ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ
Ενημέρωση για δασικούς χάρτες και Κτηματολόγιο από Δικηγόρους και Μηχανικούς
12-03-2018 11:56:00

Σημαντικές πληροφορίες και στοιχεία που αφορούν τους δασικούς χάρτες και την ανάρτησή τους για τις κοινότητες του Αργασίου, του Βασιλικού, του Παντοκράτορα και του Καλαμακίου αλλά και τις διαδικασίες ενστάσεων, δόθηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσαν το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής από κοινού ο Δικηγορικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Μηχανικών και το Τεχνικό Επιμελητήριο, ενώ το κοινό που την παρακολούθησε ήταν κατά κύριο λόγο επαγγελματίες των παραπάνω κλάδων και λιγότερο πολίτες, που ήθελαν να έχουν μια πλήρη ενημέρωση για το θέμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους διοργανωτές και ειδικότερα τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Γιάννη Γιατρά, επισημάνθηκε πως η συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν η πρώτη από πολλές που θα ακολουθήσουν για διάφορα μείζονα ζητήματα, στα οποία οι επιστημονικοί φορείς του νησιού θα συνεργαστούν για την ανάδειξη τους και την ενημέρωση των πολιτών.

Οι ομιλίες έγιναν αρχικά από δικηγόρους και ακολούθως από τους μηχανικούς, ενώ ολοκληρώθηκαν με τοποθετήσεις από την Πρόεδρο του Συλλόγου Συμβολαιογράφων κ. Βισβάρδη και ακολούθως από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δασών κ. Σκαλτσογιάννη.

Πριν την έναρξη των ομιλιών διαβάστηκε ο χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή, που είχε προσκληθεί στην εκδήλωση αλλά δεν μπορούσε να παρευρεθεί λόγω της απουσίας του στο Εξωτερικό και σε αυτόν τον χαιρετισμό, γινόταν ειδική αναφορά στις νομοθετικές αλλαγές που αφορούσαν την λειτουργία  Κτηματολόγιο σε μια προσπάθεια μείωσης των καθυστερήσεων και της γραφειοκρατίας.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως στην σύσκεψη παρευρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Λ. Νιοτόπουλος μαζί με το θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Δ. Μπάστα, ενώ απουσίαζαν εκπρόσωποι του Δήμου, καθώς την ίδια ώρα πραγματοποιούνταν συνεδρίαση του Δημοτικού Σχολείου με πολύ σοβαρά θέματα.

Το θέμα «Οι συνέπειες της ανάρτησης των δασικών χαρτών – Αντιρρήσεις κατά δασικών χαρτών – Συνέπειες κύρωσης δασικών χαρτών», εισηγήθηκαν οι δικηγόροι Αγγελική Πέττα και Αναστασία Θεοδόση – Κοντού.

Η κ. Πέττα έκανε μια αναλυτική αναφορά στη Νομοθεσία για την προστασία του δάσους, επισημαίνοντας πως η αρχαιότερη νομοθεσία του ελληνικού κράτους είναι η δασική ενώ παρέθεσε τα στάδια της σύνταξης, ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών. Λαμβάνοντας υπόψη τα ειδικά δεδομένα που αφορούν τους τίτλους ιδιοκτησίας στο νησί μας, επεσήμανε την ανάγκη να γίνει ειδική μνεία στη διαδικασία στα νησιά που επλήγησαν από τους σεισμούς, ενώ τόνισε την υποχρέωση των Δήμων να δώσουν τα στοιχεία που χρειάζονται  για τους οικισμούς και τις οικιστικές πυκνώσεις.

Η κ. Κοντού σχολίασε το παράδοξο που συμβαίνει και στη Ζάκυνθο, με το Κτηματολόγιο να προηγείται του Δασολογίου και τόνισε την σοβαρότητα που έχει η ορθή και τεκμηριωμένη διαδικασία υποβολής ένστασης στους δασικούς χάρτες. Περιέγραψε τα βήματα που μπορεί να ακολουθήσει κατά περίπτωση ένας θιγόμενος ιδιοκτήτης, αναφερόμενη αρχικά στη διόρθωση πρόδηλων σφαλμάτων, ακολούθως στην υποβολή αντιρρήσεων με παράβολο που μπορεί να φτάσει από τα 20 ευρώ μέχρι και τις 3.000 ευρώ ανάλογα με την έκταση του οικοπέδου για το οποίο υπάρχει αμφισβήτηση. Μεταξύ άλλων προέτρεψε τους θιγόμενους να κάνουν ταυτόχρονα τις διαδικασίες υποβολής διόρθωσης και ένστασης, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι σαφές που υπάρχει το λάθος και σημείωσε πως το τελικό στάδιο για τους θιγόμενους είναι η προσφυγή στα Διοικητικά Δικαστήρια.

Ακολούθησε το θέμα «Ο θεσμός του κτηματολογίου και οι συνέπειες της εφαρμογής τους στη Ζάκυνθο», με εισηγήτρια την Αγγελική Παπαδάτου η οποία έδωσε σημαντικές πληροφορίες για τη διαδικασία της Κτηματογράφησης που προηγήθηκε αλλά και αυτή που θα ακολουθήσει. Προέτρεψε τους ιδιοκτήτες περιοχών της Ζακύνθου που ακόμη δεν έχουν ενταχθεί στο Κτηματολόγιο, αλλά πρόκειται να ενταχθούν πολύ σύντομα, να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα στοιχεία και να τακτοποιήσουν εγκαίρως εκκρεμότητες όπως μεταβιβάσεις, αλλαγές στοιχείων κτλ, προκειμένου να μην υπάρχουν μελλοντικά προβλήματα στις δηλώσεις που θα ακολουθήσουν.

Η κ. Παπαδάτου θύμισε τις προθεσμίες υποβολής αμφισβητήσεων για την οριστικοποίηση του Κτηματολογίου που για το Αργάσι είναι, μετά και την τελευταία παράταση, η 28η Ιουλίου του 2018, για Καλαμάκι και Βασιλικό η 7η Νοεμβρίου του 2019, για Παντοκράτορα η 18η Μαΐου του 2020 και για την Πόλη η 30η Ιουλίου του 2020. 

Για το θέμα «Δημόσια Περιουσία – Ιδιαίτερο καθεστώς Ιονίων Νήσων», μίλησε ο  δικηγόρος Γεράσιμος Μπετίνης που έκανε μια ιστορική αναδρομή σε σχέση με τη δημόσια περιουσία στη Ζάκυνθο και το καθεστώς που επικρατούσε από τους Ενετούς, ενώ έδειξε τον πρώτο Κτηματολογικό Χάρτη από το αρχείο του Λουκά Καρρέρ.

Ακολούθησαν οι καθαρά τεχνικές εισηγήσεις για τους δασικούς χάρτες με θέμα «Πολεοδομικά προβλήματα που δημιουργούνται στις ιδιοκτησίες από την ανάρτηση και την κύρωση των δασικών χαρτών» και εισηγητή το Δημήτριο Λιβάνη Τοπογράφο Μηχανικό που επεσήμανε τα προβλήματα που διαπιστώνονται και στη Ζάκυνθο.

«Διαβάζοντας τον χάρτη αυτόν θα διαπιστώσουμε ότι μέσα στα κλειστά αυτά πολύγωνα βρίσκονται κτηριακές εγκαταστάσεις και καλλιέργειες (ελιές, περιβόλια, αμπέλια κλπ), δηλ. χρήσεις, δένδρα και βλάστηση που δεν έχουν δασικό χαρακτήρα. Αυτό συμβαίνει στις περισσότερες των περιπτώσεων, γιατί ο συντάκτης του χάρτη πλημμελώς και εσφαλμένα ερμήνευσε τον χαρακτήρα της φυτοκάλυψης του εδάφους, χωρίς την διενέργεια φωτοερμηνείας, ιδιαίτερα στις παλαιότερες αεροφωτογραφίες (φωτοληψίας 1945). Κάτι άλλωστε που είναι πολύ εύκολο να συμβεί διότι σύμφωνα με τις προδιαγραφές σύνταξης, στις παλιές αεροφωτογραφίες λόγω αδυναμίας αξιόπιστης φωτοερμηνείας των χαρακτηριστικών της βλάστησης, έγινε μόνον διερεύνηση και καταγραφή της, ανεξάρτητα του χαρακτήρα της. Ένας άλλος ιδιαίτερα σημαντικός αριθμός εσφαλμένων αποτυπώσεων στον δασικό χάρτη οφείλεται στο γεγονός ότι ο συντάκτης του δεν έλαβε υπόψη του πράξεις της διοίκησης που έχουν καθορίσει προγενέστερα τον μη δασικό χαρακτήρα  των εδαφικών αυτών τμημάτων. Όπως όλοι γνωρίζουμε κάποιο γεωτεμάχιο εκτός σχεδίου για να είναι οικοδομήσιμο, πρέπει εκτός των απαραίτητων ελαχίστων γεωμετρικών χαρακτηριστικών του (εμβαδό, πρόσωπο, σχήμα κλπ), να μην καλύπτεται από κάθε μορφής δασική βλάστηση, δηλ. για να εκδοθεί οικοδομική άδεια το γεωτεμάχιο δεν πρέπει να είναι δάσος ή δασική έκταση.  Επίσης για να ενταχθεί κάποιο αυθαίρετο κτίσμα ή κατασκευή στον νόμο περί αυθαιρέτων, πρέπει να μην βρίσκεται σε δάσος ή δασική έκταση» ανέφερε ο κ. Λιβάνης.

Τέλος πραγματοποιήθηκε εισήγηση με θέμα επεξήγηση δασικού χάρτη με ταυτόχρονη ηλεκτρονική προβολή του  με εισηγήτρια την Ιωάννα Αυγερινού πολιτικό μηχανικό.

Μεταξύ άλλων σημείωσε πως μια έκταση για να χαρακτηριστεί δάσος ή δασική προϋποθέτει τις παρακάτω καταστάσεις: Να έχει χαρακτηριστεί ως δάσος/δασική τουλάχιστον σε μία από τις δύο προαναφερθείσες χρονικές περιόδους που εξετάζονται κατά τη σύνταξη των Δασικών Χαρτών, ή να έχει χαρακτηριστεί με τελεσίδικη πράξη χαρακτηρισμού ως «Δάσος» ή «Δασική» ή να έχει κηρυχτεί αναδασωτέα με απόφαση της Δασικής Υπηρεσίας της περιοχής. Απαραίτητα έγγραφα στην κατοχή του ιδιοκτήτη για τον εντοπισμό του γηπέδου στο Δασικό Χάρτη: Τοπογραφικό Διάγραμμα εξαρτημένο σε συντεταγμένες ΕΓΣΑ 87' (Ελληνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς 1987), ή Κτηματογραφικό Διάγραμμα από το Ελληνικό Κτηματολόγιο ενώ δικαίωμα υποβολής αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου του Δασικού Χάρτη έχει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο καθώς επίσης και το Ελληνικό Δημόσιο κα οικείοι Ο.Τ.Α. που έχουν έννομο συμφέρον. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αντιρρήσεων και για τους 4 Ο.Τ.Α., για κατοίκους εσωτερικού και εξωτερικού, έχει οριστεί η ημέρα Τετάρτη 30/05/2018 και σε ότι αφορά το παράβολο υποβολής αντιρρήσεων, το ποσό διαφέρει ανά περίπτωση.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας
Comment