ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Ο Μίμης Μαρίνος Κουρής μιλά για ανακύκλωση απορριμμάτων και πετρέλαια στη Ζάκυνθο!
10-03-2018 12:05:14

Σε δύο μείζονα θέματα της επικαιρότητας, αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων αλλά και αυτό των ερευνών για υδρογονάνθρακες στη θάλασσα του Ιονίου αναφέρθηκε μιλώντας στο ραδιόφωνο του –Ε- ο Καθηγητής του ΕΜΠ και υποψήφιος Δήμαρχος στις τελευταίες δημοτικές εκλογές ως επικεφαλής της Ζακυνθινής Αναγέννησης Μίμης Μαρίνος Κουρής.

Ο κ. Κουρής που παρακολουθεί με προσοχή τα τεκταινόμενα στο νησί μας, χαρακτήρισε νεφελώδεις τις εξελίξεις που αφορούν τη διαχείριση των απορριμμάτων εκφράζοντας έντονη ανησυχία για το τι πρόκειται να γίνει την περίοδο αιχμής μέσα στο καλοκαίρι  οπότε και  οι ποσότητες των σκουπιδιών θα είναι πολλαπλάσιες, ενώ εξέφρασε τη διαφωνία του για έρευνες στο υπέδαφος μιας περιοχής με την μεγαλύτερη σεισμική δραστηριότητα στην Ευρώπη.

Για τα απορρίμματα

Το πρόβλημα των απορριμμάτων, αναμφίβολα απαιτεί άμεσες λύσεις, σύμφωνα με τον κ. Κουρή, ωστόσο σημείωσε πως οι πληροφορίες αλλά και οι μέχρι τώρα ενδείξεις  ως προς την αποτελεσματικότητα είναι ομιχλώδεις και ασαφείς.

«Δεν υπάρχουν απαντήσεις ξεκάθαρες για το ποιες διαδικασίες είναι νόμιμες και ποιες όχι, για το αν το σχέδιο που υπάρχει για την ενδιάμεση λύση εφαρμόζεται και είναι επαρκές. Το να κάνεις κάτι σύμφωνα με τις προδιαγραφές είναι απλό και αν υπάρχουν λάθη από αβλεψία ή παράλειψη μπορεί να διορθωθεί. Προσωπικά φοβάμαι τις ημέρες αιχμής του καλοκαιριού και αν η δυναμικότητα της μονάδας διαχείρισης είναι επαρκής» σχολίασε ο κ. Κουρής, σημειώνοντας πως δεν μπορεί να διανοηθεί πως μπορεί να εφαρμοστεί μια μέθοδος κατά την οποία τα σκουπίδια αδειάζονται στο δάπεδο και ακολούθως μεταφέρονται με γερανό στις επιμέρους μονάδες για διαχείριση.

«Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε πιθανά προβλήματα με την λειτουργία της μονάδας είναι να μην στέλνουμε πολλά σκουπίδια στο Λίβα και να κάνουμε ανακύκλωση. Αυτός είναι ο μόνος μηχανισμός άμυνας: Η εντατικοποίηση της ανακύκλωσης» υποστήριξε, συμπληρώνοντας πως δυστυχώς η ασάφεια και η αναποτελεσματικότητα χαρακτηρίζουν πολλούς τομείς που διαχειρίζεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, από το έργο του Δημοτικού Θεάτρου μέχρι και τα αποχετευτικά δίκτυα και από την ανάπλαση στις γειτονιές της Πόλης μέχρι την τύχη του κτηρίου του Εργατικού Κέντρου.

Για τους υδρογονάνθρακες

Ενδιαφέρουσες όμως ήταν οι επισημάνσεις του κ. Κουρή και για το σοβαρό ζήτημα που αφορά τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο, σημειώνοντας καταρχήν πως δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν αποθέματα.

Ο κ. Κουρής τόνισε πως οι απαντήσεις στους προβληματισμούς που διατυπώνονται βρίσκονται στην ίδια την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τις έρευνες, υπογραμμίζοντας πως σε αυτή γίνεται σαφής αναφορά και στους κινδύνους από την σεισμικότητα της περιοχής.

«Σε μια αναφορά της ΣΜΠΕ που εγκρίθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, αναγνωρίζει πως η σεισμικότητα της περιοχής , που είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη, συνιστά έμμεσο κίνδυνο γιατί αποτελεί κύριο παράγοντα πρόκλησης συνοδών γεω κινδύνων όπως υποθαλάσσιες μετακινήσεις, διαρρήξεις του πυθμένα και πιθανή πρόκληση τσουνάμι. Επομένως η ίδια η ΣΜΠΕ προβλέπει τους κινδύνους που θα υπάρχουν» τόνισε ο κ. Κουρής, συμπληρώνοντας πως ο περιορισμός των κινδύνων θα γίνει με ένα σύστημα πρόγνωσης, ένα ειδικό παρατηρητήριο και η συνεχής παρακολούθηση αυτής της δραστηριότητας. 

Ωστόσο τόνισε πως η ανάθεση της υποχρέωσης αυτής της παρακολούθησης στο φορέα που θα κάνει τις έρευνες και όχι σε μια ανεξάρτητη αρχή, δημιουργεί προφανή προβλήματα.

Τέλος, σημείωσε πως χωρίς να θέλει να μπει στα πεδία άλλων ειδικών, θεωρεί πως η εκμετάλλευση υδρογοναθράκων και τουρισμός είναι ασύμβατες αναπτυξιακές δραστηριότητες.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας
Comment