ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ''ΕΞΥΠΝΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ'' (OPEN MALL) ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΕΤΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ
Έργα κοινής ωφέλειας αλλά και επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις προβλέπει το πρόγραμμα!
14-04-2018 12:20:28

Την προοπτική να αξιοποιήσει το πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης με τίτλο "Έξυπνο Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου" (Open Mall), εξετάζει ο Δήμος Ζακυνθίων και μια πρώτη αναφορά στο συγκεκριμένο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2020 έγινε στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκο Τσίπηρα.

Το πρόγραμμα, λεπτομέρειες για το οποίο ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστές, προβλέπει την ενίσχυση εμπορικών περιοχών μικρών και μεσαίων πόλεων με την Δράση ενίσχυσης της δημιουργίας open malls: Σκοπός του προγράμματος, ύψους 25 εκατ. Ευρώ για όλη την Ελλάδα , είναι η συνεργασία εμπορικών συλλόγων με Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ Α’ βαθμού) για την αναβάθμιση δημόσιων χώρων, προμήθεια εφαρμογών έξυπνης πόλης, εγκαταστάσεων σημείων προώθησης, πληροφόρησης και προβολής προϊόντων και επιχειρήσεων με σκοπό την αύξηση της εμπορικής κίνησης και τη βελτίωση της προσβασιμότητας στις εμπορικές τους περιοχές.

Σε ότι αφορά τη  Ζάκυνθο  ο προϋπολογισμός ανέρχεται στο 1,5 εκατομμύρια ευρώ και εκτός από επενδύσεις σε δημόσιες υποδομές προβλέπονται και οι χρηματοδοτήσεις για την επισκευή και βελτίωση των προσόψεων επιχειρήσεων. Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε από τον κ. Τσίπηρα προβλέπονται επιδοτήσεις της τάξης των 1.500 με 2.000 ευρώ σε επιχειρήσεις για να βελτιώσουν τις προσόψεις τους. 

Ένα ακόμη ζήτημα που αξίζει να επισημανθεί είναι πως πολλές από τις δράσεις του προγράμματος φαίνεται να αφορούν έργα και παρεμβάσεις που σχεδιάζονται εδώ και καιρό στο Δήμο, αλλά παραμένουν επί μακρόν «στον πάγο» όπως είναι η υπογειοποίηση των κάδων απορριμμάτων αλλά και η δημιουργία πεζοδρόμων. Επίκεντρο της εφαρμογής του προγράμματος θα είναι οι εμπορικοί οδοί Αλ. Ρώμα,Τετσέτη, κ.α. ωστόσο θα ληφθεί υπόψη το αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου ώστε να μπουν στο πρόγραμμα και άλλες περιοχές στις παρυφές της Π’’ολης που χρειάζονται στήριξη.

«Επίκειται πρόσκληση  για πρόγραμμα από το Υπουργείο Ανάπτυξης για το Οpen Μall, με προϋπολογισμό που μπορεί  να φτάσει το 1, 5 εκατομμύριο ευρώ. Θα τεθεί σε διαβούλευση με Επιμελητήριο και Εμπορικό Σύλλογο. Περιλαμβάνει  ουσιαστικά και  τα όσα προβλέπει και η κυκλοφοριακή μελέτη  ενώ προβλέπει λύση των προβλημάτων που θα προκύψουν με κατασκευή πεζόδρομων, ποδηλατόδρομων , ανακατασκευή μνημείων , δεντροφυτεύεις, αναβάθμιση ηλεκτροφωτισμού, υπογειοποίηση κάδων, πρόσβαση ΑμεΑ, Παιδικές Χαρές, ακόμη και βελτίωση προσόψεων επιχειρήσεων με βιτρίνες κτλ» είχε τονίζει ο κ. Τσίπηρας μιλώντας στους φορείς κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της Επιτροπής Διαβούλευσης.

Το πρόγραμμα που  αφορά στη δημιουργία έξυπνων ανοικτών κέντρων εμπορίου (open malls) και αναμένεται να προκηρυχθεί το επόμενο διάστημα  από την Ειδική Γραμματεία ΕΤΠΑ & ΤΑ του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

 


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας
Comment