ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΞΕΝΟΦΟΥ
Πλαστικό, το τίμημα του σύγχρονου πολιτισμού μας 13-01-2018 11:28:00

Βλέποντας τους τόνους από πλαστικό που συσσωρεύονται καθημερινά στο νησί μας λόγω της μη αποκομιδής των σκουπιδιών, αναλογιζόμαστε πόσο βαρύ είναι το  τίμημα του σύγχρονου πολιτισμού για ένα από τα πολλά είδη που συμβάλλουν στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση της ζωής μας.

Σε αυτό τον κατάλογο μπορούμε να προσθέσουμε πολλά ονόματα που θα μας κάνουν να αναλογιστούμε πού οδηγούμεθα και πόσο ο «πολιτισμός» έχει στ’ αλήθεια βελτιώσει τη ζωή μας, όταν είμαστε εκτεθειμένοι σε χιλιάδες κινδύνους τους οποίους η καθημερινότητα δεν μας αφήνει να σκεφτούμε σοβαρά και σε βάθος.

Δίνεται λοιπόν η ευκαιρία μέσα από αυτή την οδυνηρή περιπέτεια της Ζακύνθου με τη διαχείριση των απορριμμάτων, να δούμε πού οδηγήθηκε ο άνθρωπος σήμερα που τα επιτεύγματα της τεχνολογίας θεωρητικά και όχι μόνο, έχουν βελτιώσει τη ζωή του. 

Το νησί μας είναι διάσπαρτο από τη μία άκρη ως την άλλη με πλαστικό όλων των αποχρώσεων και των μεγεθών ενώ ακόμα μεγαλύτερη είναι η ζημιά που έχει υποστεί η θάλασσά μας. Ο βυθός έχει κατακλυσθεί σε πλαστικά αντικείμενα όπως σακούλες και μπουκάλια, ενώ τώρα τελευταία οδηγούνται στις ακτές πλαστικές συσκευασίες από τρόφιμα και πολλά άλλα είδη…

Ακόμα και ο πιο αδαής μπορεί να δει  δια γυμνού οφθαλμού την άνευ προηγουμένου ζημιά που έχει πάθει το - κατά τα άλλα μυροβόλο - νησί του Ιονίου και να σκεφτεί πως θα συμβάλλει στον περιορισμό αυτής της καταστροφής. Γιατί πέρα από την πολιτική υπάρχει και η ατομική ευθύνη!

Είναι λοιπόν δική μας ευθύνη από ένα σημείο και μετά να περιορίσουμε τη χρήση του πλαστικού στη ζωή μας και αυτό να το κάνουμε συνειδητά πριν είναι πολύ αργά για δάκρυα. Αρκεί να σκεφτούμε πως σήμερα ζούμε σε βάρος των παιδιών μας και των επόμενων γενεών. 

Το τίμημα είναι βαρύ και δίπλα στην καταστροφή που προκαλεί το πλαστικό πρέπει να βάλουμε την ανθρώπινη παρέμβαση που στη Ζάκυνθο  λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας για να μεγιστοποιηθεί το κέρδος  στον τομέα του τουρισμού. Επίσης πρέπει να δούμε την καταστροφή που προκαλείται  από άλλες πηγές της σύγχρονης ζωής και είναι προϊόντα της λεγόμενης τεχνολογικής εξέλιξης για να καταλάβουμε πως τίποτα δεν είναι «αθώο» για τη ζωή μας. 

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΞΕΝΟΦΟΥ


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας