ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
Αυξημένες αρμοδιότητες και επέκταση των γεωγραφικών ορίων στο Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου
13-02-2018 12:08:59

Νόμο του Κράτους αποτελεί πλέον το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και άλλες διατάξεις» που ψηφίστηκε από τη Βουλή την περασμένη Πέμπτη.

Η ψήφιση του Νόμου εγκαινιάζει μια νέα σελίδα για τους φορείς διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών καθώς λύνει χρονίζοντα ζητήματα όπως αυτό της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά και την κάλυψης των περιοχών Natura, ωστόσο υπάρχουν ζητήματα που θα πρέπει να διευθετηθούν άμεσα και αφορούν το προσωπικό, την εκταμίευση των χρηματοδοτήσεων  αλλά και την σύσταση των νέων διοικητικών συμβουλίων που θα είναι πλέον επταμελή.

Οι επικείμενες αλλαγές και η ψήφιση του Νομοσχεδίου ήταν τα θέματα που μονοπώλησαν και την τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, αυτή τη φορά με την φυσική παρουσία των μελών και του Προέδρου του Φορέα Δρόσσου Κουτσούμπα.

Την συνεδρίαση απασχόλησαν και άλλα ζητήματα όπως αυτά που αφορούν τις πληρωμές αλλά και την εξέλιξη χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η θητεία του παρόντος διοικητικού συμβουλίου λήγει στις 28 Φλεβάρη, όπως άλλωστε ισχύει και για όλες τις διοικήσεις των φορέων διαχείρισης ανά την Ελλάδα.

Πέρα από τις αλλαγές στην λειτουργία και του ΕΘΠΖ που φέρνει ο νέος Νόμος αξίζει να θυμίσουμε πως πλέον τα γεωγραφικά όρια αρμοδιότητας του φορέα επεκτείνονται στις δυτικές και βορειοδυτικές ακτές του νησιού όπου έχουν χαρακτηριστεί ως ζώνη natura.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του –Ε- ο Πρόεδρος του ΕΘΠΖ σημείωσε πως η  ψήφιση του Νόμου είναι ένα πολύ σοβαρό βήμα για την προστασία του περιβάλλοντος ενώ σχολίασε πως δεν πρέπει να παραβλέψουμε πως το «μοντέλο» που προβλέπεται για όλους τους φορείς διαχείρισης ανά την Ελλάδα, στηρίζεται στον  πρώτο φορέα διαχείρισης που συστάθηκε, αυτόν του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου.

«Υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση για το γεγονός ότι οι φορείς διαχείρισης επιλέγονται  σαν βασικό σχήμα προστασίας του περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης αλλά και για το γεγονός ότι επιτέλους υπάρχει πρόνοια  για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών από τον Κρατικό Προϋπολογισμό όπως έπρεπε να συμβαίνει εδώ και χρόνια. Υπάρχουν βέβαια σημεία που προκαλούν προβληματισμό και έχουν να κάνουν κυρίως με τις αρμοδιότητες που αναλαμβάνουν οι φορείς στην πράξη, καθώς πρέπει να έχουν εξασφαλιστεί οι  πόροι αλλά και το εργατικό δυναμικό» σημείωσε και συμπλήρωσε πως ελπίζει να προχωρήσουν γρήγορα τα θεσμικά βήματα  που απαιτούνται για να αξιοποιηθεί το ανθρώπινο δυναμικό που υπάρχει και έχει εμπειρία, για παράδειγμα στη Ζάκυνθο για πολλά χρόνια

«Η θέληση που εκφράστηκε και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα είναι οι άνθρωποι που υπηρετούν σήμερα στο φορέα να είναι οι ίδιοι που θα προσληφθούν και μελλοντικά. Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε όσο μπορούμε πιο δυναμικά και αυτό δε γίνεται μόνο με κοινωνικά αλλά και με αντικειμενικά κριτήρια που ελπίζουμε να συμπεριληφθούν στις προσκλήσεις του ΑΣΕΠ» ανέφερε συμπληρώνοντας πως θα ζητηθεί και επιπλέον προσωπικό καθώς οι ανάγκες και με την επέκταση των ορίων του Φορέα, πολλαπλασιάζονται.

Στο μέλλον αναμένονται και αλλαγές στη διοίκηση του Φορέα με τον κ. Κουτσούμπα να δηλώνει συγκινημένος για το γεγονός ότι συμπλήρωσε 8 χρόνια θητείας στην προεδρία του Πάρκου.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας
Comment