ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στον -Ε-:
11-04-2018 11:39:17

Στο νέο Νομοσχέδιο που προανήγγειλε η Υφ. Οικονομικών για τις παραλίες και τους αιγιαλούς, στο οξύ πρόβλημα των συμβασιούχων των Δήμων αλλά και στο νέο νόμο Καλλικράτη, που αν και προαναγγέλλεται  ακόμη δεν έχει παρουσιαστεί, αναφέρθηκε μιλώντας στον –Ε- ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης.

Ο κ. Πατούλης άσκησε έντονη κριτική στο Υπουργείο Εσωτερικών για τους χειρισμούς του στο θέμα των συμβασιούχων, που είχε σαν αποτέλεσμα οι Δήμοι να μείνουν χωρίς προσωπικό και οι δημότες χωρίς υπηρεσίες, ενώ  έκανε γνωστό πως η διοικητική μεταρρύθμιση θα είναι αντικείμενο των συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν ανάμεσα στους Δημάρχους αλλά και την Ένωση Περιφερειών τις επόμενες ημέρες.

Σε  σχέση δε με τους αιγιαλούς και τις εξαγγελίες της κ. Παπανάτσιου για νέο θεσμικό πλαίσιο, ο κ. Πατούλης προειδοποίησε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα βρεθεί σε θέση μάχης!

Σε σχέση με τους συμβασιούχους, ο κ. Πατούλης έκανε λόγο για κακούς χειρισμούς του Υπουργείου που άφησαν πολλούς συμβασιούχους εκτός της διαδικασίας μονιμοποίησης.

«Υπήρξε ένας κακός χειρισμός και μια σπουδή των διαδικασιών με αποτέλεσμα να λήξουν οι συμβάσεις, χωρίς το Υπουργείο Εσωτερικών να δώσει παράταση. Τελικά  οι μόνιμοι υπάλληλοι που αναλαμβάνουν καθήκοντα  το επόμενο διάστημα  δεν είναι ο μεγαλύτερος αριθμός των συμβασιούχων. Αυτό που είχαμε ζητήσει ήταν οι συμβασιούχοι να μονιμοποιηθούν. Οι συμβάσεις έληξαν, οι μόνιμοι ακόμη δεν έχουν αναλάβει καθήκοντα και υπάρχει μεγάλο κενό στις υπηρεσίες καθαριότητας και καθημερινότητας που δεν διεκπεραιώνονται λόγω έλλειψης προσωπικού» σημείωσε και συμπλήρωσε πως υπήρξαν περιπτώσεις συμβασιούχων που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και δικαιώθηκαν με ασφαλιστικά μέτρα, αλλά και περιπτώσεις δικαιούχων που δε δικαιώθηκαν. 

«Υπάρχει λοιπόν μια ανισομέρεια που την βιώνουν οι Δήμοι και ακόμη περισσότερο οι δημότες στην καθημερινότητα τους. Εμείς εντοπίσαμε τους άστοχους τρόπους διαχείρισης του προβλήματος από το Υπουργείο Εσωτερικών από την πρώτη στιγμή. Οι υποσχέσεις του Υπουργείου για μονιμοποίηση των συμβασιούχων δεν τηρήθηκαν, αφού μόνο ένα ποσοστό της τάξης του 10% των συμβασιούχων μονιμοποιήθηκε μέσα από αυτή τη διαδικασία» τόνισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Αιγιαλοί και παραλίες

Για διαβουλεύσεις που έγιναν ερήμην της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με στόχο να στερηθούν οι Δήμοι πολύτιμα έσοδα, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφερόμενος στο νέο Νομοσχέδιο που προανήγγειλε η Υφυπουργός Οικονομικών για τους αιγιαλούς. Προειδοποίησε δε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση δε θα μείνει άπραγη. 

