ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αισιοδοξία Ζάεφ για λύση στο Σκοπιανό το πρώτο εξάμηνο του '18
08-01-2018 08:00:00

Διατεθειμένος να ξεπεράσει τη λογική των κόκκινων γραμμών προκειμένου να βρεθεί μία αμοιβαία αποδεκτή λύση στο όνομα των Σκοπίων εμφανίζεται ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

O ίδιος δηλώνει πεπεισμένος ότι υπάρχει τέτοια λύση και ότι το επόμενο βήμα είναι να ανακοινωθεί στους Έλληνες πολίτες από τον Αλέξη Τσίπρα και από τον ίδιο στους πολίτες της χώρας του.

Κι όλα αυτά, περίπου 48 ώρες πριν την επίσκεψη του αναπληρωτή πρωθυπουργού της πΓΔΜ, αρμόδιου για τις σχέσεις με την ΕΕ, Μπουγιάρ Οσμάνι, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, με κεντρικό σημείο στις συζητήσεις το ζήτημα των διαπραγματεύσεων για την ονομασία της πΓΔΜ, καθώς οι παρασκηνιακές διεργασίες για την εξεύρεση λύσης εντείνονται, δέκα περίπου ημέρες πριν τον επόμενο -και πλέον κρίσιμο- γύρο συνομιλιών: εκεί όπου στις 19 Ιανουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη η συνάντηση του διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα του ονόματος Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι.

Με το κλίμα που έχει δημιουργηθεί μέχρι τώρα, οι οιωνοί δείχνουν πως είναι ιδιαίτερα ευνοϊκοί για την επίλυση του τόσο ακανθώδους αυτού ζητήματος μετά από 27 χρόνια.

Ζάεφ: Δεν έχουμε "κόκκινες γραμμές" στο θέμα της ονομασίας

Αισιόδοξος και διαλλακτικός εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

Ο κ. Ζάεφ ξεκαθάρισε πως η χώρα του έχει "κόκκινες γραμμές" στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως "δεν χρησιμοποιώ κόκκινες γραμμές, γιατί αποτελούν εμπόδιο στην εξεύρεση μιας λύσης. Θα χρησιμοποιήσω άλλες μεθόδους, προκειμένοι οι όποιες κόκκινες γραμμές να γίνουν το φώς εκείνο που θα μας βγάλουν από το σκοτάδι του προβλήματος", ενώ στη συνέχεια χρησιμοποίησε σχηματικά και τον αρχαιοελληνικό μύθο του Λαβύρινθου, του Μινώταυρου και της Αριάδνης.

"Αν υπάρξουν "κόκκινες γραμμές", δεν θα φτάσουμε ποτέ στην επίλυση του ζητήματος", επεσήμανε, παραμένοντας αισιόδοξος πως το θέμα μπορεί να έχει λυθεί, όπως είπε, "μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018".

Το μήνυμα που θέλει να στείλει ο κ. Ζάεφ στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά και την αντιπολίτευση είναι πως "πρέπει να υπάρχει καλό πνεύμα και καλή βούληση προκειμένου να αναπτυχθούν φιλικές διμερείς σχέσεις".

Σχετικά με το αεροδρόμιο των Σκοπίων, στο οποίο η κυβέρνηση Γκρουέφσκι είχε ονομάσει "Μέγας Αλέξανδρος", ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έριξε και πάλι τις βολές του στην προηγούμενη κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας την ως "φερόμενη από εθνικισμό", ενώ δήλωσε πρόθυμος να συζητήσει το θέμα της ονομασίας, "αν αυτό ειναι ενα θέμα που ενοχλεί την ελληνική κυβέρνηση". "Θέλω ο Μέγας Αλέξανδρος να λειτουργήσει ενοποιητικά κι όχι διχαστικά ανάμεσα στους δυο λαούς", τόνισε.

Επιπλέον ο κ. Ζάεφ στη συνέντευξή του αναφέρει:

- Για το αν αρκετά ισχυρός στο εσωτερικό της χώρας του ώστε να μπορέσει να λύσει ένα τόσο περίπλοκο θέμα όσο αυτό της ονομασίας:

«Μου είναι απαραίτητη η υποστήριξη των πολιτών μου αλλά μου είναι απαραίτητη και η στήριξη από την αντιπολίτευση. Πιστεύω ότι και η αντιπολίτευση θα συμβάλλει θετικά στην εξεύρεση λύσης με την Ελλάδα σε ό,τι αφορά στο συνταγματικό μας όνομα»

- Για το πώς βλέπει την πολιτική αντιπαράθεση στο εσωτερικό της Ελλάδας σε αναφορά με το ονοματολογικό των Σκοπίων:

«Αυτό που δήλωσε πρόσφατα ο κ. Καμμένος ότι αν υπάρχει σύμφωνη γνώμη των πολιτικών φορέων των δύο χωρών, και αυτός θα συμφωνήσει για τη λύση, είναι μια θετική ελπίδα. Επιθυμώ να συναντηθώ και με τον κ. Καμμένο και με τον κ. Μητσοτάκη που είναι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά φυσικά αφού συναντηθώ πρώτα με τον πρωθυπουργό με τον Αλέξη Τσίπρα, για να εξηγήσω σε ποιο βαθμό είναι δυνατή η επίλυση του προβλήματος και θα είναι θετική και για τις δύο χώρες».

