ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΕΗ
H Eταιρεία Ζακυνθινών Πολιτισμικών Ερευνών και ο Π.Σ. “Ούγκο Φώσκολος” για τα έργα στην “Οδηγήτρια”
12-06-2018 08:35:00

Η ιστορία του ποιητή Νικολάου Ούγκο Φώσκολου είναι γνωστή περισσότερο στη Ζάκυνθο, από ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα που την γνωρίζουν μόνον οι ειδικοί.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο ποιητής, ζώντας το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στην Ιταλία, έγραψε μόνο στη γλώσσα που σπούδασε και παρότι βαθιά μέσα του ένιωθε Έλληνας, οι συνθήκες τον ανέδειξαν μετά θάνατο, σε έναν από τους σπουδαιότερους, εθνικούς ποιητές της Ιταλίας.

Όμως η Ζάκυνθος ποτέ δεν τον ξέχασε και από τις επόμενες ώρες του θανάτου του στο μακρινό Λονδίνο, τον τιμούσε και τον τιμά ως ένα γνήσιο πνευματικό της παιδί. Τα τελευταία χρόνια στο κέντρο της Πόλης και στη διασταύρωση της οδού Φωσκόλου και του πεζόδρομου Κυριάκου Ξένου προέκυψε μια ευτυχής συγκυρία.

Στη μία πλευρά του δρόμου αναγέρθηκε στην ιστορική της μορφή, η “οικία” του ποιητή με σκοπό να εξελιχθεί σε έναν ιδιαίτερο μουσειακό χώρο, αφιερωμένον στη μνήμη και το έργο του. Στη απέναντι πλευρά του δρόμου αναγέρθηκε η ιστορική εκκλησία της Παναγίας της “Οδηγήτριας” με εξαιρετικό δομήσιμο υλικό από λαξευτή πέτρα.

Η εκκλησία αυτή υπήρξε στενά συνδεδεμένη με τη ζωή του μικρού Νικόλαου στη Ζάκυνθο και όπως συνέβη και με τα απομεινάρια της σπιτιού που έζησε, εξέλιπε μετά τους σεισμούς του 1953 και στη θέση τους υπήρχαν μόνο τα οικόπεδα.

Μοναδική ανάμνηση του χώρου υπήρξε από το 1971 και μετά, το υπέροχο γλυπτό του Ιωάννη Βιτσάρη, “Θρηνούν Πνεύμα” που μεταφέρθηκε εκεί μετά από πρωτοβουλία του αείμνηστου Νομάρχη Ανδρέα Ιωάννου και τοποθετήθηκε στο οικόπεδο της Οικίας Φώσκολου.

Οι σοφές πρωτοβουλίες να πεζοδρομηθεί κατ’ αρχήν, η οδός Κυριάκου Ξένου και στη συνέχεια να αναγερθούν από την Ενορία της Αναλήψεως η εκκλησία της Οδηγήτριας και από την Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου η Οικία Φώσκολου, δημιούργησαν μια νέα ενδιαφέρουσα γωνιά στο κέντρο της πόλης που με χαρά επισκέπτονται πλέον πολλοί συμπολίτες μας αλλά κυρίως πολλοί ταξιδιώτες από το εξωτερικό.

Ιδιαίτερα στους Ιταλούς επισκέπτες προκαλεί μεγάλη συγκίνηση όταν αντικρίζουν τη γειτονιά και το σπίτι που γεννήθηκε ο “δικός” τους εθνικός ποιητής και ο “δικός” μας ΄Ελληνας επαναστάτης! Ακόμα πιο ενδιαφέρουσα δείχνει να είναι η προοπτική να μετατραπεί η, “άδεια” σήμερα, οικία Φώσκολου σε έναν επισκέψιμο ιστορικό χώρο με ενθυμήματα και πολύτιμες αναφορές στη ζώη και το έργο του ποιητή.

Ενώ όμως δεκάδες συμπολίτες, έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους σε αυτή την προοπτική, μια ατυχής πρωτοβουλία και παρέμβαση της Δημόσιας - κατά τα άλλα - Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) ήλθε να ανατρέψει αυτή την όμορφη εικόνα και την ακόμα πιο όμορφη προοπτική της.

Ένα πρωί πριν λίγες ημέρες, οι περίοικοι ξύπνησαν από τα κομπρεσέρ που έσκαβαν τον πεζόδρομο περιμετρικά της οικίας Φώσκολου και του μνημείου αλλά και το απέναντι πεζοδρόμιο μπροστά από την εκκλησία και καμπαναρίο της Οδηγήτριας. Μαζί τους ξύπνησε και ο παλιός εφιάλτης της τοποθέτησης επίγειων εγκαταστάσεων της ΔΕΗ στον πεζόδρομο που με αγώνες είχαν, όλοι μαζί “ακυρώσει” πριν από 10 περίπου χρόνια.

Κινητοποιήθηκαν ο κάτοικοι, ο τοπικός τύπος, ο Π.Σ. “Ούγος Φώσκολος” η Εκκλησία και λίγο πριν ολοκληρωθεί το “έργο” της ΔΕΗ ο Δήμος διέκοψε τις εργασίες με την παρέμβαση της Αστυνομίας.

