Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΤΟΝ -Ε- :
Γ. Μοθωναίος: “Παρεμβάσεις στην αποχέτευση του Πλάνου μόνο με εγκεκριμένες μελέτες και επιβλέπουσα αρχή!”
16-05-2018 08:45:13

Για τα ζητήματα της αποχέτευσης αλλά και της καθαριότητας παρεμβαίνει δημόσια μιλώντας στον -Ε- ο Πρόεδρος του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Ζακύνθου Γ. Μοθωναίος διατυπώνοντας τις απόψεις του ως εκπρόσωπος του τεχνικού κόσμου του νησιού.

Ο κ. Μοθωναίος σημειώνει πως το πρόβλημα της αποχέτευσης του Πλάνου, εφόσον προχωρήσει η πολυσυζητημένη παρέμβαση, μπορεί να λυθεί μόνο για το φετινό καλοκαίρι, ενώ τόνισε την ανάγκη το έργο που θα γίνει να στηρίζεται σε εγκεκριμένη μελέτη και να υπάρχει μια επιβλέπουσα δημόσια αρχή.

Σε σχέση με τα απορρίμματα, υπογράμμισε την ανάγκη ο Φορέας να προσφέρει αποτελεσματικές υπηρεσίες σε πολίτες και επιχειρηματίες, αλλά και να εφαρμόσει με προσοχή τις παρατηρήσεις του Κλιμακίου Ελέγχου Προστασίας του Περιβάλλοντος.

«Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα έστω και τώρα, όπου η τουριστική σεζόν έχει ξεκινήσει και η παρέμβαση θα πρέπει να γίνει στην «καρδιά» του Πλάνου, χρειάζεται να υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη και επιβλέπουσα αρχή από τη ΔΕΥΑΖ, ώστε οι παρεμβάσεις να είναι νόμιμες. Αν δεν μπορεί η ΔΕΥΑΖ να αναλάβει, θα πρέπει να ζητήσει βοήθεια από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου ή της Περιφέρειας. Το ΤΕΕ αλλά και ο Σύλλογος Μηχανικών μπορούν να συνδράμουν γνωμοδοτικά, ενώ μπορεί να ζητηθεί και η συνδρομή ιδιώτη μέσα όμως από διαδικασίες και έγγραφα» υπογράμμισε ο κ. Μοθωναίος, σημειώνοντας πως το πρόβλημα μπορεί να λυθεί για την φετινή σεζόν αλλά χρειάζεται μια χαρτογράφηση του δικτύου της περιοχής για το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα, μια αξιολόγηση και μια πρόβλεψη για τα επόμενα 10 χρόνια , οπότε και οι ανάγκες θα είναι πολλαπλάσιες.

«Τα πράγματα στην αποχέτευση του Πλάνου είναι δύσκολα. Λόγω της κατασκευής του δικτύου υπάρχουν προβλήματα που και εμείς τα έχουμε επισημάνει εδώ και πολύ καιρό, προτείνοντας λύσεις που δεν εισακούστηκαν. Το αποχετευτικό δίκτυο ξεκίνησε με λάθος σχεδιασμό, χωρίς επίβλεψη και χωρίς μελέτη, υπό την ανοχή του τότε Δήμου Αρκαδίων και με την ανοχή επιχειρηματιών της περιοχής. Αποτέλεσμα ήταν χρόνο με το χρόνο να δημιουργούνται προβλήματα σε συγκεκριμένο τμήμα του αγωγού όπου υπάρχει καθίζηση και τα λύματα δεν κατέληγαν με την σωστή ροή στο Βιολογικό. Ο Βιολογικός μάλιστα δεν αντέχει να δέχεται όλα αυτά τα λύματα και για αυτό εμείς θεωρούμε πως έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου για νέο Βιολογικό που θα καλύπτει τις περιοχής των τέως Δήμων Αρκαδίων και Αλυκών» τόνισε.

Σε ότι αφορά τα απορρίμματα και τη διαχείριση στο Λίβα, υπογράμμισε πως ο ΦοΔΣΑ πρέπει να εναρμονιστεί πλήρως στις παρατηρήσεις του ΚΕΠΠΕ που στην αυτοψία του κάνει συγκεκριμένες επισημάνσεις για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων.

«Δυστυχώς είμαστε πολύ πίσω στο να αλλάξουν οι υπηρεσίες που διαθέτει ο Φορέας στους πολίτες και επιχειρηματίες. Για παράδειγμα ακόμη και τώρα πρέπει να ακολουθήσουν κάποια βήματα με κάδους απορριμμάτων και ανακύκλωσης που λείπουν σε όλη τη Ζάκυνθο» σημείωσε, επισημαίνοντας το πρόβλημα των ανεξέλεγκτων χωματερών σε όλο το νησί.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας
Comment