Την Τρίτη το πρώτο "ορεκτικό" των συνομιλιών

Την προσεχή Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της πΓΔΜ, αρμόδιο για τις σχέσεις με την ΕΕ, Μπουγιάρ Οσμάνι.

Ο κ. Κοτζιάς θα παραθέσει γεύμα εργασίας στον κ. Οσμάνι με αφορμή την επίσκεψή του στην Αθήνα, μετά τη συνάντηση που αυτός θα έχει με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο. Κοτζιάς και Οσμάνι έχουν αναπτύξει εδώ και καιρό μια αρκετά καλή συνεργασία, σε μια επίσκεψη που έρχεται να προστεθεί στο ιδιωτικό πρωτοχρονιάτικό ταξίδι του Ζόραν Ζάεφ στην Θεσσαλονίκη. 

Όπως είναι προφανές, κεντρικό σημείο στις συζητήσεις αναμένεται να αποτελέσει το ζήτημα των διαπραγματεύσεων για την ονομασία της πΓΔΜ, καθώς οι παρασκηνιακές διεργασίες για την εξεύρεση λύσης εντείνονται. 

Στις 19 Ιανουαρίου οι διαπραγματεύσεις στη Ν. Υόρκη

Στις 19 Ιανουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη συνάντηση του διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα του ονόματος Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι.

Ονόματα πέφτουν διαρκώς στο τραπέζι, οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις έχουν πάρει «φωτιά», ενώ τα «αγκάθια» έχουν αυτή την φορά κυρίως «ελληνικό» χρώμα, καθώς από την άλλη πλευρά έχει φύγει από την μέση ο προκλητικός Γκρουέφσκι και την θέση του έχει πάρει ο ευρωπαϊστής Ζόραν Ζάεφ.  

Σύμφωνα με πληροφορίες τα ονόματα που συζητιούνται και προτείνονται από τον Μάθιου Νίμιτς δεν διαφέρουν από όσα είχε ρίξει στο τραπέζι και στο παρελθόν ο έμπειρος διπλωμάτης με κάποιες παραλλαγές. Το «Nova Macedonia» είναι ένα από αυτά και ίσως το πιο γνωστό, ωστόσο τα τελευταία 24ωρα ακούγεται έντονα για το «Nova Makedoniski». Είναι γραμμένο στα κυριλλικά και δεν θα μεταφράζεται. Είναι μια λύση η οποία φέρεται να συζητήθηκε και στην πρόσφατη σύσκεψη στο Μαξίμου, προκειμένου να πειστεί και ο Πάνος Καμμένος

Μία ημέρα νωρίτερα ενδέχεται να επισκεφτεί τα Σκόπια ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, για επαφές με την πολιτική και την πολιτειακή ηγεσία της γειτονικής χώρας. 

ΕΕ: Περιμένουμε περισσότερες κινήσεις από την ΠΓΔΜ 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη δράση της κυβέρνησης των Σκοπίων για τον τερματισμό ενός αδιεξόδου 25 ετών για την ονομασία της ΠΓΔΜ και ελπίζει να δει εκ μέρους της κυβέρνησης Ζάεφ «συγκεκριμένα αποτελέσματα», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν στην ιστοσελίδα EURACTIV.com.

«Η διατήρηση καλών σχέσεων μεταξύ των γειτόνων, συμπεριλαμβανομένης μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης μέσω διαπραγμάτευσης στο ζήτημα του ονόματος, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, παραμένει ουσιαστική», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

«Εν προκειμένω, χαιρετίζουμε τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τη διεξαγωγή συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση για την ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας και ελπίζουμε ότι αυτό θα μεταφραστεί σε περαιτέρω συγκεκριμένα αποτελέσματα», προσέθεσε ο εκπρόσωπος στο Euractiv.

Πηγή:thetoc.gr


Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

DISCLAIMER
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση
ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του webmaster.
© 2014-15 ermisnews.gr. All Rights Reserved.
Designed & Developed by
GeeSmo - Internet Transformation
Συνδεθείτε μαζί μας
Comment