ΕΥΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΧΙΟΥΜΟΡ ΚΑΙ ΠΙΚΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΣΤΟ ΚΛΑΣΙΚΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΕ Η ΜΑΡΙΑ - ΛΟΥΙΖΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Μέχρι την Κυριακή ο “Εχθρός του Λαού” του Ίψεν στο Θέατρο του Σαρακινάδου
31-03-2018 08:30:00

Όποιος δεν αναγνωρίσει τη Ζάκυνθο του σήμερα και την τοπική μας κοινωνία στο θεατρικό έργο «Ο Εχθρός του Λαού» του Ερρίκου Ίψεν που παρουσιάζεται από τη Θεατρική Σκηνή Ζακύνθου στο Θέατρο του Σαρακινάδου μέχρι και την Κυριακή 1 Απριλίου, μάλλον ξεγελά τον εαυτό του και αυτή είναι η πρώτη και κυρίαρχη σκέψη που γεννήθηκε στο μυαλό μας  μετά την παρακολούθηση της παράστασης το βράδυ της περασμένης Τετάρτης.

Το θεατρικό έργο που έχει διασκευάσει και σκηνοθετήσει η γνωστή στη Ζάκυνθο από προηγούμενες δουλειές και εξαιρετικά ταλαντούχα Μαρία Λουίζα Παπαδοπούλου, χαρακτηρίζεται όχι μόνο από ζωντάνια, χιούμορ, ευρηματικότητα και φαντασία αλλά και από πικρές αλήθειες και ουσιώδη μηνύματα για τον υπαρκτό κίνδυνο να δούμε να θυσιάζονται τα πάντα στο βωμό του κέρδους, της πρόσκαιρης ευημερίας και του προσωπικού οφέλους. 

«Ο εχθρός του Λαού» έργο γραμμένο το 1882 διατηρεί σήμερα στο ακέραιο την επικαιρότητα των ερωτημάτων του» όπως αναφέρει πολύ χαρακτηριστικά η ίδια η σκηνοθέτης στο σημείωμά της για την παράσταση, που παρουσιάζεται σε μια νέα και πρωτοποριακή φόρμα  που κάνει το έργο λιγότερο «βαρύ» αλλά χωρίς να στερείται από την ουσία και τα επίκαιρα νοήματα που θα αγγίξουν ευαίσθητες χορδές του θεατή και θα τον «αναγκάσουν» να κάνει τον απολογισμό του για το πώς αντιμετωπίζει και «αντιδρά» στα κακώς κείμενα.

Χωρίς να θέλουμε να αποκαλύψουμε ενδιαφέροντα ευρήματα της παράστασης, στεκόμαστε μόνο στο στοιχείο της μεταμφίεσης  όπως αυτό παρουσιάζεται σε ένα νησί που αγαπά τα ..Καρναβάλια αλλά και στο πολύ ενδιαφέρον εύρημα της συμμετοχής του κοινού σε μια Συνέλευση που πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της παράστασης, ανεβαίνοντας ακόμη και στη Σκηνή.

Πολλά συγχαρητήρια στη σκηνοθέτη, τους ηθοποιούς και όλους τους συντελεστές για την απόδοση του έργου που (μεταφέροντας μια προσωπική εκτίμηση)  διαπιστώσαμε ότι μας το παρουσίασαν με μεγάλη περηφάνια και προτρέπουμε σε κάθε κάτοικο αυτό του 

Η παράσταση θα παίζεται ως και την Κυριακή 1η Απριλίου 2018, στις 21:15.

Υπόθεση: Ένας έντιμος άνθρωπος αποφασίζει να αποκαλύψει την απάτη που τροφοδοτεί μια πόλη. Έρχεται αντιμέτωπος με την πολιτική ηγεσία και τη διαφθορά. Υπερασπίζεται την αλήθεια και μάχεται τα οικονομικά συμφέροντα. Το θεατρικό αριστούργημα του Ερρίκου Ίψεν ξετυλίγει την ιστορία μιας αποκάλυψης για την οικολογία, την πολιτική και την κοινωνία.

Παίζουν: ΘΩΜΑΣ ΣΤΟΚΜΑΝ, γιατρός: Νίκος Σκουλάς ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΟΚΜΑΝ: Όλγα Παρασκευοπούλου ΠΕΤΡΑ ΣΤΟΚΜΑΝ: Ντενίζ Κούτση ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΟKΜΑΝ, Δήμαρχος: Γιώργος Γκίκας ΜΟΡΤΕΝ ΚΙΛΛ, πεθερός γιατρού: Λουκάς Ιωσηφίδης ΧΟΡΣΤΕΡ, πλοίαρχος: Λουκάς Ιωσηφίδης ΧΟΒΣΤΑΝΤ, εκδότης του Λαϊκού ταχυδρόμου: Στέλιος Χαραλαμπίδης ΑΣΛΑΚΣΕΝ, τυπογράφος: Νίκος Μίχος ΜΠΙΛΛΙΓΚ, συντάκτης: Γιώργος Μυλωνάς.

Συμμετέχουν επίσης: Λελούδα Κυριαζή, Μαρία Σαμαρά, Μάριος Αρβανιτάκης,

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές

Σκηνοθεσία -Διασκευή: Μαρία- Λουίζα Παπαδοπούλου,

Σκηνικά: Θάλεια Ξενάκη,

Κοστούμια: Ελένη Γούναρη,

Video: Νίκος Κοντοσταυλάκης, Κιτσίκης Αντώνης,

Μουσική επιμέλεια: Μιχάλης Τσαούσης, Στέλιος Χαραλαμπίδης,

Επιμέλεια κινησιολογικών στοιχείων: Ανδριανή Μαρούλη,

Φωτισμός – ‘Ηχος: Σπύρος Μαλαπέτσας, Αποστόλης Ζώντος,

Κατασκευή σκηνικού: Μπάμπης Καρυδάκης,

Υλη προγράμματος: Νίκος Παπαδάτος, Μαρία -Λουίζα Παπαδοπούλου,

Σχεδιασμός προγράμματος – Αφίσας: Νίκος Παπαδάτος,

Εικαστικό Αφίσας: Ελένη Γούναρη

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας
Comment