ΜΕΤΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΑΤΕ
“Κούρεμα” δανείων και για τους Συνεταιρισμούς ζητά ο ΕΑΣΖ
03-03-2018 11:34:02

Να συμπεριληφθεί και ο ΕΑΣΖ στη ρύθμιση που προωθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και προβλέπει το κούρεμα των κόκκινων δανείων από την τέως Αγροτική Τράπεζα, ζητά η διοίκηση του Συνεταιρισμού και στην κατεύθυνση αυτή ήδη ασκούνται πιέσεις προς την πολιτική ηγεσία με την συνδρομή και του Υπουργού Δικαιοσύνης και Βουλευτή Ζακύνθου Στ. Κοντονή.

Θυμίζουμε πως με βάση τα μέχρι στιγμής δημοσιεύματα, με τη σχετική ρύθμιση θεσπίζεται για πρώτη φορά η δυνατότητα διευθέτησης οφειλών αγροτών προς πιστωτικά ιδρύματα με ευνοϊκούς όρους.

Ο διακανονισμός θα γίνεται εξατομικευμένα και με βάση την οικονομική δυνατότητα των οφειλετών. Πέραν της διευθέτησης προβλέπεται ακόμη και μερική διαγραφή χρέους και εξωλογιστικών τόκων. Οι αιτήσεις για ένταξη στη ρύθμιση θα ξεκινήσουν από την 1η Μαΐου 2018 και το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί για έξι μήνες.

Δεδομένου όμως ότι η νομοθετική αυτή ρύθμιση περιορίζεται μόνο για τα φυσικά πρόσωπα, η διοίκηση του Συνεταιρισμού της Ζακύνθου ζητά να συμπεριληφθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις και οι συνεταιρισμοί με νομοθετικές ρυθμίσεις που θα λύσουν οριστικά το σοβαρό αυτό πρόβλημα.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει μιλώντας στον -Ε- ο Διευθυντής του ΕΑΣΖ Π. Βισβάρδης θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη και για εκείνους τους συνεταιρισμούς, που διατήρησαν την ακίνητη περιουσία τους και όχι να «τιμωρούνται» με βαρύτατα επιτόκια στην αποπληρωμή των δανείων όπως συμβαίνει σήμερα.

«Κάνουμε συνεχείς συναντήσεις και με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και με τους εκκαθαριστές, ενώ ο ίδιος ο Υπουργός μας είχε ενημερώσει κατά την τελευταία μας συνάντηση πως προωθεί μια ρύθμιση και για τους υπερχρεωμένους συνεταιρισμούς. Για εμάς σε αυτό το θέμα υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα: Συνεταιρισμοί που δεν είχαν κρατήσει κανένα περιουσιακό στοιχείο, αλλά τα είχαν σπαταλήσει,  μπορούν με αυτή ή με κάποια άλλη ρύθμιση να σβήσουν τις οφειλές τους ενώ εμείς που έχουμε μια μεγάλη περιουσία και με αγώνα τη διατηρήσαμε, όχι μόνο δεν μας περικόπτουν τα δάνεια, αλλά μας επιβάλουν και τόκους που μόνο ληστρικοί μπορούν να χαρακτηριστούν!» δήλωσε ο κ. Βισβάρδης κάνοντας γνωστό πως θα ακολουθήσει νέα παρέμβαση στην Κυβέρνηση 

«Θα πρέπει να υπάρχει μια αντίστοιχη ρύθμιση και για τον ΕΑΣΖ αλλά και για άλλους συνεταιρισμούς που μπορεί να υπάρχουν, που θα σέβεται ότι υπό δύσκολες συνθήκες, κράτησαν την περιουσία τους, αλλά το κυριότερο υπάρχουν και θα υπάρχουν στην παραγωγική διαδικασία. Δεν είπαμε ποτέ ότι δε θα πληρώσουμε το χρέος, αλλά γιατί πρέπει να χάσουμε την περιουσία μας για να το κάνουμε;» αναρωτήθηκε ο κ. Βισβάρδης συμπληρώνοντας πως έχει ήδη ξεκινήσει νέος κύκλος παρεμβάσεων με πρωτοβουλία του Προέδρου του ΕΑΣΖ Αν. Αντίοχου.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας
Comment