Αυτή η διακοπή κράτησε μόνο λίγες ώρες. Δύο ημέρες αργότερα οι εργασίες επαναλήφθηκαν και τελικά τοποθετήθηκε το μεταλλικό κέλυφος των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ μπροστά από την εκκλησία και ανάμεσα σε δύο, ακαλαίσθητες, ούτως ή άλλως, ξύλινες κολώνες της ΔΕΗ, φορτωμένες με σύρματα, καλώδια και μετασχηματιστές.

Προφανώς η ΔΕΗ δεν κάμφθηκε από την παρέμβαση του Δήμου ενώ πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν υπήρξε άλλη παρέμβαση από άλλον δημόσιο ή κρατικό φορέα, όλες αυτές τις ημέρες.

Το ερώτημα που βασανίζει πολλούς συμπολίτες μας σήμερα αφορά την ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οι εκφραστές του υποτιθέμενου δημοσίου συμφέροντος, την ιστορική μνήμη ενός τόπου και την αισθητική ορισμένων σημείων της Πόλης που συνδέονται με αυτήν.

Η Πόλη μας έχει υποστεί κατά τραγικό τρόπο τις συνέπειες της αυθαίρετης υπερανάπτυξης του οικιστικού περιβάλλοντος τις τελευταίες δεκαετίες. Οι περισσότερες οικογένειες της Πόλης, εξαιτίας της καθημερινής υποβάθμισης της ζωής τους, έχουν “μεταναστεύσει” στην ύπαιθρο και τα χωριά. Υπάρχουν μόνο λίγες γωνιές, ψηφίδες του πολιτισμού μας, που με χίλιες δυσκολίες προσπαθούν να προστατεύσουν, όσοι καλοί Ζακυνθινοί, απέμειναν σε αυτή την Πόλη.

Άραγε αυτή η πραγματικότητα δεν συγκινεί τις αρχές του νησιού που όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, έτσι και τώρα απέφυγαν να μιλήσουν για το θέμα;

Τις τελευταίες ώρες εκδηλώθηκε μια ακόμα παρέμβαση για το πρόβλημα με τη ΔΕΗ. Η Εταιρεία Ζακυνθινών Πολιτισμικών Ερευνών και ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Ούγος Φώσκολος” έστειλαν προς τη διοίκηση της ΔΕΗ μια νέα επιστολή με την οποία ζητούν την απόσυρση ή την υπογειοποίηση των εγκαταστάσεων της εταιρείας στον πεζόδρομο της οδού Κυριάκου Ξένου. Η επιστολή κοινοποιείται στους υπουργούς Δικαιοσύνης, Πολιτισμού, στον Περιφερειάρχη, τον Αντιπεριφερειάρχη, τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η επιστολή αναφέρει:

Προς τον πρόεδρο και το Δ.Σ.

της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού

Κοινοποίηση:

- Yπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή

- Υπουργό Πολιτισμού Λύδια Κονιόρδου

- Περιφερειάρχη Θεόδωρο Γαλιατσάτο

- Αντιπεριφερειάρχη Λευτέρη Νιοτόπουλο

- Δήμαρχο Ζακύνθου Παύλο Κολοκοτσά

- Πρόεδρο και μέλη Δημοτικού Συμβουλίου

Αξιότιμε κε Πρόεδρε

Η Ζακυνθινή κοινωνία και οι πολιτιστικοί φορείς του τόπου μας έχουν αναστατωθεί από την απροσχημάτιστη, παράνομη και καταχρηστική ενέργεια της ΔΕΗ να παρέμβει, δίχως τις προβλεπόμενες από το νόμο άδειες, σε έναν χώρο που με ιδιαίτερη φροντίδα και σεβασμό εδώ και αιώνες, αποτίουμε φόρο τιμής σε ένα μεγάλο ποιητή που γέννησε η Ζακυνθινή γη, τον Νικόλαο Ούγο Φώσκολο, που τιμάται ως εθνικός ποιητής της φίλης και γείτονος χώρας, Ιταλίας.

Παρά τις διαμαρτυρίες όλων μας εργοληπτική εταιρεία που ενεργούσε για λογαριασμό της ΔΕΗ, εγκατέστησε επίγειο μετασχηματιστή στον πεζόδρομο της οδού Κυριάκου Ξένου εμποδίζοντας την ορατότητα και την πρόσβαση στην εκκλησία της “Οδηγήτριας”, η οποία είναι στενά συνδεδεμένη με τη ζωή του ζακυνθινού ποιητή.

Κάνουμε έκκληση προς εσάς προσωπικά και ζητούμε, είτε την υπογειοποίηση του μετασχηματιστή, είτε την μεταφορά σε άλλο σημείο, μακριά από τον συγκεκριμένο μνημειακό χώρο προκειμένου να διατηρήσουμε, με τις λιγότερες δυνατόν ανθρώπινες παρεμβάσεις, αναλλοίωτη τη συγκεκριμένη αυτή περιοχή.

Με εκτίμηση

Για την Εταιρεία Ζακυνθινών Πολιτισμικών Ερευνών, ο Πρόεδρος Νίκιας Λούντζης

Για τον Π.Σ. “Ούγος Φώσκολος”, ο πρόεδρος Φίλιππος Συνετός

Ελπίζουμε αυτή τη φορά να υπάρξει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση τόσο της ΔΕΗ όσο και των αρμοδίων πολιτικών παραγόντων της χώρας και το αίτημα αυτό να ικανοποιηθεί κατά τον καλύτερο δυνατόν τρόπο.

Φ. Σ.


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας
Comment