ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Σε δίλημμα ο Δήμος για το δάνειο της τράπεζας Πειραιώς!
12-03-2018 12:11:46

Τριπλή ήταν η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της περασμένης Παρασκευής αλλά οι δύο πρώτες συνεδριάσεις αναβλήθηκαν (λόγω προϋπολογισμού) και συζητήθηκαν μόνο τα θέματα της τρίτης κατά σειρά συνεδρίασης. Όμως το κλίμα υπερθερμάνθηκε γιατί η αναβολή της απόφασης για τον  προϋπολογισμό ήταν συνυφασμένη με τα τραπεζικά δάνεια του Δήμου και, όπως ήταν αναμενόμενο,  το τραπέζι της συνεδρίασης «πήρε φωτιά»

Επί πολύ ώρα γινόταν κατάθεση απόψεων και αντιπαρατιθέμενων προτάσεων αναφορικά με τον τρόπο χειρισμού των τραπεζικών δανείων που λειτουργούν σαν θηλιά στο λαιμό αφού περιορίζουν τα χρήματα που μπαίνουν στα ταμεία του Δήμου και παρότι είναι προϊόν δικαστικής απόφασης, τα δεδομένα μπαίνουν ξανά σε συζήτηση. 

Η συζήτηση που έγινε είχε πολύ ενδιαφέρον γιατί ήλθαν στο φως ζητήματα που δεν είχαν γνωστοποιηθεί επίσημα, όπως η πρόταση για συμβιβασμό και έκανε και μάλιστα εγγράφως η τράπεζα Πειραιώς στην αρχή της θητείας της παρούσας Δημοτικής αρχής.

Ωμά πλέον μπαίνει το ερώτημα αν ο Δήμος πρέπει να συνεχίσει τη δικαστική διένεξη ή αν πρέπει να δεχτεί το συμβιβασμό, αφού όμως συνυπολογίσει όλα τα στοιχεία για να αποφανθεί ποιό θα είναι το κέρδος του Δήμου σε κάθε μία περίπτωση ξεχωριστά. Μία πολύ σημαντική παράμετρος είναι οι μηνύσεις και οι αγωγές που έχει κάνει η τράπεζα σε όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους της πλειοψηφίας της θητείας του Στ. Μποζίκη κι αυτό γιατί οι Σύμβουλοι που έχουν εκλεγεί και σήμερα, βάζουν ζητήματα που σχετίζονται με την προσωπική τους περιουσία. 

Η ενημέρωση από το Δήμαρχο
 
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι ζήτησαν από το Δήμαρχο να ενημερώσει για το θέμα του προϋπολογισμού που δεν εγκρίνεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση λόγω της εγγραφής σε αυτόν των χρημάτων που είναι στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και αφορούν το δάνειο της Πειραιώς. 

Ο κ. Κολοκοτσάς κάνοντας μια καταγραφή των δεδομένων  είπε ότι την εποχή εκείνη που ο Δήμος έχασε τα ασφαλιστικά μέτρα (στην προηγούμενη δημοτική αρχή με δικηγόρους τους Καλογερόπουλο-Μπετίνη), αναγκάστηκε να δίνει κάθε χρόνο περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ μέχρι να τελεσιδικήσουν τα δικαστήρια με την Πειραιώς. Τα χρήματα αυτά πηγαίνουν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αλλά σε λογαριασμό που δεν μπορεί να πειράξει κανείς. 

Τώρα έχει συγκεντρωθεί ποσό 10,5 εκ. € στο ΤΠΔ και ζητήθηκε η βοήθεια του Προέδρου της ΚΕΔΕ για να υπάρξει νομική εκπροσώπηση. Η ΚΕΔΕ πρότεινε το δικηγόρο της κ. Ζυγούρη με τον οποίο συνεργάζεται ο Δήμος της Ζακύνθου για να προχωρήσει σε ανάκληση της δικαστικής απόφασης καθώς έχει υπερκαλυφθεί το ποσό του αρχικού δανείου. Ο Δήμαρχος συμπλήρωσε ακόμα ότι πρέπει να εκταμιευθεί κάποιο ποσό (από αυτά που είναι στο ΤΠΔ) για λογαριασμό του Δήμου καθώς πρέπει να κάνει έργα και βρίσκεται σε δύσκολη θέση αφού δεν έχει χρήματα. 

