Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΟΝ -Ε- ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Ο Λ. Αυγενάκης στην Εφημερίδα Ερμής!
30-03-2018 12:56:30

Στα ζητήματα της επικαιρότητας αναφέρεται στην Συνέντευξή του στην εφημερίδα μας ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Λ. Αυγενάκης.

Επιστρέφοντας από το πρόσφατο ταξίδι στην Ορεστιάδα μαζί με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας σχολιάζει τα ελληνοτουρκικά, τονίζοντας πως αν είχαμε σοβαρή Κυβέρνηση οι Έλληνες στρατιώτες δε θα έμεναν επί μακρόν κρατούμενοι, ενώ με αφορμή την επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στο Κατάρ αναφέρεται στο ζήτημα των επενδύσεων, κάνοντας κριτική στην πολιτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Ακόμη προαναγγέλλει τις εσωκομματικές εκλογές στις 13 Μαΐου και σημειώνει πως η ΝΔ προετοιμάζεται για τις εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές και στη Ζάκυνθο, αξιοποιώντας το ¨δυναμικό της» αλλά χωρίς να μοιράζει χρίσματα.

1. Επιστρέψατε πρόσφατα από ένα ταξίδι στην ακριτική Ορεστιάδα, συνοδεύοντας τον Πρόεδρο του κόμματος Κ. Μητσοτάκη σε μια περιοχή που βιώνει από κοντά την τουρκική απειλή και  σε μια περίοδο που δυστυχώς οι γείτονες μας ξεπερνούν κάθε όριο προκλητικότητας. Πόσο πιθανό θεωρείται το ενδεχόμενο ενός νέου πιο σοβαρού επεισοδίου από την πλευρά των Τούρκων και τι πιστεύετε ότι θα έπρεπε να γίνει για να επιστρέψουν άμεσα οι Έλληνες Στρατιώτες;

Οι προσπάθειες αναθέρμανσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είχαν ως αποτέλεσμα η τουρκική προκλητικότητα να μετατραπεί σε επιθετικότητα. Αυτό είναι κάτι που σαφώς μας ανησυχεί. Αντιμετωπίζουμε, άλλωστε, αλλεπάλληλες προκλήσεις στο Αιγαίο, «πειρατικές» ενέργειες στην κυπριακή Α.Ο.Ζ., αλλά και τη συνεχιζόμενη αναίτια κράτηση των δύο στρατιωτικών μας σε φυλακή υψίστης ασφαλείας. 

Γι’ αυτό ακριβώς, ο κ. Μητσοτάκης έχει θέσει τα ζητήματα αυτά τόσο στις συναντήσεις του στις Η.Π.Α. και το Κατάρ, όσο και στη σύνοδο κορυφής του Ε.Λ.Κ., αλλά και σε όλες τις συνεντεύξεις του σε Μ.Μ.Ε. του εξωτερικού. Η Ελλάδα επιδιώκει μια παραγωγική σχέση με την Τουρκία. Οφείλει, λοιπόν, η γειτονική χώρα να αποδείξει εμπράκτως ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και τις αρχές που διέπουν τις σχέσεις καλής γειτονίας. Ως Ν.Δ. καλούμε την Άγκυρα να απελευθερώσει άμεσα τους δύο Έλληνες αξιωματικούς. Είναι απαραίτητο να υπάρξουν, εκ μέρους της, απτά θετικά δείγματα γραφής.

2. Σε ότι αφορά στην Τουρκία, κατά πόσο σας ανησυχεί η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης;

Πρώτα απ’ όλα, με μια σοβαρή και υπεύθυνη Κυβέρνηση δεν θα είχε συμβεί κάτι τέτοιο. Η Κυβέρνηση, αντί να προνοήσει για να μην δοθεί καμία αφορμή στην Τουρκία, βρέθηκε με ευθύνη της μπροστά σε τετελεσμένα. Επιπλέον, για αρκετές μέρες υποβάθμισε τις ενέργειες της Τουρκίας και δεν αντιμετώπισε το περιστατικό άμεσα, αποφασιστικά και κυρίως συντονισμένα. Θυμίζουμε ότι την ώρα που οι δύο στρατιωτικοί μας –σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν – βρίσκονταν ήδη από τις πρώτες μέρες σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, ο κ. Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, μιλούσε για «σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο». Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας μιλούσε για «ομήρους», ενώ ο αναπληρωτής του τον άδειαζε καταλογίζοντάς του «υπερτροφικό λόγο». Η αλλοπρόσαλλη αυτή στάση επιβεβαιώθηκε και από το γεγονός ότι μέχρι πρότινος η μισή Κυβέρνηση χαρακτήριζε το θέμα «διμερές», ενώ η άλλη μισή «διεθνές». Έπρεπε να περάσουν 25 μέρες για να συνειδητοποιήσει η κυβέρνηση  ότι το θέμα δεν είναι σύνηθες και ότι χρειάζεται απαραιτήτως να διεθνοποιηθεί. Κάτι που έλεγε ήδη από την πρώτη στιγμή η Νέα Δημοκρατία που αντιμετώπισε το θέμα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Υπενθυμίζουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ήδη από την επίσκεψή του στις Η.Π.Α. προ δεκαημέρου, όπως και στο Κατάρ, τη Σύνοδο Κορυφής του Ε.Λ.Κ., αλλά και σε όλες τις συνεντεύξεις του σε ξένα Μ.Μ.Ε. απαρίθμησε μια προς μια όλες τις ενέργειες της τουρκικής προκλητικότητας και έθεσε μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της παράνομης κράτησης των δύο αξιωματικών μας ως την κορύφωση της τουρκικής προκλητικότητας τονίζοντας την ανάγκη να γυρίσουν άμεσα στην Πατρίδα μας.

