ΠΙΕΖΟΥΝ ΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
Απόψε στη Ζάκυνθο ο μελετητής για τις μελέτες του Λίβα!
12-01-2018 11:54:35

Σε φάση εντατικοποίησης όλων των διαδικασιών πρέπει να βρεθεί ο Δήμος για να προχωρήσουν τα έργα της ολοκληρωμένης διαχείρισης στο Λίβα καθώς η έλλειψη μελετών φρενάρει τις όποιες δημοπρατήσεις και φυσικά την επίλυση του σοβαρού προβλήματος που αντιμετωπίζει το νησί μας με τα σκουπίδια.

Στον απόηχο της σύσκεψης που έγινε προχθές Τετάρτη στο Υπουργείο Εσωτερικών, όπου ζητήθηκε καλύτερος συντονισμός και συνεργασία, σήμερα αναμένεται να φτάσει στο νησί μας ο μελετητής Γ. Φραντζής ο οποίος θα έχει επαφές στο Δήμο για να προχωρήσουν οι μελέτες των επιμέρους έργων. Σημειώνεται πως όλα πρέπει να γίνουν με τη διαδικασία των δημοπρατήσεων για να μην έχουμε νέες καθυστερήσεις με εμπλοκή από καταγγελίες κλπ.

Την ίδια στιγμή το νησί συνεχίζει να ταλαιπωρείται από τους όγκους των σκουπιδιών στα χωριά αλλά στο κέντρο της πόλης η αποκομιδή γίνεται κανονικά. 

Το ζητούμενο είναι πού θα μεταφερθούν αυτές  οι τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων που έχουν μαζευτεί εδώ και αρκετές εβδομάδες, δηλαδή από την ημέρα που έκλεισε για πολλοστή φορά ο ΧΥΤΑ στο Σκοπό, αφού ο Λίβας δεν είναι ακόμα έτοιμος για να υποδεχτεί και να επεξεργαστεί τόσα πολλά απορρίμματα.

Ενημέρωση αναμένεται να γίνει στο αποψινό Δημοτικό Συμβούλιο, αν τελικά υπάρξει απαρτία και συγκληθεί το όργανο. 

Σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Δήμος μετά τη σύσκεψη στην Αθήνα αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

Στις 10 Ιανουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας υπό τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ευάγγελο Καπετάνιο, παρουσία και εκπροσώπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και τη συμμετοχή Δημάρχων και Προέδρων ΦΟΣΔΑ από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, την Ήπειρο, την Κρήτη, την Εύβοια και τη Ζάκυνθο. 

Αντικείμενο συζήτησης ήταν να υπάρξει ο απαραίτητος συντονισμός και συνεργασία που αφορά την πρόοδο των ενταγμένων και μη δημοπρατηθέντων ακόμη έργων του ΕΣΠΑ 2014-2020, τα οποία έχουν να κάνουν με τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ο Δήμαρχος Ζακύνθου Παύλος Κολοκοτσάς, ανέφερε ότι είναι έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης του τεχνικού συμβούλου του έργου, καθώς και εκείνα της οδού πρόσβασης στην περιοχή του Λίβα. Παράλληλα, έχει εγκατασταθεί και έχει αρχίσει η ενδιάμεση λύση στον Λίβα, που είναι χρηματοδοτημένη από εθνικούς πόρους. 

Επίσης, έχει γίνει αναγκαστική απαλλοτρίωση της περιοχής Λίβα και το σχετικό γραμμάτιο σύστασης παρακαταθήκης έχει κατατεθεί (51.992,35 ευρώ) και υποβλήθηκε για μετεγγραφή στο υποθηκοφυλακείο για την προβλεπόμενη δημοσίευση σε ΦΕΚ. 

Η προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου και ΦΟΣΔΑ για το έργο, εγκρίθηκε στις 27-12-2017 και υποβλήθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έλεγχο. Εγκρίθηκε το εγχειρίδιο διαδικασιών υλοποίησης συγχρηματοδοτούμενων πράξεων. 

Στις 13 Ιανουαρίου 2018 κατόπιν εντολής του Δημάρχου, έχει κληθεί ο μελετητής κ. Ιωάννης Φραντζής, ο οποίος σε συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου θα ξεκινήσει τις διαδικασίες της σύνταξης οριστικών μελετών, που απαιτούνται για τη δημοπράτηση της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων και του ΧΥΤΥ, ώστε να γίνει έναρξη εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018.

Εκείνο το οποίο θέλουμε να τονίσουμε είναι ότι η βοήθεια του Γ.Γ., κ. Καπετάνιου, και του Υπουργού Περιβάλλοντος είναι αμέριστη και το κλίμα της συνάντησης ήταν άριστο και δημιουργήθηκε ένα δίκτυο συνεργασίας των εμπλεκόμενων Δήμων, των Αντιπεριφερειών, του Υπουργείου Εσωτερικών και της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, με στόχο την υλοποίηση του σοβαρού αυτού προγράμματος που αφορά όλη την Ελλάδα.

ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΞΕΝΟΦΟΥ

 


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας
Comment