ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ
Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ: “Να αναλάβουν τις ευθύνες τους κι αν δεν μπορούν να παραιτηθούν”
11-05-2018 09:02:38

Να αναλάβουν τις ευθύνες τους ή σε διαφορετική περίπτωση να παραιτηθούν, κάλεσε τα στελέχη της δημοτικής αρχής ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής του συνδυασμού Ζακυνθινή Αναγέννηση Αντώνης Κασσιμάτης, κατά της διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου που εκτάκτως συγκάλεσε η Νομαρχιακή Επιτροπή χθες το μεσημέρι στα γραφεία του κόμματος, μετά την τελευταία αποτυχημένη «απόπειρα» συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακυνθίων.

Η Συνέντευξη Τύπου στην οποία συμμετείχαν τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Αντώνης Κασσιμάτης, Χρήστος Καραπάνος, Άκης Ζήβας και Δημήτρης Κυριακόπουλος επικεντρώθηκε στα θέματα αιχμής, όπως είναι αυτά της αποκομιδής των απορριμμάτων, της αποχέτευσης και των Παιδικών Σταθμών, ενώ καταγγέλθηκε μια εικόνα διάλυσης στο Δήμο Ζακυνθίων που δημιουργεί έντονη αγωνία  στους πολίτες, την στιγμή που ήδη ξεκίνησε η τουριστική περίοδος.

Μεταξύ άλλων, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά και στην δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Δήμο, σε σχέση με τις διαταγές πληρωμής και πιο συγκεκριμένα της  διαταγής πληρωμής ύψους 50.000 Ευρώ, με αριθμό 89/2015 που εκδόθηκε το 2015 επί των ημερών της προηγούμενης δημοτικής αρχής, αλλά πληρώθηκε από την σημερινή. Η διαταγή πληρωμής που αφορά τον ίδιο εργολάβο, στο οποίο εκδόθηκαν και οι άλλες δύο που είναι ήδη ευρέως γνωστές, αφορά την κατασκευή γηπέδου σε περιοχή που δεν ανακοινώθηκε και αυτό που εξετάζει σήμερα η Δικαιοσύνη είναι το κατά πόσο ήταν νόμιμη η έκδοση και η πληρωμή της. Αυτό που ζητήθηκε στην χθεσινή Συνέντευξη, είναι να ζητηθεί η επιστροφή των χρημάτων και για τα συγκεκριμένα έργα, αλλά και η «λογιστική τακτοποίηση» του ποσού, το οποίο θα πρέπει να παρουσιαστεί στον προϋπολογισμό του Δήμου.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμαναν πως παράλληλα με την δικαστική έρευνα αλλά και τις γνωστές εκκρεμότητες που αφορούν τον ισολογισμό του 2013 (θυμίζουμε την προσφυγή της Ζακυνθινής Αναγέννησης στη Δικαιοσύνη αλλά και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση)  η δημοτική αρχή παρουσιάζει μια κατάσταση ακραίας κρίσης, με ομαδοποιήσεις, συγκρούσεις και διαφορετικά  «μετερίζια» που έχουν δημιουργηθεί ανάμεσα στα στελέχη της πλειοψηφίας και δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία του Δήμου και την παροχή αυτονόητων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Πρώτος πήρε το λόγο ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Αντώνης Κασσιμάτης που υπογράμμισε πως για το ΣΥΡΙΖΑ τα ζητήματα Τοπικής Ανάπτυξης έχουν ίδια ισχύ με τα εθνικά ζητήματα και αυτή η ιεράρχηση αποτυπώθηκε και από το πρόσφατο Αναπτυξιακό Συνέδριο στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, όπου τα ζητήματα των τοπικών κοινωνιών μπήκαν στο προσκήνιο. Μάλιστα, άδραξε την ευκαιρία για να σχολιάσει το αντίστοιχο εγχείρημα που οργάνωσε η Νέα Δημοκρατία, αλλά κατέληξε όπως είπε σε «φιάσκο».

Σε σχέση με το Δήμο, μίλησε για βαθιά κρίση της πλειοψηφίας και αδυναμία άσκησης διοίκησης ενώ σχολίασε πως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος κατάρρευσης που θα συμπαρασύρει όλο το νησί.

Αναρωτήθηκε αν υπό αυτές τις συνθήκες η δημοτική αρχή μπορεί να εργαστεί για να αξιοποιήσει τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως το πρόγραμμα Φιλόδημος ή χρήματα που δόθηκαν για οδικά έργα και παράλληλα αν οι υπηρεσιακοί παράγοντες και οι δημοτικοί υπάλληλοι μπορούν να κάνουν απρόσκοπτα τη δουλειά τους ή αντίθετα δέχονται παρεμβάσεις.

