ΑΚΟΥΣΤΗΚΑΝ ΛΟΓΙΑ ΑΛΛΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΡΓΑ
Η σύσκεψη του Επιμελητηρίου για απορρίμματα και αποχέτευση!
16-05-2018 12:07:00

Πολύωρη συζήτηση αλλά χωρίς να υπάρχει ορατό αποτέλεσμα για την επίλυση των καυτών προβλημάτων με τα σκουπίδια και τα λύματα του Πλάνου είχαμε χθες στη σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου. 

Οι αρχές  απάντησαν στα ζητήματα των υποδομών που έχουν θέσει σε κίνδυνο τη φετινή τουριστική χρονιά αλλά η αγωνία παραμένει μαζί με τα προβλήματα. 

Η πρωτοβουλία αναλήφθηκε από τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου αφού τα χιλιάδες μέλη του βλέπουν να διαμορφώνεται μία κατάσταση που οδηγεί σε αδιέξοδο και ο φορέας που τους εκπροσωπεί ζήτησε δημόσιο διάλογο με τους υπεύθυνους. Τα σκουπίδια στοιβάζονται στους δρόμους και το αποχετευτικό δίκτυο του Πλάνου δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες που δημιούργησαν οι εκατοντάδες νέες κλίνες που κατασκευάστηκαν. 

Στη σύσκεψη που έγινε στην αίθουσα του Διοικητηρίου παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος, ο Αντιπεριφερειάρχης, Δημοτικοί και Περιφερειακοί σύμβουλοι, πρόεδροι από τους Συλλόγους ξενοδόχων και από άλλους φορείς του τουρισμού. Από το Επιμελητήριο ήταν ο Πρόεδρος, η Γραμματέας και μέλη του ΔΣ.

Για πολλοστή φορά επαναλήφθησαν τα ίδια πράγματα και φάνηκε ότι την τελευταία στιγμή προσπαθούμε με μπαλώματα να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση που γνωρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια. 

Οι μηχανικοί που ήταν παρόντες έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου και είπαν με απόλυτη σαφήνεια ότι οι αποχετευτικοί αγωγοί δεν θα αντέξουν τα φορτία και τα λύματα θα βρεθούν στους δρόμους.

Οι απαντήσεις

Αρχικά ο Δήμαρχος κλήθηκε να απαντήσει  και είπε ότι το πρόβλημα με τα σκουπίδια προέκυψε στις 31 Μαρτίου που το Υπουργείο Εσωτερικών σταμάτησε τους συμβασιούχους, έκανε γνωστό ότι το ταμείο του Δήμου δεν έχει χρήματα για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και ότι οι επιχειρηματίες δεν έχουν πληρώσει τα τέλη που οφείλουν. Ανακοίνωσε ότι σήμερα θα στείλει έγγραφο στο Υπ. Εσωτερικών και θα ζητά 500 χιλιάδες ευρώ ως προκαταβολή από τους ΚΑΠ, ότι ενδιαφέρεται να μισθώσει δύο απορριμματοφόρα και ότι θα γίνει διαγωνισμός για την προμήθεια των κάδων.

Ο Πρόεδρος των ξενοδόχων του Πλάνου Θεόδωρος Κολπονδίνος είπε ότι εδώ και πολλά χρόνια οι αρχές δεν κατάφεραν να κάνουν τα έργα που έχουμε ανάγκη και υπενθύμισε ότι το νησί μας έχει ζήτηση στις ξένες τουριστικές αγορές. Για τον Πλάνο είπε ότι δεν μπορεί να απομονωθεί ολόκληρη περιοχή επειδή δεν υπάρχει δίκτυο αποχέτευσης και  υπεραμύνθηκε της κατασκευής που έκαναν οι επιχειρηματίες λέγοντες πως ο αγωγός δεν είναι παράνομος αλλά παράτυπος. 

Ο Αντιπεριφερειάρχης επεσήμανε πως ακόμα και το πιο ιδεατό σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει αν δεν υπάρχουν δομές διοίκησης, πόροι και ελεγκτικός μηχανισμός. Ανέφερε πως αυτά τα προβλήματα έπρεπε να τα συζητάμε τον Οκτώβριο μήνα και όχτο τόσο αργά γιατί γίνονται εμβαλωματικές κινήσεις. Ζήτησε να μην δαιμονοποιούμε την ανάπτυξη, να σκεφτόμαστε τους εργαζόμενους και να κάνουμε σωστή διανομή του παραγόμενου πλούτου. Για τα σκουπίδια είπε ότι κανένας Δήμος δεν έχει χρηματοδοτηθεί με τόσες πολλές πιστώσεις και για το νερό είπε ότι κυκλοφορούν 80 υδροφόρες στους δρόμους …

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιώργος Αρμένης είπε ότι ακούγοντας το Δήμαρχο νόμισε ότι όλα έχουν λυθεί και άρχισε να απαριθμεί τα προβλήματα ξεκινώντας από το Λίβα για να σημειώσει ότι η εταιρεία ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ που κάνει τη διαχείριση των απορριμμάτων δεν έχει πληρωθεί. Της οφείλονται 300 χιλ.  € και αν δεν πληρωθεί θα σταματήσει. 

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Αντώνης Κασσιμάτης είπε ότι η κατάσταση δεν είναι όπως την περιέγραψε ο Δήμαρχος και ότι η πλειοψηφία είναι σε κατάσταση παραλυσίας. Δεν θέλησε να μεταφέρει τα προβλήματα του Δήμου στη σύσκεψη και γι’ αυτό είπε ότι θα θέσει τα ζητήματα στο αποψινό Δημοτικό Συμβούλιο. 

Ακολούθησαν διαμαρτυρίες από τους επιχειρηματίες και ο Πρόεδρος του Συλλόγου στο Βασιλικό είπε ότι εδώ και 30 χρόνια  υποφέρει. Ζήτησε συνεργασία από τις αρχές και όχι αντιπαραθέσεις γιατί οι επαγγελματίες κοντεύουν να καταστραφούν. 

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Κ. Πλατυπόδης είπε ότι δεν πρέπει να διαχειρίζεται το αποχετευτικό μία ομάδα ξενοδόχων και πρέπει να δοθεί ολοκληρωμένη λύση από την πολιτεία.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Π. Λιβέρης είπε σε όλους ότι το δίκτυο του Πλάνου δεν αντέχει τόσα λύματα και θα γίνει το μεγάλο μπαμ. «Θα είμαστε σε επιφυλακή και θα μαζεύουμε τα λύματα από τους δρόμους. Το πρόβλημα θα λειτουργήσει αλυσιδωτά και θα μεταφερθεί στην πόλη κλπ. Δεν βλέπω να γίνεται το έργο του αγωγού στον Πλάνο» κατέληξε ο κ. Λιβέρης

ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΞΕΝΟΦΟΥ


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας
Comment