3. Ο λόγος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κ. Μητσοτάκη στην έναρξη του Συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής ερμηνεύτηκε από πολλούς ως ένα μήνυμα μετεκλογικής συνεργασίας από ορισμένους δε ως μήνυμα συγκυβέρνησης. Υπάρχει τέτοια προοπτική για τη Νέα Δημοκρατία;

Δουλεύουμε και στοχεύουμε στην κοινοβουλευτική αυτοδυναμία της Παράταξής μας. Όμως, η Νέα Δημοκρατία αμέσως μετά τις επόμενες εκλογές θα επιδιώξει ευρείες συνεργασίες για  πολιτική συναίνεση για όλα τα μεγάλα προβλήματα του τόπου. Τέτοια σημεία είναι η προστασία των θεσμών, η εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος και η ανάπτυξη ενός νέου πατριωτισμού με συγκλίσεις στα μεγάλα εθνικά θέματα. Όμως, πολλά θα είναι και τα σημεία συνάντησης και μετά τις εκλογές. Το νέο Σύνταγμα, ο θεσμικός θεματοφύλακας της Ελλάδας που μας αξίζει.  Ένας νέος εκλογικός νόμος που να τον συμφωνήσουμε και να τον ψηφίσουμε μαζί στην αρχή της επόμενης κυβερνητικής θητείας, ώστε να βρούμε την αναγκαία ισορροπία ανάμεσα στην αναλογικότητα και την κυβερνησιμότητα. Και βέβαια οι μεταρρυθμίσεις στην Οικονομία, ο εκσυγχρονισμός της Διοίκησης, η Υγεία, η Ασφάλεια και, επιτέλους, ένα Εθνικό Πρόγραμμα για την Παιδεία βασισμένο σε συναινέσεις, όπως αυτές που πετύχαμε στο παρελθόν. Γιατί η νέα Ελλάδα μας χρειάζεται όλους και γιατί πρέπει να θεμελιώσουμε μια νέα πολιτική κουλτούρα σεβασμού και συνεργασιών. 
Η τριετής λαίλαπα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πέραν των άλλων, πλήγωσε βαθιά τη Δημοκρατία και την ποιότητα του Πολιτεύματός μας. Γιατί όταν υπονομεύονται ανοιχτά η Δικαιοσύνη, οι ανεξάρτητες Αρχές, η κοινοβουλευτική λειτουργία, η ανεξαρτησία του Τύπου, οι παραταξιακές αποχρώσεις θαμπώνουν ενώπιον του γκρίζου που τις απειλούν από κοινού! Όταν συμβαίνουν όλα αυτά πρωτεύει το κοινό αίτημα να μην περάσει ο καθεστωτικός αυταρχισμός την τάφρο της Δημοκρατίας. Κάτι που προϋποθέτει μια συστράτευση όλων μας για την περιφρούρηση του Κράτους Δικαίου και των δημοκρατικών θεσμών μας.

4. Μέσα στο Μάη θα πραγματοποιηθούν οι εσωκομματικές αλλαγές στη Νέα Δημοκρατία. Τι σηματοδοτούν οι αλλαγές που θα υπάρξουν στις διαδικασίες, με κυριότερη αυτή της εκλογής Προέδρου ΝΟΔΕ από τη βάση;

