Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ''ΒΡΑΧΙΩΝΑΣ'' Γ. ΜΠΕΣΚΟΣ ΣΤΟΝ -Ε-
Ασφαλιστικά μέτρα και αίτημα προσωρινής διακοπής λειτουργίας της μονάδας στο Λίβα μέχρι την πλήρη εφαρμογή της ΑΕΠΟ
17-05-2018 08:50:04

Ασφαλιστικά μέτρα και αίτημα προσωρινής διαταγής για τη διακοπή λειτουργίας της μονάδας διαχείρισης των απορριμμάτων στο Λίβα μέχρι να γίνει πλήρης συμμόρφωση με τους όρους λειτουργίας που προβλέπει η εγκεκριμένη ΑΕΠΟ καταθέτει το επόμενο διάστημα ο δικηγόρος του Συλλόγου Προστασίας του Βραχιώνα Γ. Μπέσκος, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο ίδιος μιλώντας προχθές το πρωί στο ραδιόφωνο του –Ε-.

Ο δικηγόρος έχει στα χέρια του όλα τα νεότερα στοιχεία, μεταξύ αυτών και το πόρισμα της αυτοψίας του Κλιμακίου Ελέγχου Προστασίας Περιβάλλοντος, που όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στον –Ε- πιστοποιεί όλες τις ελλείψεις στις οποίες ο Σύλλογος αναφέρεται όλο το προηγούμενο διάστημα.

Θυμίζουμε πως το πόρισμα του ΚΕΠΠΕ που συντάχθηκε μετά τον έλεγχο που έγινε τον προηγούμενο μήνα, αν και επισημαίνει πως δεν διαπιστώθηκαν στραγγίδια ή διασκορπισμός υλικών ή στραγγίδια καταλήγει στα εξής συμπεράσματα: «Η οδό πρόσβασης δεν ήταν ασφαλτοστρωμένη σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον όρο ΙΙ.3

• Το σύνολο της Μονάδας Μεταβατικής Διαχείρισης δεν ήταν στεγασμένο σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον όρο ΙΙ.3.

• Δεν είχε κατασκευασθεί χωριστό σύστημα απαγωγής ομβρίων και στραγγιδίων σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον όρο ΙΙ.3.

• Στο χώρο κομποστοποίησης δεν είχε κατασκευασθεί περιμετρική τάφρος συλλογής στραγγιδίων καθώς επίσης και υπόγεια δεξαμενή συλλογής στραγγιδίων σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον όρο ΙΙ.3.

• Η μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων (compact) δεν λειτουργούσε, λόγω βλάβης (διακοπή ρεύματος στον ηλεκτρικό πίνακα-βραχυκύκλωμα), και είχε τεθεί εκτός λειτουργίας το τμήμα χλωρίωσης της μονάδας (μηχανική βλάβη) σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον όρο ΙΙ.3

• Δεν είχε αναρτηθεί στο χώρο εγκεκριμένη μελέτη πυροπροστασίας από την αρμόδια πυροσβεστική υπηρεσία σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον όρο II.18.

• Ο τρόπος δεματοποίησης δεν γίνεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην τεχνική έκθεση μεταβατικής περιόδου 2016 όπως προβλέπεται στον όρο ΙΙ.3 της με αριθμ. πρωτ. 2598/16-03-2017 Τροποποίηση της με αρ. πρωτ.11715/8684/12 Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του έργου: «Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων ( ΜΕΑ) και χώρος Υγειονομικής Ταφής

Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.) και οδού πρόσβασης στις εγκαταστάσεις στο Νομό Ζακύνθου», για την λειτουργία Μονάδας μεταβατικής περιόδου διαχείριση Απορριμμάτων Ζακύνθου.

«Υπάρχουν ελλείψεις που πιστοποιούνται από τα έγγραφα, αλλά δεν υπάρχει και άδεια λειτουργίας, η οποία απαιτείται σύμφωνα με τελευταίο έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Κατόπιν των ανωτέρω καταθέτουμε αίτημα ασφαλιστικών μέτρων και αίτημα προσωρινής διαταγής για την λειτουργία της Μονάδας υπό τον όρο να προσκομιστούν αυτά που απαιτούνται από την ΑΕΠΟ» τόνισε ο δικηγόρος, υπογραμμίζοντας πως οι προϋποθέσεις λειτουργίας του χώρου συνδέονται άμεσα με την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Ερωτηθείς για το τι μέλλει γενέσθαι την στιγμή που δεν υπάρχει καμία εναλλακτική για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ο κ. Μπέσκος σημείωσε πως δεν τίθεται κανένα «δίλημμα» για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να εφαρμόζεται ο Νόμος.

«Το τι θα γίνει πρέπει να απασχολεί αυτούς που έχουν την ευθύνη να προχωρήσουν σε αυστηρή τήρηση της ΑΕΠΟ και είχαν το χρόνο να κάνουν αυτά που πρέπει. Εμείς είχαμε ενημερώσει και ζητούσαμε την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων. Είναι προκλητικό να λέμε πως όλα είναι νόμιμα όταν υπάρχουν έγγραφα που επιβεβαιώνουν το αντίθετο. Το να εφαρμόζεται ο Νόμος δεν είναι δίλημμα αλλά υποχρέωση. Εμείς δεν ζητάμε την άνευ όρων διακοπή λειτουργίας του χώρου, αλλά την διακοπή της λειτουργίας μέχρι να γίνουν τα πράγματα σωστά, κάτι που δε γίνεται».


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας
Comment