ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ ''ΕΡΜΗ''
Απορρίφθηκε η πρόταση της Ζακύνθου για το νέο Δημοτικό Σχολείο της Δερματούσας
14-02-2018 08:43:28

Μια εβδομάδα μετά το δημοσίευμα του Ερμή για την «τύχη» του έργου της κατασκευής του νέου Δημοτικού Σχολείου της Δερματούσας, η πληροφορία για απόρριψη του έργου από το πρόγραμμα ΙΟΝ50 δυστυχώς επιβεβαιώθηκε από την ανάρτηση της  απόφαση του Περιφερειάρχη Θ. Γαλιατσάτου στην ιστοσελίδα της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ!

Η παραπάνω εξέλιξη προκαλεί έντονη απογοήτευση αλλά και προβληματισμό, καθώς θυμίζουμε πως η συγκεκριμένη πρόταση ήταν η μοναδική που υπέβαλε ο Δήμος Ζακύνθου ως κύριος της πράξης στο συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Να σημειωθεί πως αρχικά η Επιτροπή Παιδείας του Δήμου είχε καταλήξει σε ένα πακέτο προτάσεων για παρεμβάσεις σε διάφορα σχολεία του νησιού, ιεραρχώντας τις ανάγκες κατά προτεραιότητα ωστόσο στην συνέχεια και σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου αποφασίστηκε να υποβληθεί μια και μοναδική πρόταση, προκειμένου να εξασφαλίσει ή δυνατόν το σύνολο της διατιθέμενης χρηματοδότησης!

Η απόφαση του Περιφερειάρχη όμως είναι συγκεκριμένη και το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι αν ο Δήμος έστειλε ελλιπή στοιχεία, ή ενδεχομένως υπάρχουν άλλοι λόγοι που ακόμη ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα και μάλιστα ειδικής βαρύτητας γιατί αφορά σχολικές υποδομές, μένει αναξιοποίητο.

Στην απόφαση απόρριψης ωστόσο, αναφέρονται ελλείψεις που αφορούν τα τεχνικά δελτία, αναντιστοιχία των στοιχείων που υποβάλει  ο Δήμος σε σχέση με αυτά που υπάρχουν στο site του Υπουργείου σε σχέση με την οργανικότητα του σχολείου αλλά και ελλείψεις που αφορούν την μελέτη του έργου, αφού όπως αναφέρεται υποβλήθηκε μόνο μια γεωτεχνική μελέτη με προϋπολογισμό διαφορετικό από αυτόν που περιελάμβανε η πρόταση.

«Ειδικότερα η πρόταση αξιολογήθηκε αρνητικά στην Λίστα πληρότητας και επιλεξιμότητας ως προς τα ακόλουθα σημεία:

Λίστα ελέγχου πληρότητας & επιλεξιμότητας της πρότασης

- Τεχνικό Δελτίο Πράξης (ΤΔΠ)

Το ΤΔΠ υποβλήθηκε πλημμελώς συμπληρωμένο, επίσης τα πεδία που σχετίζονται με την περιγραφή του φυσικού αντικειμένου, παραδοτέα, μεθοδολογία υλοποίησης κλπ χρειάζονται διορθώσεις.

- Απόφαση του Υπουργού Παιδείας ή/και Προεδρικό Διάταγμα για την ίδρυση του σχολείου και καθορισμού του μεγέθους της σχολικής μονάδας ή προαγωγής του μεγέθους της σχολικής μονάδας ή άλλου εγγράφου που να πιστοποιεί σε παρόντα χρόνο την λειτουργία της σχολικής μονάδας.

Έχει υποβληθεί το υπ.αριθμ.155/01.02.2008 ΦΕΚ μετονομασίας του σχολείου σε Δημοτικό Σχολείο Δερματούσας, από το οποίο δεν τεκμαίρεται η οργανικότητα του. Υπάρχει έγγραφο του Δ/ντη Α βαθμιας εκπαίδευσης Ζακύνθου, γίνεται αναφορά για δυναμικότητα 114 μαθητών, σε αντίθεση με site του Υπουργείου Παιδεία που γίνεται αναφορά ότι 6θέσιο σχολείο ορίζεται από 124 -151 μαθητές.

-Λοιπά στοιχεία που προσδιορίζονται στην πρόσκληση, αφορούν την επαρκή πληρότητα και ωριμότητα της προτεινόμενης πράξης (Κτιριολογικό Πρόγραμμα, μελέτες & διοικητικές πράξεις σύμφωνα με τα τυποποιημένα έντυπα της Πρόσκλησης, Σκοπιμότητα-ΕντυποΔ3)

Δεν υπάρχει κτιριολογικό πρόγραμμα εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, υποβλήθηκε ένα ενδεικτικό κτιριολογικό από το Δήμο Ζακύνθου.

Τα τυποποιημένα έντυπα της πρότασης και τα συνοδευτικά έγγραφα είναι συμπληρωμένα και υπογεγραμμένα κατάλληλα;

-  Εξετάζεται αν οι μελέτες και λοιπά έντυπα έχουν θεωρηθεί/υπογραφεί από τους αρμόδιους.

Τα Δ1 και Δ2 που έχουν υποβληθεί δεν έχουν συμπληρωθεί σωστά και όσες μελέτες έχουν κατατεθεί είναι ανυπόγραφες. Ειδικότερα δεν έχει κατατεθεί οριστική μελέτη ή μελέτη εφαρμογής για την υλοποίηση της πράξης, εκτός από μία γεωτεχνική (η οποία έχει συνταχθεί από εξωτερικό μελετητή), ένας συνολικός προϋπολογισμός (ανυπόγραφος) ο οποίος καταλήγει σε ποσό 2.887.987,43€ αντί του ποσού των 3.000.000,00€ που ζητείται για χρηματοδότηση στο ΤΔΠ, καθώς και μία σειρά ανυπόγραφων σχεδίων.

Τέλος δεν έχουν κατατεθεί η γνωμοδότηση περί καταλληλότητας γηπέδου και η Περιβαλλοντική Αδειοδότηση ή σχετικό απαλλακτικό, ενώ στο έντυπο Δ2 δηλώνεται ότι υπάρχουν.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας
Comment