Πριν λίγο καιρό ψηφίσαμε τον νέο Κανονισμό Πανελλαδικής Οργάνωσης του Κόμματος μας και στο πλαίσιο του νέου μας κανονισμού στις 13 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν οι εσωκομματικές εκλογές. Με τον τρόπο αυτό ενισχύουμε την εσωκομματική δημοκρατία, στηρίζουμε την αρτιότερη αξιοποίηση των στελεχών μας, ενδυναμώνουμε τη συμμετοχή των μελών μας, διεξάγουμε εκλογές από τη βάση, κάνουμε ανοικτή πρόσκληση σε ολόκληρη την κοινωνία, δίνουμε έμφαση στην ενεργό συμμετοχή όλων και κυρίως των νέων. Προχωράμε στην πολιτική και ποιοτική ανανέωση της ΝΔ, εκσυγχρονίζοντας τη λειτουργία της Παράταξής μας, η οποία ανοίγεται εκτός των στενών κομματικών τειχών και απευθύνεται με αυτοπεποίθηση σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Η Ν.Δ. ενισχυμένη και ενωμένη οδεύει μπροστά στη μεγάλη επικείμενη πολιτική και εκλογική μάχη. 

5. Στον απόηχο της επίσκεψης του Κ. Μητσοτάκη στο Κατάρ πώς θα προετοιμάσει η Νέα Δημοκρατία, σε περίπτωση που είναι η αυριανή Κυβέρνηση, το έδαφος για επενδύσεις στη Χώρα μας; Τι γνώμη έχετε για τις ενέργειες που ορισμένοι χαρακτηρίζουν ακόμη και ως αναχώματα για τις επενδύσεις, όπως ήταν η προσφυγή της Εκκλησίας της Ζακύνθου κατά του συμβολαίου αγοραπωλησίας 15.000 στρεμμάτων από το Κατάρ στο νησί μας;

Στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Κατάρ ο Πρόεδρός μας Κ. Μητσοτάκης παρουσίασε στον Εμίρη το σχέδιο της Ν.Δ. για το πως η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας ελκυστικός, διεθνής, επενδυτικός προορισμός.
 
Σε πλήρη αντίθεση με την κυβέρνηση της «Αριστεράς» η οποία τη μια μέρα μιλά για επενδύσεις και την επομένη τις στέλνει στα «τσακίδια». Δεν είναι τυχαίο ότι επί των ημερών των κ.κ. Τσίρπα-Καμμένου η χώρα γνωρίζει πρωτοφανείς ρυθμούς αποεπένδυσης. 

Η Ελλάδα, όμως μπορεί, έστω και σήμερα, να προσφέρει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες σε διεθνή κεφάλαια σε μία σειρά από κλάδους. Υπό την προϋπόθεση βέβαια, ότι έχει ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον, ένα σταθερό φορολογικό σύστημα και κυρίως ένα ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο διευκολύνει και δεν δυσχεραίνει τις ξένες επενδύσεις.

Για να αλλάξει το κλίμα στην οικονομία δεν αρκεί µόνο η πολιτική αλλαγή. Χρειάζεται μια αφοσιωμένη και απόλυτα συντονισμένη Κυβέρνηση που θα υλοποιήσει ένα τολμηρό σχέδιο αλλαγών. Αλλαγών που θα πηγαίνουν πέρα και πάνω από τα όποια προγράμματα προσαρμογής. Μια Κυβέρνηση που θα εγγυάται συντονισμό, διαφάνεια, αποτελεσματικότητα, λογοδοσία.

6. Σε τι επίπεδο προεκλογικής προετοιμασίας  βρίσκεται η Ζάκυνθος; Πόσο επηρεάζει τον σχεδιασμό η ανακοίνωση υποψηφιότητας στο νησί μας από τον σημερινό Υπουργό Στ. Κοντονή;

Σε ό,τι αφορά τις εκλογές φυσικά υπάρχει προγραμματισμός και ετοιμαζόμαστε συνεχώς για την μάχη τόσο των Αυτοδιοικητικών, όσο και των εθνικών εκλογών. Σας θυμίζω πως προσφάτως είχα βρεθεί στη Ζάκυνθο, για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες, όπου είχα αρκετές συναντήσεις. Απέκτησα πλήρη εικόνα για τα ζητήματα που αφορούν και σαφή εικόνα για το στελεχιακό δυναμικό της Παράταξής μας. Σας διαβεβαιώ πως η Ζάκυνθος διαθέτει πρόσωπα ικανά και χρήσιμα για την τοπική κοινωνία. Προσωπικότητες ικανές να ενώσουν και να παράξουν ουσιαστικό πολιτικό έργο. Ωστόσο, δεν μοιράζουμε χρίσματα, δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ να ασχολούμαστε με θέσεις και τη νομή της εξουσίας. Επικεντρωνόμαστε στον αγώνα για την επίλυση των τρεχόντων ζητημάτων εθνικών και τοπικών που απασχολούν τους πολίτες. Κάνουμε ό,τι είναι καλύτερο για το μέλλον των παιδιών μας. Γιατί οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας
Comment