«Η Υφυπουργός κ. Παπανάτσιου έκανε διαβουλεύσεις για το νέο Νομοσχέδιο αλλά μόνο με τα Υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομικών και Εμπορικής Ναυτιλίας. Για ένα θέμα που αφορά την αυτοδιοίκηση, δεν έκανε διαβούλευση με την Αυτοδιοίκηση και πλέον τίθεται ένα θέμα συνταγματικότητας. Μαθαίνουμε πως προωθείται η ηλεκτρονική δημοπρασία των παραλιών από το ίδιο το Υπουργείο ώστε οι Δήμοι να μην έχουν καμία σχέση, ακόμη και με τα έσοδα. Ένας τέτοιος Νόμος θα είναι καταστροφικός και σημαίνει απώλεια σημαντικών πόρων από την αυτοδιοίκηση!

Αυτός ο συγκεντρωτισμός από την Πολιτεία μας προβλημάτισε και συνεχίζει να μας προβληματίζει .Αφού εκφράσαμε τον προβληματισμό μας, η κ. Παπανάτσιου μας είπε πως όταν ολοκληρωθεί το Νομοσχέδιο θα μας το παρουσιάσει για να διαβουλευτούμε. Αντιλαμβάνεστε όμως ότι το διάστημα της διαβούλευσης θα είναι ελάχιστο και πως οι αποφάσεις είναι ειλημμένες» τόνισε και υπογράμμισε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι έτοιμη να αγωνιστεί και πάλι σε αυτή την κακοδαιμονία του συγκεντρωτισμού από τις Κυβερνήσεις. 

«Όλοι μιλούν για Αποκέντρωση αλλά οι νόμοι κάνουν τελικά το αντίθετο» σχολίασε.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε πως δυστυχώς στόχος της κ. Παπανάτσιου είναι η αύξηση των κρατικών εσόδων, εις βάρος όμως των τοπικών κοινωνιών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αποδεδειγμένα διαπιστώθηκε ότι ήταν μοχλός ανάπτυξης την περίοδο της κρίσης.

«Μπορούν να προστατεύουν τις παραλίες της Ζακύνθου από την Αθήνα; Στόχος είναι μόνο τα έσοδα!» σημείωσε και υπογράμμισε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα είναι αντίθετη σε αυτό το σχεδιασμό που ξεκίνησε «εν κρυπτώ».

«Αντί να μας δίνουν τα χρήματα που μας οφείλουν, κοιτούν πώς θα εισπράξουν!» κατέληξε.

Ο νέος Καλλικράτης 

Σε σχέση τέλος, με τον νέο Νόμο για την αυτοδιοίκηση επεσήμανε πως το  μόνο που έχουμε ακούσει μέχρι στιγμής από τον αρμόδιο Υπουργό είναι η εξαγγελία για την απλή αναλογική ως νέο εκλογικό σύστημα. 

«Δεν έχουμε άλλα στοιχεία να αξιολογήσουμε. Εμείς ζητάμε αποκέντρωση των υπηρεσιών μέσα από την Αυτοδιοίκηση. Επιτέλους ας ανοίξουν τα χαρτιά τους γιατί το μόνο που γνωρίζουμε είναι για την απλή αναλογική» σημείωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κάνοντας γνωστό πως στις  17 Απριλίου πραγματοποιείται η  Γενική Συνέλευση Δημάρχων και ακολούθως στις 18 και 19 συνέδριο αυτοδιοίκησης 1ου  και 2ου Βαθμού με την συμμετοχή της ένωσης περιφερειών.

Σημείωσε δε πως η απλή αναλογική θα είναι οπισθοδρόμηση αφού θα οδηγήσει σε αδυναμία λήψης αποφάσεων από τους Δήμους που θα μετατραπούν σε ακαδημαϊκά όργανα!

«Για παράδειγμα στο Δήμο Αθηναίων με 49 δημοτικούς συμβούλους, αν ίσχυε η απλή αναλογική ο Δήμαρχος θα είχε 11 συμβούλους. Θα μπορούσε να πάρει αποφάσεις; Δεν έχουν στόχο την ενίσχυση της Δημοκρατίας αλλά την ..μπαχαλοποίηση των τοπικών κοινωνιών» κατήγγειλε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ συμπληρώνοντας πως στόχος κατά τη γνώμη του είναι ένας νέος συγκεντρωτισμός με την θεσμοθέτηση του εκτελεστικού γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών που θα αποφασίζει για τα πάντα, ως μακρύ χέρι της Κυβέρνησης.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας
Comment