της Ζακυνθινής Αναγέννησης χαρακτηρίζοντας ατυχή την σύγκριση με άλλα νησιά ή πόλεις της Ελλάδας, όπου οι παρεχόμενες υπηρεσίες δεν έχουν καμία σχέση.

Ακόμη, σημείωσε πως η απόφαση για τα τέλη, είναι μια Κανονιστική Απόφαση που πρέπει να λαμβάνεται τον Οκτώβρη κάθε έτους, με βάση τα οικονομικά δεδομένα. «Αφού η απόφαση εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στέλνεται  στη ΔΕΗ για να αλλάξει η βάση δεδομένων και από την 1η του χρόνου να ξεκινήσει η είσπραξη. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, πότε θα γίνουν όλα αυτά; Πέρα από μια απόφαση που να ισοσκελίζει τον προϋπολογισμό, αυξάνοντας κατά 1,3 εκ. ευρώ τα έσοδα, δεν πρόκειται στην πράξη να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα αυτά» υποστήριξε.

Ο επικεφαλής της Ζακυνθινής Αναγέννησης επισήμανε ακόμη πως αν ο Φορέας Διαχείρισης είχε μια πλήρη και πραγματική εικόνα των τετραγωνικών που καταλαμβάνουν όλα τα κτήρια και βάση αυτών γίνεται ο υπολογισμός των τελών, θα είχε και αυτομάτως αύξηση των εσόδων χωρίς να προχωρεί σε αυξήσεις των τελών. 

«Αν υπήρχε μια πραγματική εικόνα για τα τετραγωνικά και με τις υπάρχουσες τιμές θα υπήρξαν έσοδα. Προφανώς και δεν αναφέρομαι στην γνωστή ιστορία του 2014, αλλά στην ανάγκη καταγραφής μιας πραγματικής εικόνας από την νομιμοποίηση αυθαιρέτων, τις νέες κατασκευές. Σήμερα ο ΦοΔΣΑ κάνει προϋπολογισμό σε δεδομένα που δεν έχουν επικαιροποιηθεί. Αυτό αναδεικνύει την έλλειψη ενός νοικοκυρέματος που αφορά και τον υπολογισμό των τελών αλλά και άλλα ζητήματα όπως την κατάσταση των οχημάτων, των εγκαταστάσεων κ.α. Ο Φοδσα είναι διαχρονικά μια μαύρη τρύπα στην οποία πέφτουν συνεχώς χρήματα» σημείωσε.

Τέλος, για την αύξηση στον προϋπολογισμό του Φοδσα  λόγω της λειτουργίας των εγκαταστάσεων στο Λίβα ανέφερε:

«Για 25.000 τόνους, λοιπόν μιλάμε για κόστος ενός εκατομμυρίου. Στη νέα σύμβαση που θα υπογραφεί με την εταιρεία που θα κάνει τη διαχείριση, θα πρέπει να περιγράφονται με ακρίβεια οι ποσότητες. Αυτό σημαίνει επίσης πως θα πρέπει να υπάρχει μια ακρίβεια στην ζύγιση των απορριμμάτων και μια ολοένα και μειούμενη ποσότητα απορριμμάτων που φτάνουν για επεξεργασία στο Λίβα. Σε διαφορετική περίπτωση το σύστημα θα έχει αποτύχει.

Ούτε στο Φοδσα ούτε στο Λίβα υπάρχει ζυγο-πλάστιγγα. Αντίθετα η ζύγιση γίνεται σε διάφορους ιδιώτες και η καταγραφή αυτή ας μου επιτρέψετε να πω ότι γίνεται λίγο μπακαλίστικα».

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

 


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας
Comment