ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΥΓΕΙΑ
240 άτομα εγγεγραμμένα μέχρι σήμερα στην Τοπική Ομάδα Υγείας Ζακύνθου
17-05-2018 08:46:05

Η εγγραφή στο Μητρώο που τηρείται από την Τοπική Ομάδα Υγείας είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να ακολουθήσουν οι κάτοικοι του νησιού μας για την παροχή των υπηρεσιών υγείας που προβλέπονται από το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Υγείας για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες, ασφαλισμένους και μη.

Η τοπική ομάδα υγείας στη Ζάκυνθο λειτουργεί από την 1η Μάρτη και μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί συνολικά 240 άτομα.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως περίπου οι μισοί εγγεγραμμένοι είναι παιδιά που έχουν δεχτεί ή πρόκειται να δεχτούν τις υπηρεσίες του Παιδιάτρου που ήδη απασχολείται στην Ομάδα Υγείας, ενώ οι υπόλοιποι είναι εγγεγραμμένοι για τις υπηρεσίες του Γενικού Ιατρού. Το πρόβλημα που υπάρχει αυτό το πρώτο διάστημα λειτουργίας της Τοπικής Ομάδας Υγείας, είναι η έλλειψη διορισμένου Γενικού Γιατρού ή Παθολόγου και η διοίκηση αναζητεί τρόπους για να καλυφθεί το κενό αυτό από κάποιους από τους Γενικούς Γιατρούς που σήμερα υπηρετούν τα περιφερειακά ιατρεία του νησιού.

Θυμίζουμε πως σήμερα η υπηρεσία που στεγάζεται από την 1η Μάρτη στο ισόγειο του κτηρίου του ΙΚΑ είναι στελεχωμένη από Παιδίατρο, νοσηλεύτρια, κοινωνική λειτουργό, επισκέπτρια υγείας και διοικητική υπάλληλο.

«Το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που δεν αφορά μόνο την περίθαλψη αλλά και την πρόληψη, θα στηρίζεται στις Τοπικές Ομάδες Υγείας. Ήδη στη Ζάκυνθο προβλέπεται μια ομάδα που έχει εγκατασταθεί στο κτήριο του Κέντρου Υγείας στην Πόλη της Ζακύνθου που πρόσφατα ανακαινίστηκε για το σκοπό αυτό» σημείωσε μιλώντας πρόσφατα στο ραδιόφωνο του –Ε- ο Διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Νικολόπουλος, τονίζοντας πως ο πληθυσμός υποχρεωτικά πρέπει να είναι εγγεγραμμένος σε οικογενειακό γιατρό, που είναι οι παθολόγοι , οι γενικοί ιατροί και οι παιδίατροι της Ομάδας Υγείας.

«Σε περίπτωση που δεν καλύπτεται ο πληθυσμός, θα υπάρχουν συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με ιδιώτες. Τα παραπεμπτικά για ειδικές εξετάσεις, για εξετάσεις ή για νοσηλεία στο Νοσοκομείο, σε βάθος χρόνου θα δίνονται από τους οικογενειακούς γιατρούς. Στο έκτακτο περιστατικό υπάρχει πάντα το Τμήμα Επειγόντων του Νοσοκομείου. Σκοπός είναι ο ασθενής να μην παραδέρνει από γιατρό σε γιατρό και αυτό θα γίνει εφόσον ολοκληρωθεί η εγκατάσταση της εφαρμογής για την τήρηση του ηλεκτρονικού ατομικού φακέλου του ασθενή. Έτσι θα είναι δυνατή η παρακολούθηση της υγείας του πολίτη, τυχόν προβλήματα αλλά και ο έγκαιρος προγραμματισμός του ελέγχου από κάποιον άλλο γιατρό» σημείωσε.

Τέλος, επανέλαβε πως οι πολίτες πρέπει να απευθυνθούν στην Ομάδα Υγείας και να εγγράφονται στον οικογενειακό γιατρό. Αυτό γίνεται ανεξάρτητα από το αν ο πολίτης χρειάζεται κάποιο γιατρό. Σε άλλη περίπτωση παράλληλα με την αντιμετώπιση κάποιοι προβλήματος υγείας θα γίνεται υποχρεωτικά η εγγραφή.

«Υπάρχουν λειτουργικά προβλήματα μια που βρισκόμαστε στην αρχή του εγχειρήματος, αλλά το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και σαν ασθενείς αλλά και σαν λειτουργοί υγείας είναι αυτή της νοοτροπίας μας» σχολίασε.

Θυμίζουμε πως η ΤΟΜΥ είναι μία αποκεντρωμένη μονάδα υγείας που έχει ως στόχο να εξυπηρετεί περιστατικά που έχουν κοινά συμπτώματα και όχι τόσο επείγοντα, για παράδειγμα κρυολογήματα, πρώτες εκτιμήσεις από ιατρούς, συνταγογραφήσεις φαρμάκων, αλλά και κάποια περιστατικά που χρήζουν μίας πρώτης αντιμετώπισης αλλά δεν είναι επείγοντα ώστε να απευθυνθούν στο νοσοκομείο οι παροχές είναι δωρεάν, απευθύνονται σε ασφαλισμένους αλλά και ανασφάλιστους, ενώ η μονάδα διασυνδέεται και με τις υπόλοιπες δομές υγείας στη Ζάκυνθο.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας
Comment