Ο κ. Κολοκοτσάς ανέφερε ακόμα ότι υπάρχει μία μήνυση που έγινε από το Στ. Μποζίκη το 2011 αλλά ακόμα δεν υπάρχει εξέλιξη και κάλεσε το σημερινό Υπουργό Δικαιοσύνης να ενδιαφερθεί για να εκδικαστεί.

Η αντιπολίτευση
 
Αμέσως μετά πήρε το λόγο ο Δημοτικός Σύμβουλος της αντιπολίτευσης Σπύρος Βούτος ο οποίος είπε ότι όσοι εκφέρουν δημόσιο λόγο πρέπει να ενημερώνουν σωστά την κοινή γνώμη και σημείωσε πως για τα παράνομα δάνεια της Πειραιώς κατέθεσαν τότε ασφαλιστικά μέτρα αλλά το Δικαστήριο αποφάσισε να δοθούν τα χρήματα μόλις λήξουν τα δικαστήρια. 

«Από τις 15-2-2011 υποβάλλαμε μήνυση κατά της Τράπεζας, ο Δήμαρχος και οι 6 Αντιδήμαρχοι αλλά ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα. Το 2016 η τράπεζα έστειλε μία επιστολή στο σημερινό Δήμαρχο και ζητά συμβιβασμό γιατί έχει υπερκαλυφθεί το αρχικό ποσό. Όμως η τράπεζα έκανε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση και υπάρχει και το αστικό δικαστήριο κι αυτό συνέβη 2 μήνες μετά από τη μήνυση που καταθέσαμε εμείς το 2011. Εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα.  Λέμε ότι στο δικαστήριο θα φανεί πως τα δάνεια ήταν παράνομα. Στην Οικονομική επιτροπή που συνεδρίασε εκείνη την εποχή  ο συνήγορός μας, μας ενθάρρυνε για συμβιβασμό, το ίδιο και ο οικονομικός σύμβουλος του Δήμου. Εμείς έχουμε υποθηκεύσει την τιμή και το σπίτι μας, γι’ αυτό και δεν δεχτήκαμε τίποτα και είπαμε όλοι μαζί να προχωρήσουν τα δικαστήρια. Αυτή είναι η ιστορία και ζητάμε να εγγραφούν τα χρήματα στον προϋπολογισμό του Δήμου» είπε ο κ. Βούτος.

Από την πλευρά του ο Αντώνης Κασσιμάτης επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, ζήτησε να προσδιοριστεί συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να γίνει μία ολοκληρωμένη κουβέντα και μετά να υπάρξει αρραγές μέτωπο. «Χρειάζεται έγκριτος νομικός για να καθοδηγήσει το Δήμο.

Θέλει σταθερή συνέχεια σε νομικό επίπεδο. Τώρα υπάρχει ασυνέχεια που θίγει τα συμφέροντα του Δήμου και δεν λέμε πως υπάρχει δόλος γι’ αυτό» σημείωσε ο κ. Κασσιμάτης

Ο Γιώργος Αρμένης επικεφαλής από τη μείζονα αντιπολίτευση, είπε ότι αναγκάζουν τους ανθρώπους να σκέφτονται το συμβιβασμό. «Ουσιαστικά τα έχουμε βάλει με την τράπεζα Πειραιώς που σε όλους τους Δήμους έδινε δάνεια. Εμείς δεν θα οδηγηθούμε σε έντιμο συμβιβασμό. Με τον προϋπολογισμό θέλουν να κλείσουν περισσότερο τη θηλιά. Είναι πολιτικό το θέμα και πίσω υπάρχουν συμφέροντα» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Αρμένης

Ο Αντιδήμαρχος Αντώνης Αντίοχος πρότεινε να κληθούν οι δικηγόροι στο Δημοτικό Συμβούλιο και να ενημερώσουν γιατί το θέμα δεν είναι απλό και πρέπει να γνωρίζουν πριν ψηφίσουν τον προύπολογισμό.

Ο Δήμαρχος επεσήμανε πως αναζητούσε δικηγόρο και δεν αναλάμβανε κανένας στη Ζάκυνθο αλλά τώρα βρήκε το νομικό κ. Ζυγούρη από την ΚΕΔΕ. 

ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΞΕΝΟΦΟΥ


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας
Comment