«Τους καλούμε να αναλάβουν τις ευθύνες τους και αν δεν μπορούν να παραιτηθούν» σημείωσε.

«Πρωτοφανές να υπάρχει μονάδα διαχείρισης και τα σκουπίδια να είναι στους δρόμους»

Το μέλος της Ν.Ε. Χρ. Καραπάνος στην συνέχεια στάθηκε ιδιαίτερα στα θέματα της αποχέτευσης αλλά και των απορριμμάτων, χαρακτηρίζοντας ως «πρωτοφανές» το φαινόμενο η μονάδα να βρίσκεται σε λειτουργία, αλλά τα σκουπίδια να βρίσκονται στους δρόμους.

Ο ίδιος μίλησε για παλινωδία, σχολιάζοντας τις αντιπαραθέσεις Δήμου – ΦοΔΣΑ και αναρωτήθηκε για ποιο λόγο πρέπει να υπάρχει ένας φορέας με βεβαρημένο παρελθόν, που η λειτουργία του έχει ακυρωθεί στην πράξη και που το έργο του θα μπορούσε να υλοποιείται από το Δήμο μέσα από μια Διεύθυνση Καθαριότητας. Υποστήριξε πως ο «καυγάς» ανάμεσα σε Δήμο και ΦοΔΣΑ γίνεται για το…πάπλωμα που εν προκειμένω είναι το τεράστιο κόστος επεξεργασίας των απορριμμάτων, που ανέρχεται στα 49ευρώ τον τόνο, χωρίς όμως κανείς να γνωρίζει ποια είναι η ποσότητα που φτάνει στο Λίβα.

«Δεν υπάρχει πλάστιγγα στην μονάδα του Λίβα όπως αποτυπώθηκε και από το πόρισμα του ΚΕΠΠΕ. Είναι αστείο να λέμε πως δεν μειοδότησε κανείς για την προμήθεια του» σημείωσε, υποστηρίζοντας πως φαίνεται να υπάρχει σκοπιμότητα.

Ο κ. Καραπάνος σχολίασε ακόμη πως ο Φορέας θα πρέπει να δώσει στοιχεία για το κόστος της αποκομιδής και διαχείρισης απορριμμάτων, σημειώνοντας πως δεν είναι δυνατόν η δαπάνη για καύσιμα και συντήρηση απορριμμάτων να είναι αυξημένη και την περίοδο που τα σκουπίδια έμενα στο δρόμο για διάστημα 6 μηνών.

Αναλυτικότερη αναφορά έγινε  στα υπόλοιπα συμπεράσματα από  πόρισμα του ΚΕΠΠΕ, με τον κ. Κασσιμάτη να επικροτεί την αυστηρή επιτήρηση του χώρου από τους πολίτες αλλά και από τις επιχειρήσεις υπογραμμίζοντας πως οι παρατηρήσεις που έγιναν πρέπει άμεσα να διορθωθούν.

«Η διαδικασία ελέγχου θα πρέπει να είναι συνεχής και χωρίς καμία απόκλιση. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να μην φτάσουμε στην περιβαλλοντική καταστροφή που έχουμε στο ΧΥΤΑ» δήλωσε.

Τέλος, ο κ. Κυριακόπουλος έθεσε το θέμα των Παιδικών Σταθμών, υπογραμμίζοντας πως δεν είναι δυνατόν να ξύπνησαν ένα πρωί οι εργαζόμενοι και να έθεσαν θέμα διοίκησης, αλλά προφανώς υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

Τόνισε πως οι δημόσιες αντιπαραθέσεις έχουν γίνει θέαμα και πως επιβάλλεται να βρεθούν λύσεις μετά από διάλογο, διαβούλευση αλλά και από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Το μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής έκανε λόγο για ακυβερνησία στη Ζάκυνθο, στρέφοντας τα βέλη της κριτικής του στο Δήμο, αφού όπως είπε τα γραφεία του Βουλευτή και Υπουργού Δικαιοσύνης αλλά και του Αντιπεριφερειάρχη είναι γεμάτα από πολίτες που ζητούν λύσεις σε προβλήματα που αποτελούν αρμοδιότητα του Δήμου.

«Ο Βουλευτής και Υπουργός Δικαιοσύνης, ότι του ζητήθηκε για το γήπεδο, το κλειστό, τα απορρίμματα, τα οδικά έργα, το έκανε. Δεν μπορεί να κάνει και το Δήμαρχο» σχολίασε.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας
Comment